মূল পৃষ্ঠা / স্বাস্থ্য / স্বাস্থ্য কিটিপ / মিঠা বস্তৰ উপকাৰ অপকাৰ :
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

মিঠা বস্তৰ উপকাৰ অপকাৰ :

মিঠা বস্তৰ উপকাৰ অপকাৰৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

 


তিতা,কেহা , জলা, টেঙা খাওকেই বা নাখাওক মিঠা আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনত অপৰিহাৰ্য্য বস্তু- যিটো নহলে আমি চলাটোৱেই টান ( বিশেষ ৰোগক বাদ দি) অৱশ্বে আমাৰ দেহ ৰক্ষাৰ বাবে তিতা কেহাৰ লগতে মিঠাৰ প্ৰয়োজন অধিক । বিশেষকৈ কফজনীত প্ৰায় ৫০ বিধ আৰু পিত্ত ,বাতজনীত নানাবিধ ৰোগৰ প্ৰতিৰোধক । মানৱ জীৱনত শিশুকালচোৱা বেচিকৈ কফৰ প্ৰভাৱত
থাকে ,সেয়ে প্ৰাকৃতিক ভাৱেই শিশুসকল চকলেত ,চিনি ,মিঠাফল বা দোকানৰ নানা তৰহৰ মিঠাবস্তুৰ প্ৰতি বেচি আকৃস্ট হয় ।
ভগৱানে জীৱৰ উপকাৰৰ বাবে বিভিন্ন মিঠা দ্ৰব্য , ফল আদি প্ৰকৃতিত সৃষ্টি কৰিছে যদিও ঔষধী হিচাবে মৌজোল শ্ৰেষ্ঠ তাৰ পিচতে সহজলব্ধ কুহিয়াৰ বা ইযাৰ পৰা বনোৱা গুড় ।
হেজাৰ হেজাৰ বছৰ আগৰে পৰা মিঠাবস্তু হিচাৱে মৌৰ বিপৰীতে গুড়কেই ব্যৱহাৰ কৰিছিল । আয়ুৰ্বেদতো গুড়ক ঔষধী হিচাবেই উল্লেখ কৰিছে । ঔষধৰ অনুপানতো মৌৰ পৰিবৰ্তে গুড় ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি ।
গুড়ত থকা ৰসায়ন বা পোষক দ্ৰব্যসমুহ -
ফচফৰচ,কেলচিয়াম, ভিটামিন বি ৬ ,চডিয়াম, জিঙ্ক, আইৰ'ন,কপাৰ,মেগনেচিয়াম,মেঙ্গানীজ,নিয়াচিন, চেলেনিয়াম , পটাচিয়াম, পেন্টোথেলীন এচিড, আদি দেহৰ অতি হিতকাৰী পোষক দ্ৰব্যৰে ভৰপুৰ । প্ৰাচীন কালত এনে গুনকাৰী গুড় দেনন্দিন ব্যৱহাৰৰ বাবেই হবলা ৰোগ ব্যাধিও কম আছিল । কিছু দশক আগলৈকো আমাৰ গাৱে ভুয়ে গুড় মিঠৈৰে চাহ খোৱাৰ প্ৰচলন আছিল । এতিয়া বিহু পৰবৰ বাহিৰে সচৰাসচৰ খোৱা নাযায় ।
চেনিৰ প্ৰচলন –

বৃটিচ সকলৰ আগমৰ পুৰ্বে চেনি কি বস্তু ভাৰতীয় লোকে নিচিনিছিল । চৌখিন আৰু চফা খোৱা ৰঙচুৱা আৰুএঠালেতীয়া গুড়ৰ মোল নুবুজা বৃটিচসকলে মেচিনত চফা আৰু শুকান ৰুপলৈ ৰুপান্তৰিত কৰি চেনিৰ প্ৰচলন কৰায় আৰু তেতিয়াৰ পৰা লাহে লাহে গুড়ৰ ব্যৱহাৰ কমিবলৈ ধৰে ।
গুড় আৰু চেনিৰ গুনাগুন –

আগতেই উল্লেখ কৰা হৈছাে যে গুড়ত যথেষ্ঠ ধৰনৰ দেহৰক্ষাকাৰী পোষক উপাদান থাকে যিবোৰে আমাৰ দেহৰ নানা ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধি হয় । বিশেষকৈ গুড়ত ফচফৰাচ আৰু কেলচিয়াম অধিক মাত্ৰাত থকাৰ বাবে কফজনীত ৰোগৰ বাবে উপকাৰী । (বিশেষকৈ শিশুৰ বাবে) কৌষ্ঠকাঠিন্য ,বদহজম, এচিদিতি, অম্লপিত্ত, কফ আদি নানা ৰোগৰ বাবে উপকাৰী । গুড়ত এলকালীন বা খাৰকীয় গুন থকাৰ বাবে পেটৰ অপ্ৰয়োজনীয় অম্ল নাশ কৰে , ই নিজে সহজে হজম হয় আৰু আন আহাৰকো হজম কৰায় । 
আনহাতে চেনি একেই কুহিয়াৰৰ পৰা প্ৰস্তুত কৰা হয় যদিও মেচিনত প্ৰছেচিঙৰ ফলত পোষক দ্ৰব্য সমুহ নষ্ট হৈ কিঞ্চিত মাত্ৰাত ২/৪বিধ উপাদানহে অৱশিষ্ট ৰয় যদিও কব নোৱাৰাকৈ চেনিয়ে দিনক দিনে আমাৰ দেহৰ যথেস্থ ক্ষতিসাধন কৰে । চেনিৰ নিজৰ হজম ক্ষমতাও নাই আৰু আন খাদ্যকো হজম কৰাব নোৱাৰে । বৰং পেটৰ অম্লতাহে বঢ়ায় । সেয়ে চেনি বেচিকৈ খালে পেট বেয়া লাগে ।
আজিৰ আধুনিক সভ্য সমাজত গুড়ক বাদ দি চেনি বা চেনিৰ দ্বাৰা প্ৰস্তুত বিভিন খাদ্য সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰে ল'ৰা ছোৱালী ডেকা বুঢ়া সকলোকে ৰুগীয়া কৰিছে ।
গতিকে বৃটিচে দিয়া গুড় ৰ সলনি চেনিৰ ব্যৱহাৰৰ মৃত্যুমুখী কুবুদ্ধিতো এৰক বন্ধুসকল ॥ অৱশ্বে মই কলেই একেদিনেই চেনি এৰিব নোৱাৰিব । ময়ো পৰা নাই । তথাপি লাহে লাহে মাজে মাজে অলপ অলপকৈতো খাব পাৰো ! নে কি কয় পিছে ৰব ৰব ৰব বন্ধুসকল । বজাৰৰ চকচকীয়া চফা গুড় খাই হিতে বিপৰীতো হব পাৰে । আপুনী জানেনেদোকানৰ চফা গুড় আজিকালি অসাধু ব্যৱসায়ীয়ে বিক্ৰীৰ সুবিধাৰ বাবে গুড় পগাওতে কাপোৰ ধোৱা চৌদা নাইবা সস্তীয়া ডিটাৰজিন পাওডাৰ আদিৰে চফা কৰি বিভিন্ন পচন্দৰ আকাৰত বনায় । তাৰ বাবে কম বেচি পৰিমানে আমি গ্ৰাহকবোৰো দায়ী । এনে পচন্দৰ গুড়ৰ পৰা মিঠা জুতিৰ বাহিৰে একো গুনাগুণ নাপাব । বৰং ক্ষতিহে কৰিব।
সেয়ে বহিঃৰাজ্যৰ পৰা অহা লোভনীয় চফা গুড়তকৈ গাওঁৰ থলুৱা ৰঙচুৱা বা চকলেত ৰঙৰ পৰিস্কাৰ নকৰা গুড়হে উত্তম ।

লেখক: যতীন দাস

উৎস: স্বাস্থ্য দ্য হেলথ ছলিউশ্যনছ

 

3.0
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top