উচ্চ ৰক্তচাপ আধুনিক জগতৰ এক নীৰৱ ঘাতক ৰোগ। প্ৰাপ্তবয়স্ক লোকৰ এই ৰোগ সাধাৰণতে বেছিকৈ হোৱা দেখা যায়। বিশ্বৰ বহুলোক এই ৰোগত আক্ৰান্ত হয় আৰু ইয়াৰ ফলত অনেকেই অকালতে মৃত্যু মুখত পৰে। স্বাস্থ্যৰক্ষাৰ নীতি-নিয়ম আৰু উপযুক্ত চিকিৎসা সময়মতে কৰিলে উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণ সহজে কৰিব পৰা হয়।
ইতিপূৰ্বে কোৱা হৈছে যে বয়স অনুসৰি ৰক্তচাপ ভিন ভিন হয়। ৪৫ বছৰৰ কম বয়সৰ লোকৰ সংকুচিত ৰক্তচাপ ১৪০ আৰু প্ৰসাৰিত ৰক্তচাপ ৯০। সেইদৰে এজন আদহীয়া মানুহৰ সংকুচিত ৰক্তচাপ ১৬০ আৰু প্ৰসাৰিত ৰক্তচাপ ৯০।
ওপৰত উল্লেখ কৰা বয়স অনুসৰি সংকুচিত আৰু প্ৰসাৰিত ৰক্তচাপ বৃদ্ধি হ’লেই তাক উচ্চ ৰক্তচাপ বুলি কোৱা হয়। অৰ্থাৎ ৪৫ বছৰৰ কম বয়সৰ লোকৰ সংকুচিত ৰক্তচাপ ১৪০ আৰু প্ৰসাৰিত ৰক্তচাপ ৯০। সেইদৰে এজন আদহীয়া মানুহৰ সংকুচিত ৰক্তচাপ ১৬০ আৰু প্ৰসাৰিত ৰক্তচাপ ৯০তকৈ বেছি হ’লেই তাক উচ্চ ৰক্তচাপ (High blood pressure) বুলি কোৱা হয়। সংকুচিত ৰক্তচাপ ১৮০ৰ পৰা ২০৯ আৰু প্ৰসাৰিত ৰক্তচাপ ১১০ৰ পৰা ১১৯ হ’লে প্ৰৱল(severe) উচ্চ ৰক্তচাপ বুলি কোৱা হয়। অতি প্ৰৱল উচ্চ ৰক্তচাপ হ’ল সংকুচিত ৰক্তচাপ ২১০তকৈ অধিক আৰু প্ৰসাৰিত ৰক্তচাপ ১২০তকৈ অধিক।
সকলো প্ৰকাৰৰ নেমু, বিলাহী, মাটিকঁঠাল, সুমথিৰা টেঙা, নাচপতি, আম, মধুৰী, পকা তেতেলী, অৰ্জুন গছৰ ছাল(পানী বা গাখীৰত সিজাই খাব লাগে), তুলসী, নৰসিংহ, চজিনাৰ পাত, তিয়ঁহ, গাজৰ, নহৰু, পিয়াঁজ, বন্ধাকবি, শিলিখা, আমলখি খাব পাৰে। প্ৰতিসাজ আহাৰত ৩০/৪০ গ্ৰামকৈ আঁহজাতীয় শাক-পাচলি ভাজি নাখাই কেঁচাই বা সিজাই খাব পাৰিলে ভাল। সৰ তোলা গৰুৰ গাখীৰৰ দৈ উপকাৰী। নেফাফু আঞ্জা কৰি বা নহৰুৰ সৈতে চাটনি কৰি সপ্তাহত তিনি দিন খাব লাগে। পিয়াঁজৰ ওপৰৰ পাতল বাকলিৰ সৈতে খাব লাগে। পিয়াঁজৰ ওপৰৰ পাতল বাকলিৰ সৈতে খাব লাগে। কাঠফুলা উপকাৰী। ব্ৰাহ্মী শাক, মানিমুনি, টেঙেচি, মৰিচাশাক, পচলা, ছালকুঁৱৰীৰ বীজল সুপথ্য। পকা কল হিতকৰ।
তামোল, ধপাত, বিড়ি, চিগাৰেট, গুটখা, মদ, ভাং, কানি, কণী, ঘিউ, মাখন, মাছ, মাংস, বাদাম, সাধাৰণ নিমখ, ম’হৰ গাখীৰ, ম’হৰ দৈ, ক্ৰিম আদি খাব নালাগে। তিতাকেৰেলা, মহানিম, মেথি, নাৰিকল, আদা, জালুক, পিপলি, জলকীয়া, অন্য যিকোনো মছলা ক্ষতিকাৰক। চয়াবিন, বুটৰ দাইল অপকাৰী, বজাৰৰ জাম, জেলি আদি খাব নালাগে। আচাৰ, চাটনি, খাৰলি, কাহুদি আদি অপথ্য। মিঠা বা জৰ্দা পাণ ক্ষতিকাৰক। কলড্ড্ৰিংক খাব নালাগে।
বনৌষধিৰে উচ্চ ৰক্তচাপৰ চিকিৎসা
নেফাফু জোপোহা জাতীয় গছ, ইয়াৰ গা-গছ গোলাকাৰ যদিও ঠাল-ঠেঙুলি চাৰিসিৰিয়া। পাত ডাঙৰ। পাতৰ পৰা অকটা গোন্ধ ওলায়, পাত আৰু ঠাৰিৰ সংযোগ স্থলত পাতৰ তলৰ ফালে চেনিৰ দানা থাকে কাৰণে ক’লা পৰুৱা প্ৰায়ে এই অংশত বগাই ফুৰা দেখা যায়। পাতৰ ঠাৰি দীঘল, ফুল থোপা বান্ধি ফুলে। ফুল বগা, ফল গোলাকাৰ। প্ৰথমে ফল সেউজীয়া আৰু পকিলে ৰঙা-ক’লা বৰণীয়া হয়।
ই জোপোহা জাতীয় উদ্ভিদ, পাত বিলাক মালতী ফুলৰ পাতৰ দৰে। পাতৰ আগবিলাক সৰু আৰু জোঙা আকৃতিৰ। সৰ্পগন্ধা শব্দটিৰ অৰ্থ হ’ল সাপৰ আকৃতিৰ দৰে গোন্ধ। ফুল গুলপীয়া বা বগা। থোপা বান্ধি ফুলে। গুটি গোলাকাৰ। গুটি প্ৰথম অৱস্থাত সেউজীয়া, পকিলে বেঙুনীয়া ক’লা হয়। বীজ যোৰা বান্ধি থাকে। ইয়াৰ শিপাৰ পৰাই প্ৰধানকৈ ঔষধ হয়। শিপা দেখাত শকত, চনকা। গছৰ প্ৰতিটো অংশই তিতা, শিপা শাখাযুক্ত। শিপাৰ ৰস পকা তেতেলীৰ দৰে গোন্ধায়।
ই চিৰ সেউজীয়া ডাঙৰ গছ। গছৰ ছাল আৰু পাত খহটা। ছাল আৰু পাতৰ ৰং মুগা বৰণৰ। পাতত সৰু সৰু শুং থাকে, ফল পকিলে ৰঙা হয়। ফুল হালধীয়া, বগা, সৰু আৰু থোপাথোপে ফুলে। ফল চাৰিসিৰিয়া, দেখাত প্ৰায় কৰদৈ ফলৰ দৰে। পুৰঠ গছৰ ছাল ঔষধ প্ৰস্তুতৰ কাৰণে ব্যৱহাৰ হয়।
লিখক: ভেষজৰত্ন ড° গুণাৰাম খনিকৰ, স্বাস্থ্য আৰু দীৰ্ঘজীৱন।
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 7/17/2020
গ্ৰহণী ৰোগৰ বনৌষধি চিকিৎসা
আহাৰ আৰু বনৌষধিৰে আমাৰ স্বাস্থ্য
অতিসাৰ বা ডায়েৰীয়া ৰোগৰ বনৌষধি
খজুৱতি নিৰাময়ত বনৌষধি