মূল পৃষ্ঠা / কৃষি / অসমৰ খেতিসমূহ / কাঠফুলা খেতিৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা পেলনীয়া খেৰৰ উপযুক্ত ব্যৱহাৰ :
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

কাঠফুলা খেতিৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা পেলনীয়া খেৰৰ উপযুক্ত ব্যৱহাৰ :

কাঠফুলা খেতিৰ পৰা সৃষ্টি হোৱা পেলনীয়া খেৰৰ উপযুক্ত ব্যৱহাৰৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

 

পুৰণি কালৰ পৰা কেঁচু কৃষকৰ বন্ধু হিচাপে পৰিচিত৷ কেঁচুৱে আমাৰ অজ্ঞাতে পৰোক্ষ বা প্ৰত্যক্ষভাৱে মাটিৰ উবৰ্বৰতা বৃদ্ধি তথা শষ্য উৎপাদনত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভুমিকা লৈ আহিছে৷ কেঁচুৱে মাটিৰ উপৰিভাগত থকা বিভিন্ন জৈৱিক পদাৰ্থ যেনে গছৰ ডাল-পাত, জীৱ-জন্তুৰ মল-মূত্ৰ, বিভিন্ন অপতৃণ আদিৰ পচন ঘটাই মাটিৰ উবৰ্বৰতা বৃদ্ধি কৰে৷

তদুপৰি কেচুঁৱে মাটিত সঘনাই চলাচল কৰি প্ৰাকৃতিক ভাৱে মাটি চহোৱা কাম সমাধা কৰি থাকে৷ বৰ্তমান কেঁচু সহায়ত বিভিন্ন জৈৱিক আৱৰ্জ্জনা কম সময়তে পচন ঘটাই উৎকৃষ্ট জৈৱিক সাৰ তৈয়াৰ কৰাটো বিশ্বৰ বিভিন্ন দেশ আৰু ভাৰতবৰ্ষতো জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে৷ কেঁচুৰ দ্বাৰা তৈয়াৰ কৰা এই সাৰক ভাৰ্মি-কম্পষ্ট বা কেঁচুকৃত সাৰ বোলা হয়৷

বৰ্তমান কাঠফুলাৰ খেতি আমাৰ ৰাজ্যত জনপ্ৰিয় হৈ পৰিছে৷ এই কাঠফুলা চপোৱাৰ পিছত বহুপৰিমাণৰ পেলনীয়া ধানখেৰৰ সৃষ্টি হয়৷ এই খেৰখিনি পেলাই নিদি কেঁচুৰ সহায়ত উৎকৃষ্ট জৈৱিক সাৰ তৈয়াৰ কৰি আমাৰ বিভিন্ন শষ্য উৎপাদনত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰা যায়৷ ইয়াৰ ফলত এই পেলনীয়া খেৰভাগৰ ফলপ্ৰসু ব্যৱহাৰ কৰাৰ উপৰিও অধিক মূল্যৰ ৰাসায়নিক সাৰভাগ ৰাহি কৰিব পৰা যায়৷ এনে সাৰৰ প্ৰস্তত প্ৰণালীৰ বিষয়ে চমুকৈ আলোচনা কৰা হৈছে৷

প্ৰয়োজনীয় উৎপাদন:

পেলনীয়া খেৰ৷ আধাপচা গোবৰ৷ উপযুক্ত প্ৰজাতিৰ কেঁচু প্ৰস্তত প্ৰণালী:

পেলনীয়া খেৰখিনি প্ৰয়োজন অনুযায়ী সৰু সৰুকৈ কাটি ল’ব লাগে৷ সৰু সৰুকৈ কটা খেৰখিনি ৭-১০ দিন বাহিৰত দ’ম কৰি ৰাখিব লাগে৷ আধা পচা গোবৰ পানী এই খেৰৰ দ’মত ছটিয়াই দিব লাগে৷ এই সাৰ তৈয়াৰ কৰিবৰ বাবে পকীৰ এটা চৌবাচা(Tank) বনাই ল’ব পাৰিলে ভাল৷ এনে চৌবাচাৰ প্ৰস্থ ৩ ফুট, উচ্চতা ১.৫ ২ ফুট হ’ব লাগে৷

