মূল পৃষ্ঠা / কৃষি / চাহ খেতি / বোধশক্তি আৰু স্মৃতিবৰ্ধক কোকো :
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

বোধশক্তি আৰু স্মৃতিবৰ্ধক কোকো :

বোধশক্তি আৰু স্মৃতিবৰ্ধক কোকোৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

 

ঔপনিৱেশ ভাৰতত কফি আৰু চাহ জনপ্ৰিয় হয় । তেতিয়া এই দুয়োবিধ দ্ৰব্যৰ আমদানি হৈছিল বাহিৰৰ পৰা । কিন্তু পিছলৈ ভাৰততে দুয়োবিধ দ্ৰব্যৰ খেতি আৰম্ভ হয় । এতিয়া ভাৰতৰ বিভিন্ন ঠাইত কফি আৰু চাহৰ বিৰাট বাগিচা আছে । দাৰ্জিলিং আৰু অসমৰ চাহ আৰু কুৰ্গৰ কফি বিশ্ব বিখ্যাত । কিন্তু একেধৰণৰ গুণসম্পন্ন পানীয় ‘কোকো’ আমাৰ দেশত এতিয়াও জনপ্ৰিয় হোৱা নাই । অৱশ্যে কোকো ব্যৱহাৰ কৰি তৈয়াৰ কৰা চক’লেট সকলোৰে প্ৰিয় ।

পানীয় হিচাপে কোকো জনপ্ৰিয় হৈছিল ঔপনিৱেশিক ইতিহাসৰ ফলশ্ৰুতি হিচাপেই । অৱশ্যে তেতিয়া ভাৰতত ইয়াৰ প্ৰচলন নহ’ল । কোকো আৱিষ্কাৰ কৰিছিল মধ্য আমেৰিকাৰ মায়া সভ্যতাৰ লোকসকলে । এই সভ্যতাত কোকোৰ অৰ্থ হ’ল ‘দেৱতাসকলৰ খাদ্য’ । মায়াসকলৰ মানত কোকো ইমানেই মূল্যৱান আছিল যে ইয়াক বিনিময়যোগ্য মুদ্ৰা হিচাপেও ব্যৱহাৰ কৰা হৈছিল । এজটেক ইণ্ডিয়ানসকলে কোকোৰ গুড়ি কৰি জলকীয়া, কস্তুৰী আৰু মৌৰ মিশ্ৰণ কৰি চক’লেট নামৰ পানীয় এবিধ তৈয়াৰ কৰিছিল । এই পানীয়ৰ পৰাই পিছলৈ চক’লেট তৈয়াৰ কৰি বিশ্বজুৰি জনপ্ৰিয় কৰা হয় । আমেৰিকাৰ অধিকাংশ দেশত উপনিৱেশ স্থাপন কৰাৰ পাছত স্পেনীয়সকলে কোকো অধিক জনপ্ৰিয় কৰি তোলে আৰু ইয়াৰ একচেতিয়া ব্যৱসায় গঢ়ি তোলে । এই পানীয়ৰ উৎপাদন প্ৰক্ৰিয়া গোপনে ৰাখি তেওঁ লোকে ইয়াক ইউৰোপলৈও আমদানি কৰে । তাত এই পানীয় ব্যয়বহুল আছিল বাবে ই অতি ধনীসকলৰ পানীয় হিচাপেহে প্ৰতিষ্ঠিত হয় । সেই সময়ত ইউৰোপ আৰু আমেৰিকাত সৃষ্টি হোৱা কোকো ভিত্তিক ভালেমান প্ৰেমগীত প্ৰচলন হয়। সেইবোৰ এতিয়াও জনপ্ৰিয় । ঔদ্যোগিক বিপ্লৱৰ সময়ত যন্ত্ৰৰ আৱিষ্কাৰ হোৱাত কোকো উৎপাদনতো ইয়াৰ ব্যৱহাৰ কৰা হয় তেতিয়া ই ধনী-দুখীয়া সকলোৰে বাবে উপলব্ধ হয় ।

সম্প্ৰতি বিশ্বৰ বিভিন্ন ঠাইত বছৰি ১০ নিযুত টন কফি আৰু ৫ নিযুত টন চাহ উৎপাদন কৰা হয় । কোকোৰ বাৰ্ষিক উৎপাদন মাথোন ৩ নিযুত টনহে । উৎপাদনত তৃতীয় স্থানত থাকিলেও কোকোৰ স্বাৰ্থ বৰ্ধক গুণ কফি আৰু চাহতকৈ অধিক । কফিত থকা অত্যধিক কোকেইনৰ বাবে সম্প্ৰতি ইয়াক মাদক দ্ৰব্য হিচাপে গণ্য কৰা হয় । আনহাতে চাহ স্বাস্থ্যবৰ্ধক পানীয় হিচাপে চিহ্নিত হৈছে । চাহত থকা ফ্লেৱনয়ড (Flavonoid) নামৰ মুক্তমূলক-বিৰোধী দ্ৰব্য থাকে । চাহতো কোকেইন থাকে । কিন্তু ইয়াৰ মাত্ৰা কফিতকৈ ভালেখিনি কম । কোকোতো ফ্লেৱনয়ড থাকে । স্বাস্থ্যবৰ্ধক পানীয় হিচাপে প্ৰতিষ্ঠিত হৈছে কোকো । মুক্তমূলক দ্ৰব্যৰ উপৰি কোকোৱে কোষক ৰক্ষণাবেক্ষণ দিব পাৰে । ই বোধশক্তি আৰু স্মৃতি বৃদ্ধি কৰে । ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ আৰু ইনচুলিন প্ৰতিৰোধ্যতা ৰোধৰ ক্ষেত্ৰতো কোকোৱে সহায় কৰিব পাৰে বুলি প্ৰমাণিত হৈছে । কোকো ব্যৱহাৰ কৰি তৈয়াৰ কৰা চক’লেট ইতিমধ্যে বিশ্বজুৰি জনপ্ৰিয় হৈছে । অধ্যয়নৰ পৰা জানিব পৰা গৈছে যে মৌলিক কোকো পানীয় আৰু চক’লেট অধিক স্বাস্থ্যবৰ্ধক । অসংসাধিত কোকোও অধিক স্বাস্থ্যবৰ্ধক । সংসাধন কৰিলে আৰু সুমিষ্ট কৰিলে ইয়াৰ স্বাস্থ্যবৰ্ধক গুণ ভালেখিনি হ্ৰাস পায় । সংসাধিত আৰু সুমিষ্ট নকৰা কোকো বা চক’লেট সামান্য তিতিকি লাগে । দেখাতে ক’লা ৰঙৰ হয় । এই কোকো আৰু চক’লেট ডায়েবেটিছ ৰোগীয়েও খাব পাৰে। প্ৰশ্ন উঠিব পাৰে উত্তেজক কফিৰ ব্যৱহাৰ বাদ দি কোকো খোৱা উচিত হ’বনে ? অৱশ্যে কোকোয়েও উত্তেজনাৰ সৃষ্টি কৰে , কিন্তু ই নিচাৰ সৃষ্টি নকৰে । গতিকে কফি পৰিহাৰ কৰি চাহ আৰু কোকো খাওক । দুয়োবিধেই স্বাস্থ্যবৰ্ধক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে ।

লেখক : ডা: জীৱন দত্ত বৰুৱা

উৎস – দৈনিক জনমভূমি

3.14285714286
তৰাসমূহৰ ওপৰত ক্লীক কৰি মান প্ৰদান কৰক।
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top