মূল পৃষ্ঠা / শিক্ষা / অসমৰ সংস্কৃতি / বিভিন্ন জনগোষ্ঠীৰ খাদ্যসম্ভাৰৰ নামসমূহ
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

বিভিন্ন জনগোষ্ঠীৰ খাদ্যসম্ভাৰৰ নামসমূহ

বিভিন্ন জনগোষ্ঠীৰ খাদ্যসম্ভাৰৰ নামসমূহৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

বিভিন্ন জনগোষ্ঠীৰ খাদ্যসম্ভাৰৰ নামসমূহৰ বিষয়ে জানিবলৈ এখন তালিকা প্ৰস্তুত কৰিলোঁ। বিভিন্ন উত্সৰ লগতে তালিকাখন প্ৰস্তুত কৰোঁতে ‘অসমৰ জনগোষ্ঠীয় লোকখাদ্য’ নামৰ গ্ৰন্থখনৰ সহায় লোৱা হৈছে।

জনগোষ্ঠীভেদে বিভিন্ন খাদ্যৰ পৰিচয় -

  1. পা এ’ম্‌ – পাতত দিয়া মাছ (টাইফাকে)
  2. ন’ চৌম – বাঁহগাজৰ টেঙা (টাইফাকে)
  3. পা হেইং – শুকান মাছ (টাইফাকে)
  4. খাওপুক – তিল আৰু বৰা চাউলেৰে তৈয়াৰী এক পিঠা (টাইফাকে)
  5. অ’মা বেদৰ – লফা শাকেৰে গাহৰি মঙহ (বড়ো)
  6. চবাইদাও ইংখ্ৰী – কুকুৰাৰ মঙহ (বড়ো)
  7. ই:কুং – বাঁহ গাজ (মিচিং)
  8. নাখাম – শুকান মাছ (গাৰো)
  9. মেয়া মচেং – খৰিচা (গাৰো)
  10. দেংৰেং ফিটা – ভাপত দিয়া পিঠা (গাৰো)
  11. সেৰেকা – নিচাযুক্ত পানীয় (ঠেঙাল কছাৰী)
  12. য়ে:কতাক্ ৰা:নাম্ – ডাঙৰ টুকুৰাৰ গাহৰিৰ মঙহৰ সৈতে ঔটেঙা বা বিলাহীৰ আঞ্জা (মিচিং)
  13. পে:ৰেদ অয়িং – মাটিমাহৰ তৰকাৰি (মিচিং)
  14. পুৰাং আপিন –টোপোলা ভাত (মিচিং)
  15. আপং – নিচাযুক্ত পানীয় (মিচিং)
  16. হান্তী – নিচাযুক্ত পানীয় (চাওতাল)
  17. চিনজিল – কুকুৰাৰ মঙহ (চাওতাল)
  18. চুলিয়া ভাত – বৰা চাউলৰ জলপান (তিৱা)
  19. আৰিয়া – মাছ শুকুৱাই খোৱা (তিৱা)
  20. মুইদং – গাহৰিৰ শুকান ভজা মঙহ (তিৱা)
  21. চু – নিচাযুক্ত পানীয় (গাৰো)
  22. মি – ভাত (গাৰো)
  23. ৱাকবেএন – গাহৰিৰ মঙহ (গাৰো)
  24. কাচা – নিচাযুক্ত পানীয় (হাজং)
  25. বিচি ভাত – বৰা চাউলেৰে তৈয়াৰী ভাত (হাজং)
  26. হৰবংইছি – নিচাযুক্ত পানীয় (কাৰ্বি)
  27. হান চি – খৰিচা (কাৰ্বি)
  28. ভত্তা খাওয়া – কচু, আলু, বেঙেনা আদিৰ পিতিকা (ৰাজবংশী)
  29. চুজে – পানীয় (দেউৰী)
  30. চ্চুঁচ্চাঁ – শুকান মাছ (দেউৰী)
  31. চ্চিঁয়া জুবুৰা – মাছৰ আঞ্জা (দেউৰী)
  32. চ্চুচ্চু জুবুৰা – বিভিন্ন মঙহৰ আঞ্জা (দেউৰী)
  33. চেৱা মক – বৰা চাউলৰ জলপান (দেউৰী)
  34. উজুয় মক – চুঙাত চাউল দি সিজোৱা ভাত (দেউৰী)
  35. দিবি জুবুৰা – মাটি মাহৰ তৰকাৰি (দেউৰী)
  36. নাফলাং – শুকান মাছ (তিৱা)
  37. জু – নিচাযুক্ত পানীয় (তিৱা)
  38. মাইচা – ভাত (ডিমাচা)
  39. হন চামলাই – মাংস আৰু চাউলৰ গুড়ীৰ আঞ্জা (ডিমাচা)
  40. জৌ – নিচাযুক্ত পানীয় (ডিমাচা)
  41. নাপ্ হালাম – মাছৰ চাটনি (ডিমাচা)
  42. পা চাও –সৰু মাছৰ শুকান ভাজি (খামতি)
  43. পাকাত চৌম – লাই শাকৰ টেঙা আঞ্জা (টাইফাকে)
  44. নৌ পিং – খৰিকাত দিয়া মঙহ (টাইফাকে)
  45. মায় মাচি – মাৰ ভাত (ৰাভা)
  46. এমফৌ অনলা – পলুৰ আঞ্জা (বড়ো)
  47. জৌ – নিচাযুক্ত পানীয় (বড়ো)
  48. বিচি ভাত – বৰা চাউলৰ ভাত (হাজং)
  49. ছ্যাকা – খাৰ (ৰাজবংশী)
  50. খাওনিং – ভাত (খামতি)

উৎস :- সাহিত্য উট অৰ্গ

3.0
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top