দৈঘ্য পয়োজন অনুযায়ী ল’ব পাৰি৷ প্লাষ্টিকৰ টাব বা মাটিত একোটা গাঁত খান্দি তাৰ চাৰিওফালে পলিথিন পাৰিও এই সাৰ তৈয়াৰ কৰিব পাৰি৷ অৱশ্য এনে গাঁত ওখ, সেমেকা, ছাঁ পৰা ঠাইত খান্দিব পাৰিলে ভাল৷ পকীৰ চৌবাচাৰ বা মাটিত খন্দা গাঁতৰ ওপৰত ৰ’দ ও বৰষুণ নপৰিবৰ বাবে খেৰেৰে এখন চালি দিব লাগে৷

চৌবাচাটোৰ তলত ১-২ ইঞ্চি মাটি বা বালিৰ এটা তৰপ দিব লাগে৷ ইয়াৰ পিছত খেৰখিনি ও আধা পচা গোবৰ তৰপে তৰপে জাপি যাব লাগে৷ মন কৰিব লাগে যে এই মিশণটো ১.৫-২.০ ফুটতকৈ বেছি নহয়খেৰ ও গোবৰৰ এই মিশ্ৰণটোত উপযুক্ত প্ৰজাতিৰ কেঁচু বা কেঁচুৰ ক’কন (coocon) এৰি দিয়ক৷

সাধাৰণতে প্ৰতি টন জৈৱিক আৱৰ্জ্জনাৰ বাবে ২ ৰ পৰা ৩ কি: গ্ৰা: কেঁচুৰ প্ৰয়োজন হয়৷ খেৰ ও গোবৰৰ মিশ্ৰণটো এতিয়া বস্তা বা শুকান খেৰেৰে ঢাকি দিব লাগে৷ মিশ্ৰণটো যাতে জীপাল অৱস্হাত থাকে তাৰ কাৰণে মাজে মাজে পানী ছটিয়াব লাগেজৈৱিক আৱৰ্জ্জনাৰ এই মিশ্ৰণটোৰ উপৰিভাগ মূগা বা ক’লা বৰণৰ দানাকাৰ হ’লে, পানী ছটিওৱা বন্ধ কৰিব লাগে৷

তৈয়াৰ হোৱা ভাৰ্মি-কম্পষ্ট সূৰ্য্যৰ পোনপটীয়া পোহৰত শুকোৱাব নালাগে৷ সাধাৰণতে ৪৫-৬০ দিনৰ ভিতৰত এই সাৰ প্ৰস্তত হয়৷

ভাৰ্মি-কম্পষ্টত ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা কেইটামান কেঁচু:

আইচেনীয়া ফ’তিদাএমাইনথেচ ডিফিৰিনজেনচ্ইউড্ৰিলাচ ইউজিনিপেৰিঅ’নিস্ক এস্কাভেটাচ

ভাৰ্মি-কম্পষ্টতথকা শষ্যৰ পোষক দ্ৰব্যৰ পৰিমাণ লগতে আন গৌণ মৌল সমূহ৷

ভাৰ্মি-কম্পষ্টতথকা শষ্যৰ পোষক দ্ৰব্যৰ পৰিমাণ লগতে আন গৌণ মৌলসমূহ:

নাইট্ৰোজেন

২.০ – ২.৫ শতাংশ

ফচফৰাচ

১.৩ – ১.৮ “

পটাচ

১.৮ – ২.৫ “

কেলচিয়াম

১.৯ – ১.২ “

মেগনেচিয়াম

০.৩ – ০.৫ “

চালফাৰ

০.৪ – ০.৫ “

লেখক: ডঃ দ্বীপজ্যেতি ৰাজখোৱা

উৎস: অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়

 

3.14285714286
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top