অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

জলকীয়া খেতি

জাত সমুহ

এন পি ৪৬ এ, পুছা জ্বালা আৰু স্হানীয় জাত যেনে সূৰ্য্যমূখী, কৃষ্ণা আৰু বালিযোৰি।

জাতৰ বৰ্ণনা

এন পি ৪৬ এ : গছবোৰ চাপৰ, ডাঠ আৰু ফেৰমেলা বিধৰ, জলকীয়াৰ আকাৰ দীঘল (১০.৭ চে:মিটাৰ), ক্ষীণ, পূৰঠ নোহোৱা পৰ্য্যন্ত সেউজীয়া ৰঙৰ আৰু পূৰঠ হলে উজ্জল ৰঙা ৰঙৰ হয়, ভিতৰত বীজ পৰিমান কম, উগ্ৰ জ্বলা, শস্যৱলী, মধ্য আগতীয়া, থ্ৰিপচৰ প্ৰতি সহনশীল, প্ৰত্যেক গ্ৰাম জলকীয়াত ০.৫ মি:গ্ৰাম কেপচিচিন পোৱা যায় ৷

পুছা জ্বালা : গছবোৰ চাপৰ, ফেৰমেলি যোৱা, ফলবোৰ দীঘল আকাৰৰ, ক্ষীণ, সাধাৰণতে ধেনুভিৰিয়া, ৰঙচুৱা বৰণৰ, কেঁচাই খাবৰ বাবে ভাল, থ্ৰিপচ, পাত ঘোৰ খোৱা আৰু মজাইক বেমাৰৰ প্ৰতি সহনশীল, প্ৰতি গ্ৰাম জলকীয়াত ০.৪৩ মি: গ্ৰাম কেপচিচিন পোৱা যায়৷

মাটি নিৰ্বাচন

বালিঅঁহীয়া, ওখ, পানী আবদ্ধ নোৱাৰা, জৈৱিক পদাৰ্থ সমৃদ্ধ, ৬.০-৬.৫ ৰ ভিতৰত অম্লতা থকা মাটি জলকীয়া খেতিৰ বাবে ঊপযোগী

মাটি প্ৰস্তুতি

মাটি ডোখৰ ভালদৰে চহাই ধুলিময় কৰি তাত পচন সাৰ বা গোবৰ প্ৰয়োগ কৰিব লাগে ৷

বীজ সিঁচাৰ সময়

ডিচেম্বৰৰ পৰা জানুৱাৰীৰ ভিতৰত ৷

পুলি ৰোৱাৰ প্ৰণালী

সিঁচা পদ্ধতি

বীজবোৰ পাতলকৈ ৪০-৪৫ চে:মিটাৰ ব্যৱধানৰ শাৰীত ছটিয়াব লাগে ৷ তাৰ পাচত আৰু পাতল কৰি দিব লাগে৷

ৰোৱা পদ্ধতি

৪-৫ সপ্তাহ মানৰ পুলি পথাৰত ৰোব লাগে ৷

ব্যৱধান

শাৰীৰ পৰা শাৰীলৈ ৪৫ চে:মিটাৰ আৰু পুলিৰ পৰা পুলিলৈ ৪৫ চে:মিটাৰ ৷

সাৰ প্ৰয়োগ

পচন সাৰ ১০ টন, নাইট্ৰোজেন ১২০, ফছফৰাছ ৬০, পটাছ ৬০ কি:গ্ৰাম প্ৰতি হেক্টৰত প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷ নাইট্ৰোজেন আধা অংশ আৰু বাকী সাৰ ও পচন সাৰৰ সম্পূৰ্ণ অংশ মাটি প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়তে প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷ বাকী থকা নাইট্ৰোজেনৰ আধা অংশ পুলি ৰোৱাৰ ৩০-৩৫ দিনৰ ভিতৰত গছত প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷

আনহাতে সিঁচা পদ্ধতিৰ বাবে নাইট্ৰোজেন ১৫০, ফছফৰাছ ৭৫ আৰু পটাছ ৭৫ কি:গ্ৰাম প্ৰতি হেক্টৰত একেলগে মাটি প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়তে প্ৰয়োগ কৰিব লাগে ৷

শস্য ৰক্ষা

এনথ্ৰেকন’জ বেমাৰৰ বাবে কেপ্টান ৫০ ডব্লিও পি ০.২ শতাংশ (২ গ্ৰাম প্ৰতি লিটাৰ পানীত) বা ডাইফলাটন ০.২ শতাংশ স্প্ৰে কৰিব লাগে ৷

শিপাত গাঠিধৰা উদ্ভিদ কৃমিৰ বাবে নিম গুটিৰ খলিহৈ, সৰিয়হৰ খলিহৈ বা পশুৰ পৰা তৈয়াৰী সাৰ প্ৰয়োগ কৰিলে এই ব্যধিৰ পৰা আতঁৰত ৰাখিব পাৰি ৷

উৎপাদন

৭০-৮০ কুইন্টল কেঁচা জলকীয়াৰ উত্পাদন প্ৰতি হেক্টৰৰ পৰা পাব পাৰি।

উৎস: অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়।

শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 6/21/2020



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate