অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ডায়েবেটিছ আৰু কালেনৰ বিভিন্ন ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণত কাঁচকল

ডায়েবেটিছ আৰু কালেনৰ বিভিন্ন ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণত কাঁচকল

শিৰোনামটো দেখি নিশ্চয় আচৰিত হৈছে যে অতি কম দামৰ সাধাৰণতে মানুহে ব্যৱহাৰ নকৰা এই কাঁচকলৰ এনে কি গুণ আছে যে কোলেন-ডায়েবেটিছ ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰে| আমি সাধাৰণতে পৰম্পৰা হিচাপে ডায়েৰীয়া হ’লে কাঁচকল ব্যৱহাৰ কৰো| বৰ্তমান উঠি অহা ল’ৰা-ছোৱালীয়ে কাঁচকল খাবলৈ অনীহা প্ৰকাশ কৰে| অৱশ্যে আমি বিভিন্ন পকা কল কম-বেছি পৰিমাণে গ্ৰহণ কৰো|

আমি সাধাৰণতে কাঁচকল সিদ্ধ বা ভাজি বনাই খাওঁ| পুষ্টিবিদৰ মতে সিদ্ধ কাঁচকলত নানা ধৰণৰ পুষ্টিগুণ থাকে| প্ৰকৃততে কাঁচকলত ষ্টাচ যথেষ্ট পৰিমাণে থাকে আৰু বিশেষ ভাৱে ইয়াক ৰেজিষ্টেণ্ট ষ্টাচ বুলি ক’ব পৰা যায়| আন বেলেগ ধৰণৰ ষ্টাচৰ লগত ইয়াৰ পাৰ্থক্য হ’ল আন ষ্টাচৰ দৰে ই হজম নহয়| আচলতে অন্ত্ৰৰ মাজেৰে যোৱাৰ সময়তে ভাঙি টুকুৰা হোৱাৰ পৰিৱৰ্তে এই ষ্টাচ অপৰিৱৰ্তিত হৈ থাকে| অৰ্থাৎ এই ষ্টাচ দ্ৰৱীভুত নোহোৱা ষ্টাচৰ লগত মিল আছে| আমি ফাইবাৰ জাতীয় খাদ্য খালে যি সুবিধা লাভ কৰো ইয়াতো তাকেই পোৱা যায়| এক কাপ সিদ্ধ কাঁচকলত ৩.৬ গ্ৰাম ফাইবাৰ থাকে| আনহাতে ৰেজিষ্টেণ্ট ষ্টাচৰ আৰু এটা প্ৰধান বৈশিষ্ট্য হ’ল হজমৰ পথক স্বাস্থ্যকৰ কৰি ৰাখে| কাৰণ হজমৰ পক্ষে যিবোৰ বেক্টেৰিয়া সহায়ক, সেই বেক্টেৰিয়াই এই কাঁচকলৰ পৰা খাদ্য সংগ্ৰহ কৰে| এনেধৰণে বেক্টেৰিয়াবোৰ শক্তিশালী হৈ পৰে আৰু আপোনাৰ খাদ্য হজম কৰাত সহায়ক হৈ পৰে| ইয়াৰ উপৰি এনে সময়ত এনে এবিধ বস্তু উৎপন্ন হয়-যিয়ে কোলেনক স্বাস্থ্যকৰ কৰি ৰাখে আৰু কোলেন কেঞ্চাৰ হোৱাৰ পৰা আপোনাক ৰক্ষা কৰে| আকৌ যিবোৰ বেক্টেৰিয়াই হজম হোৱাত বিধি-পথালি দি থাকে তেনে বেক্টেৰিয়াক দুৰলৈ ঠেলি দিয়ে| কাৰণ এই ধৰণৰ বেক্টেৰিয়াই ডায়েৰীয়াৰ পৰা আৰম্ভ কৰি কোলেনৰ নানা ৰোগৰ সৃষ্টি কৰে| পেটৰ আন কিছুমান সমস্যাৰ লগতে ডায়েৰীয়াত কাঁচকল অব্যৰ্থ ঔষধ| কাঁচকলে কিছু পৰিমাণে এণ্টাচিডৰ দৰেও কাম কৰে|

কাঁচকলত ভিটামিন বি-৬ চিৰ উপৰিও অতি গুৰুত্বপুৰ্ণ পটাছিয়ামো আছে| এক কাপ সিদ্ধ কাঁচকলত ৫৩১ মিলিগ্ৰাম পটাছিয়াম পোৱা যায়| আমেৰিকাৰ হাৰ্ট এছ’চিয়েছনৰ ছুপাৰিছ হ’ল প্ৰত্যেকদিনে ৪,৭০০ মিলিগ্ৰাম পটাছিয়াম আমাৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে প্ৰয়োজন| এই পটাছিয়াম ফ্লুইডৰ ভাৰসাম্য বজাই ৰখাত সহায় কৰে| তেজৰ চাপ নিয়ন্ত্ৰণ ৰাখে|

ইয়াৰ উপৰি অতি গুৰুত্বপুৰ্ণ কথা হ’ল ভিটামিন বি-৬| এক কাপ সিদ্ধ কাঁচকলত থাকে ৩৯ শতাংশ ভিটামিন বি-৬| যিসকলৰ ইতিমধ্যে ডায়েবেটিছ ৰোগত আক্ৰান্ত তেনে লোকে ছুগাৰৰ পৰিমাণ বাঢ়িব বুলি পকা কল খোৱাৰ পৰা বিৰত থাকে তেনেক্ষেত্ৰত কাঁচকল অতি উপযোগী| কাৰণ এই কাঁচকলে তেজৰ হিম’গ্লোবিন তৈয়াৰ কৰে আৰু আনফালে তেজৰ ছুগাৰৰ মাত্ৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰে| বৰ্তমান ভাৰতবৰ্ষত ডায়েবেটিছৰ হাব হিচাপে পৰিগণিত হ’বলৈ ধৰিছে| বৰ্তমান প্ৰজন্মৰ ফাষ্টফুড-জাংকফুড, শীতল পানীয় গ্ৰহণৰ প্ৰৱণতা দিনে দিনে বাঢ়ি গৈ আছে| সেয়েহে অকল ডায়েবেটিছ নহয় সকলোধৰণৰ ডিজেনেৰেটিভ ৰোগত ভুগিবলৈ ধৰিছে| ইয়াৰ উপৰি কাঁচকলত প্ৰ’টিন-কাৰ্ব’হাইড্ৰেট ফেটো আছে| এনেহেন মুল্যহীন বুলি ভবা কাঁচকল আমাৰ শৰীৰৰ বাবে এবিধ মুল্যবান খাদ্য|

ড° সনাতন ডেকা

 

শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 1/14/2019



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate