মূল পৃষ্ঠা / স্বাস্থ্য / স্বাস্থ্য কিটিপ / ষ্টেভিয়া - চেনিৰ এক প্ৰাকৃতিক বিকল্প :
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

ষ্টেভিয়া - চেনিৰ এক প্ৰাকৃতিক বিকল্প :

ষ্টেভিয়া - চেনিৰ এক প্ৰাকৃতিক বিকল্পৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

২৩ মাৰ্চ ২০১৭  প্ৰকাশিত এক আলোচনীৰ তথ্য মতে পুৰুষে দৈনিক ৯ চাহ চামুচ আৰু মহিলাসকলে ৬চাহ চামুচ চেনি খোৱাটো নিৰাপদ৷ ইয়াত প্ৰাকৃতিকভাবে ফলমূল আৰু গাখীৰত উপলব্ধ চেনিৰ কথা ধৰা নাই৷ অধিক পৰিমাণৰ চেনিয়ে মানৱ দেহত কৰিব পৰা ক্ষতিসমূহ এনেধৰণৰ-

  • ডায়েবেটিজ,
  • হৃদৰোগ,
  • মেদবহুলতা,
  • শৰীৰৰ ইমিউনিটি হ্ৰাস কৰা,
  • দন্তক্ষয়,
  • অকাল-বাৰ্ধক্য,
  • বৰ্ধিত ষ্ট্ৰেচ উৎপন্ন কৰা,
  • দেহত ক্ৰমিয়ামৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰা (ক্ৰমিয়ামে দেহত চুগাৰৰ পৰিমান নিয়ন্ত্ৰণ কৰে),
  • নন-এলকোহলিক লিভাৰ ডিজিজ,
  • এলঝাইমাৰ ৰোগ,
  • কেঞ্চাৰৰ সম্ভাৱনা বৃদ্ধি কৰা,
  • মুডৰ সঘন পৰিবৰ্তন,
  • ক্লন্তিবোধ আদি৷

গতিকে চেনিৰ বিকল্পৰ কথা আহিল য'ত সেই অপকাৰিতাসমূহ নোহোৱাকৈ মিঠা স্বাদক মানুহে উপলব্ধি কৰিব পাৰে৷ ওলাল নানাবিধ Artificial Sweetener যেনে-

  • Saccharin,
  • Aspartame,
  • Sucralose৷

কিন্তু কালক্ৰমত এই কৃত্ৰিম স্বাদ সমূহৰ অপকাৰিতাৰ বিষয়ে নানান ধ্যান-ধাৰণাৰ সৃষ্টি হব ধৰিলে৷ এইবিলাকৰ সম্ভাব্য পাৰ্শ্বক্ৰিয়াসমূহ হ'ল-

  • ওকালি,
  • ডায়েৰিয়া,
  • মাইগ্ৰেইন,
  • মূৰৰ বিষ,
  • মূৰঘূৰণি,
  • অৰুচি,
  • এলাৰ্জি,
  • একজিমা,
  • লিভাৰৰ অসুখ,
  • হাওঁফাওঁৰ অসুখ,
  • হাইপো-থাইৰয়েডিজম,
  • কিডনিৰ ক্ষতি,
  • নাৰ্ভৰ ক্ষতিসাধন আৰু আটাইতকৈ বিপদজনক হ'ল কেঞ্চাৰৰ সম্ভাৱনা৷

ইয়াৰ সামন্তৰালভাবে এবিধ উদ্ভিদৰ বিষয়ে মই আজি কিছু লাগতিয়াল কথা পাঠকক অৱগত কৰিবৰ মনস্থ কৰিছোঁ যি হয়তো আজিৰ দিনৰ সৈতে বেচি সময় উপযোগী আৰু স্বাস্থ্যসন্মত হব৷ হয়,মই আলোচনা কৰিব ওলাইছোঁ ষ্টেভিয়াৰ বিষয়ে৷ বিশ্বজুৰি জনপ্ৰিয়তা লভা এই ষ্টেভিয়াৰ ব্যৱসায়িক ভিত্তিত উৎপাদন দেশৰ নানান ঠাই লগতে অসমতো বিগত কিছু বছৰৰ পৰা কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে কেইবাজনো যুৱা উদ্যমী লোকে৷ অসমৰ বাহিৰে আমাৰ দেশৰ-

  • পঞ্জাব,
  • হৰিয়ানা,
  • উত্তৰ প্ৰদেশ,
  • কেৰালা,
  • ৰাজস্থান,
  • দিল্লী,
  • উত্তৰাঞ্চল,
  • উৰিষ্যা,
  • বিহাৰ,
  • মহাৰাষ্ট্ৰ,
  • মেঘালয়,
  • অৰুণাচল প্ৰদেশ আদি ৰাজ্যত ষ্টেভিয়াৰ খেতি হয়৷

অসমত ষ্টেভিয়াৰ সৈতে মই জনা জড়িত ব্যক্তি আৰু প্ৰতিস্থান কেইটামান হ'ল: হেন্যিমেন চেৰিটেবল চ'ছাইটি, গুৱাহাটীৰ পংকজ কলিতা, নলবাৰীৰ সোনধন ডেকা৷ পংকজ কলিতাৰ ফাৰ্ম ৰাণী আৰু জাগীৰোডত আছে৷ বিগত ভালে কেইবছৰৰ পৰা ঐকান্তিকভাবে অসমত ষ্টেভিয়াৰ উৎপাদন আৰু প্ৰচাৰ-প্ৰসাৰত জড়িত হৈ আছে সোনধন ডেকা৷ ডেকাই জনোৱা মতে অসমত যোৱা ৮বছৰে প্ৰায় ৪০ জন খেতিয়ক কৰ্মৰত।

ষ্টেভিয়াৰ বিষয়ে বুৰঞ্জীয়ে কি কয় ?

ষ্টেভিয়াৰ প্ৰাৰম্ভিক উৎপত্তি স্থল দক্ষিণ আমেৰিকা,মধ্য আমেৰিকা আৰু মেক্সিকো আছিল বুলি জনা যায়৷ পাৰাগুৱে, ভেনেজুৱেলা, কলম্বিয়া, ব্ৰাজিল আদি দেশত ১৫০০ বছৰ আগৰ পৰাই ষ্টেভিয়াৰ প্ৰচলন আছিল৷ স্পেইন দেশৰ ব'টানিৰ অধ্যাপক আৰু চিকিৎসক পেড্ৰো জেম এষ্টিভে (Pedro Jaime Esteve-১৫00-১৫৫৬) পোন প্ৰথমবাৰৰ বাবে ইয়াৰ ওপৰত গবেষণা আৰম্ভ কৰে৷ ১৮৯৯ চনত স্বিচ উদ্ভিদ বিজ্ঞানী মোইচেচ চনটিয়াগো বটোৰ্ণিয়ে (Moises Santiago Bertoni) ইয়াৰ মিঠা স্বাদৰ কথা বিশ্বক অৱগত কৰে৷ ১৯৩১ চনত দুজন ফৰাচী ৰসায়ণ বিজ্ঞানীয়ে ইয়াত থকা দুবিধ ষ্টেভিয়েল গ্লাইকোচাইড (ষ্টেভিয়'চাইড আৰু ৰিয়াউডিয়'চাইড) চিনাক্ত কৰে৷ ১৯৭০ চনত জাপানে চেনিৰ বিকল্প হিচাবে ষ্টেভিয়াৰ খেতি কৰিব আৰম্ভ কৰে৷ ১৯৭১চনৰ পৰা জাপানী খাদ্য পদাৰ্থ আৰু শীতল পানীয়ত ষ্টেভিয়াৰ ব্যৱহাৰ আৰম্ভ হয় আৰু আজি বিশ্বত আটাইতকৈ বেচিকৈ ষ্টেভিয়া প্ৰয়োগ কৰা দেশ হ'ল জাপান৷ ১৯৯০ চনত আমেৰিকাৰ FDA ৰ দ্বাৰা ষ্টেভিয়াক নিৰাপদ স্বাদিষ্ট পদাৰ্থ বুলি স্বীকৃতি দিয়া হয়৷ ইয়াৰ পিছত-

  • অষ্ট্ৰেলিয়া,
  • নিউজিলেণ্ড,
  • চীন,
  • ইউৰোপ,
  • কানাডাকে ধৰি বিশ্বৰ আন আন দেশসমূহত ষ্টেভিয়াই স্বীকৃতি লভিবলৈ ধৰিলে৷ ভাৰতবৰ্ষত ২০১৫ চনৰ নভেম্বৰৰ পৰা খাদ্যত ষ্টেভিয়াৰ প্ৰয়োগ আৰম্ভ হয়৷

ষ্টেভিয়াৰ গছৰ বৰ্ণনা আৰু কৃষিৰ বিষয়ে জানিবলগীয়া- ষ্টেভিয়া হ'ল এবিধ চিৰস্থায়ী (Perennial) উদ্ভিদ যাক চেনিৰ বিকল্প হিচাপে অতি প্ৰাচীন কালৰ পৰা ব্যৱহাৰ কৰি অহা হৈছে৷ এই ব্যৱহাৰ ওপৰিও ষ্টেভিয়া নানাবিধ ঔষধি গুণৰ বাবে বহুজন সমাদৃত৷ ষ্টেভিয়া নামৰ উৎপত্তি লেটিন শব্দৰ পৰা হৈছে৷ ষ্টেভিয়াৰ পুলি ৰোপন কৰাৰ পৰা ৪/৫মাহৰ ভিতৰত পূৰঠ হয় আৰু পাত সংগ্ৰহ কৰিব পৰা হয়৷ এবাৰ ৰোৱা পুলিৰ পৰা অন্তত: ৬বছৰলৈ পাত চিঙিব পাৰি৷ প্ৰথম বছৰত সেয়ে উৎপাদন ব্যয় বেচি হলেও পৰৱৰ্তী বছৰবোৰত খৰছ কম হয়৷ এজোপা গছৰ উচ্চতা ৪০ৰ পৰা ৮০ চেন্টিমিটাৰ (সৰ্বোচ্চ এক মিটাৰ)পৰ্য্যন্ত হয়৷ এখিলা পাত হয় ৫চেন্টিমিটাৰ দীঘল আৰু ২চেন্টিমিটাৰ বহল৷ গছত ফুল ফুলিব ধৰিলে সেই ফুল চিঙি পেলোৱা হয়৷ কেঁচা পাত আৰু শুকোৱা পাত দুয়োবিধেই মিঠা স্বাদৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি৷ ঘৰুৱাভাবে ষ্টেভিয়া টাবটো ৰুব পাৰি৷ এটা পৰিয়ালৰ বাবে এজোপা বা দুজোপা গছেই যথেষ্ট৷ ষ্টেভিয়াত Septoria নামক শেলুৱৈয়ে কৰা ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ নিমৰ পানী প্ৰয়োগ কৰা হয়৷ ৰোপনৰ বাবে মাৰ্চ-এপ্ৰিল হ'ল সৰ্বোত্তম সময়৷ মাটিৰ পি এইচ ৬ৰ পৰা ৭.৫হলে ভাল৷ বতৰৰ তাপমান ৩০ৰ পৰা ৩২ডিগ্ৰী চেন্টিগ্ৰেড হ'ল উত্তম৷ নিম্নতম ৫ডিগ্ৰী আৰু সৰ্বোচ্চ ৪৫ডিগ্ৰী তাপমান এই গছে সহ্য কৰিব নোৱাৰে৷

বংশাৱলী আৰু নামাকৰণ : ষ্টেভিয়াৰ বৈজ্ঞানিক নাম হ'ল Stevia rebaudiana৷ ই ক্ৰিচেনথিমাম (Chrysanthemum) বংশৰ, উপ বংশাৱলী হ'ল Asteraceae/Ragweed family৷ সূৰ্য্যমুখী হ'ল একেটা পৰিয়ালৰে উদ্ভিদ৷ কমেও ২৪০টা ষ্টেভিয়াৰ প্ৰজাতি চিনাক্ত কৰা হৈছে৷ অসমৰ তাৰে দুটা প্ৰজাতিৰ খেতি হয়৷ সেই দুটা হ'ল MDS-13 আৰু MDS – 14 ৷

অসমত ষ্টেভিয়াৰ আন আন প্ৰচলিত নাম হ'ল

  • মিঠাপাত,
  • মৌপাত,
  • চেনিপাত আৰু
  • মিঠা তুলসী৷
  • মলয়ালম ভাষাত মধুৰ তুলসী,
  • তামিলত চেনি তুলসী,
  • তেলেগুত মধু পাত্ৰি,
  • মাৰাঠীত মধু পৰাণি,
  • গুজৰাটীত মিষ্টি পট্টি,
  • বাংলা আৰু ওৰিয়াত ষ্টেভিয়া নামেৰেই পৰিচিত৷
  • জাপানত ইয়াক Caa-He-e বুলে,যাৰ অৰ্থ হ'ল মিঠা উদ্ভিদ৷

কি কি লাগতিয়াল তত্ব ষ্টেভিয়াত থাকে?

ষ্টেভিয়া হ'ল বিশ্ব স্বাস্থ্য সংস্থাৰ দ্বাৰা অনুমোদিত একমাত্ৰ প্ৰাকৃতিক চেনিৰ বিকল্প যাক শিশু, বৃদ্ধ, ৰোগী আৰু সকলো বয়সৰ পুৰুষ-মহিলাই বিশেষ একো পাৰ্শ্বক্ৰিয়া নোহোৱাকৈ গ্ৰহণ কৰিব পাৰে৷ ইয়াৰ-

  • কেলৰিৰ পৰিমান ০,
  • কাৰ্বোহাইড্ৰেট হ'ল ০,
  • ক'লেষ্টেৰল হ'ল ০,
  • গ্লাইচেমিক ইনডেক্স ০৷

ইয়াত আছে-

  • এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু ফ্লেভনয়েড,
  • ভিটামিন-এ, ভিটামিন-চি আৰু ৰাইব্লফ্লেবিন,
  • খনিজ- আইৰণ,
  • মেংগানিজ,
  • কেলচিয়াম,
  • ক্ৰমিয়াম,
  • চ'ডিয়াম আৰু
  • জিংক;
  • টেনিন,
  • কেফেইক এচিড,
  • কেম্পৰোল আদি৷

ষ্টেভিয়াৰ সক্ৰিয় তত্ব ষ্টেভিয়েল গ্লাইকোচাইড (Steviol glycoside) চেনিৰ তুলনাত ১৫০গুণ পৰ্য্যন্ত মিঠা৷ ২০০ ডিগ্ৰী উত্তাপতো ইয়াৰ গুণমান বিনষ্ট নহয়, সেয়ে ষ্টেভিয়া চাহ, কফি, পায়স আদি বনাওতে উতলাই লব পাৰি৷ ষ্টেভিয়া ফাৰ্মান্টেচনো নহয়৷ থুলমুলকৈ ষ্টেভিয়া হ'ল এন্টিবেক্টেৰিয়েল, এন্টিফাংগেল, এন্টিইষ্ট আৰু এন্টিভাইৰেল গুণৰে সমৃদ্ধ৷

ষ্টেভিয়াৰ উপকাৰিতাসমূহ

১)তেজৰ চুগাৰৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰা৷

২)উচ্চ ৰক্তচাপ কমোৱা৷

৩)শৰীৰৰ ওজন কমোৱা৷

৪)বুকু জ্বলাপোৰা কমোৱা আৰু বদহজমি দূৰ কৰা৷

৫)মুখমণ্ডলৰ বয়সৰ ছাপ আতৰ কৰা৷

৬)দাঁত আৰু দাঁতৰ আলু মজবুত কৰা৷

৭)হাঁড় শক্তিশালী কৰা।

৮)শালমন আৰোগ্য কৰা৷

৯)উফিৰ চিকিৎসা৷

১০)সোনকালে ঘাঁ শুকোৱাত সহায় কৰা৷

১১)কৰ্কট ৰোগৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস কৰা৷

লবলগীয়া সতৰ্কতা

ষ্টেভিয়া ব্যৱহাৰ কৰা লোকসকলে অন্যান্য অসুখৰ চিকিৎসা লওঁতে নিজৰ চিকিৎসকৰ লগত আলোচনা কৰি সেইমতে দৰব গ্ৰহণ কৰা উচিত৷ কিয়নো কিছুমান দৰব (যেনে ৰক্তচাপ কমোৱা কেলচিয়াম চেনেল ব্লকাৰ, এন্টিবেক্টেৰিয়েল, এন্টিফাংগেল, এন্টিভাইৰেল, এন্টি কেঞ্চাৰ, ক'লেষ্টৰল হ্ৰাস কৰা দৰব, ফাৰ্টিলিটি এজেন্ট)ৰ সৈতে Drug Interaction হব পাৰে৷

ব্যৱসায়িক দৃষ্টিভংগীৰে ষ্টেভিয়া খেতিৰ পৰ্য্যালোচনা

বিশ্বৰ বজাৰত ষ্টেভিয়াই দিনক দিনে ইয়াৰ স্থান উন্নত কৰি যাব ধৰিছে৷ ষ্টেভিয়াৰ এটি পুলিৰ মূল্য ৫টকা ধৰিলেও প্ৰতি একৰ মাটিত ৫০হেজাৰ পুলি ৰোপন কৰি বাৰ্ষিক ২ৰ পৰা ৫লাখ টকা উপাৰ্জন কৰিব পাৰি৷ প্ৰতি কেজি শুকান ষ্টেভিয়াৰ পাতৰ মূল্য বজাৰ ভেদে ২০০ৰ পৰা ৫০০টকাৰ ভিতৰত৷ আজিকালি মিঠাই, আইচক্ৰিম, শীতল পানীয়, বিস্কুট, বেকাৰীৰ কেক আৰু অন্যান্য খাদ্য পদাৰ্থত চেনি বা কৃত্ৰিম স্বাদৰ পৰিবৰ্তে এই প্ৰাকৃতিক সোৱাদযুক্ত কৰাৰ দিন বাঢ়ি আহিব ধৰিছে৷ (উপৰুক্ত কথাখিনিত তথ্যগত বিসংগতি থাকিলে অভিজ্ঞলোকে শুধৰাই দিয়ে যেন৷)

সকলোৰে জ্ঞাতাৰ্থে:-

ষ্টেভিয়াৰ পুলি, শুকান পাত আৰু খেতিৰ বিষয়ে বিতংকৈ জানিবলৈ সম্পৰ্ক কৰক:

১)৬০০১৪৬০০৮৪ - নম্বৰত সোণধন ডেকাৰ সৈতে কথা পাতক৷

২)আইতাৰ আখল, পাঠশালা - ভ্ৰাম্যভাষ 9101453659, 8638119949

৩)পংকজ কলিতা যোগাযোগ- +৯১ ৯০৮৫৫ ৭৮৪০৮

মোখনিত পাঠকসকলক এটা কথা জনাব খোজোঁ যে বজাৰৰ পৰা ষ্টেভিয়া সংগ্ৰহ কৰোতে পোনতেই শুকান পাতহে পচন্দ কৰিব৷ ষ্টেভিয়াৰ প্ৰচেচড পাউদাৰ বা টেবলেটত একেই গুণমান আশা নকৰিব৷

লেখক: ডা° ভূপেন শইকীয়া

উৎস: স্বাস্থ্য দ্য হেলথ ছলিউশ্যনছ

ফোন নং -৯৭৪৩৩৭৩৮৭২২

4.0
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top