আজিৰ স্বাস্থ্য কথাত এটি লাগতিয়াল আৰু বহুজনৰ পৰিচিত এটি ৰোগৰ বিষয়ে কিছু কথা আলোচনা কৰিব ওলাইছোঁ৷ সেই ৰোগ বিধৰ নাম হ'ল গাউট৷ গাউটক ধনী লোকৰ ৰোগ বা ৰজাৰ ৰোগ বা ৰোগৰ ৰজা আখ্যা দিয়া হৈছে৷৬০ শতাংশ ৰোগ জেনেটিক কাৰণত আৰু ১৫শতাংশ ৰোগ খাদ্য জনিত কাৰণত হয় বুলি ঠাৱৰ কৰা হৈছে৷ অতি প্ৰাচীন কালৰ পৰাই মানুহৰ এই ৰোগৰ সৈতে পৰিচয় ঘটিছিল৷ ইজিপ্তত খৃষ্টপূৰ্ব ২৬০০চনত ভৰিৰ বুঢ়া আঙুলিৰ বিষৰ চিকিৎসাৰ কথা পঢ়িবলৈ পোৱা যায়৷ ১২০০খৃষ্টাব্দত ৰেণ্ডালফাচে লেটিন মূলৰ 'গাউট' শব্দক ৰোগৰ বৰ্ণনাৰ বাবে পোণ প্ৰথমবাৰৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰে৷১৬৭৯চনত এন্থনি ভান লিওনহকে ইউৰিক এচিডৰ ক্ৰিষ্টলৰ মাইক্ৰোস্কোপিক বৰ্ণনা ডাঙি ধৰে৷১৮৪৮চনত ব্ৰিটিচ চিকিৎসক আলফ্ৰেড বেৰিং গেৰোডে চিনক্ত কৰে যে বৰ্দ্ধিত ইউৰিক এচিডে গাউট ৰোগ উৎপন্ন কৰে৷ ইয়াৰ চিকিৎসাত প্ৰয়োগ কৰা এলোপিউৰিনেল নামৰ ঔষধ বিধৰ আবিষ্কাৰ আজিৰ পৰা ৩০বছৰ আগতে ইলিয়ন এট অল গোটে কৰে৷
সাধাৰণতে মানুহৰ তেজত থকা ইউৰিক এচিডৰ পৰিমাণ হ'ল পুৰুষৰ ৩ ৰ পৰা ৭ মিলিগ্ৰাম% আৰু মহিলাৰ ২-৫ ৰ পৰা ৬-৫ মিলিগ্ৰাম%৷ ইয়াতকৈ অধিক পৰিমাণৰ ইউৰিক এচিড তেজত থাকিলে গাউট বা হাইপাৰইউৰিচেমিয়া ৰোগ হয়৷ আনহাতে এনে ৰোগীৰ মাজত ডায়েবেটিচ আৰু কিডনিৰ পাথৰ হোৱা ৰোগৰ প্ৰাদূৰ্ভাৱ বেচি৷
(১) হেৰিডিটি বা বংশানুক্ৰমিক
(২) বেচি ইউৰিক এচিড উৎপন্ন কৰা খাদ্য গ্ৰহন
(৩) কিডনিৰ পৰা কমকৈ ইউৰিক এচিড নিৰ্গত হলে
(৪) উপবাস আৰু ক্ষিপ্ৰতাৰে ওজন হ্ৰাস হলে
আনুসংগিক কাৰণসমূহ :
(৫) মদ্যপাণ
(৬) উচ্চ ৰক্তচাপ
(৭)বিভিন্ন দৰব
(৮) কিডনিৰ বিকাৰ
ৰোগৰ লক্ষণ আৰু চিকিৎসাৰ বিষয়ে কিছু কথা নিলিখিলে লিখনিটো অপূৰ্ণ থাকি যাব৷ গাউট ৰোগ মহিলাৰ তুলনাত পুৰুষৰ বেচি হয়৷ ইয়াৰ কাৰণ হ'ল মহিলাৰ তেজত সাধাৰণতে কিছু কম পৰিমাণৰ ইউৰিক এচিড থকাটো৷ মহিলাসকলে সাধাৰণতে মেনপ'জ হোৱাৰ পিছত এই ৰোগত ভোগে৷ ৫০শতাংশৰ অধিকজনৰ ৰোগৰ লক্ষণ হ'ল ভৰিৰ বঢ়া আঙুলিৰ গাঁঠিৰ বিষ হোৱা৷গোৰোহা, আঠু, মনিবন্ধ,হাতৰ আঙুলিৰ গাঁঠিৰ বিষো কোনো কোনোজনৰ হয়৷ সাধাৰণতে বেচি বিষৰ অনুভৱ ৰাতিৰ সময়ত হয়৷ আক্ৰান্ত গাঠিটো ৰঙা পৰে,ফুলি উঠে,বিষ হয় আৰু গৰম হৈ উঠে৷ গাঁঠিৰ এনে বিষ ২৷৩ ঘন্টালৈ চলি থাকে আৰু কেইবাদিনলৈ হৈ থাকে৷ এনে বিষ দুসপ্তাহমান থাকি কিছুদিনলৈ বিষ নোহোৱা হয়৷ সপ্তাহ, মাহ বা বছৰৰ মূৰত আকৌ বিষৰ পুনৰাবৃতি ঘটে৷ কিছুমান ৰোগীৰ গাঁঠিত বা ওচৰৰ কোষসমূহত ইউৰিক এচিডৰ ক্ৰিষ্টল জমা হৈ একোটা পিণ্ডৰ ( যাক টফি বোলে) সৃষ্টি কৰে ( ক্ৰনিক টফিচিয়াচ গাউট)৷ একে কাৰণতে কিডনি বিনষ্ট হব পাৰে বা কিডনিত পাথৰো হোৱা দেখা যায়৷গাউট ৰোগ সাধাৰণতে কিছুমান পৰিয়ালত চলি থকা দেখা যায়, ইয়াৰ কাৰণ হ'ল আগতে উল্লেখ কৰি অহা জেনেটিকচ৷
গাউট ৰোগৰ বিষৰ চিকিৎসাৰ বাবে ননষ্টেৰইডেল এন্টি ইনফ্লেমটৰি ড্ৰাগচ, কলচিচিন আৰু ষ্টেৰইড সাধাৰণতে ব্যৱহাৰ কৰা হয়৷তেজৰ ইউৰিক এচিডৰ পৰিমাণ কমাবলৈ এলোপিউৰিনেল,
ফেবুস্কষ্টেট আৰু প্ৰবেনচিড প্ৰয়োগ কৰি সুফল পোৱা যায়৷
আমি গ্ৰহণ কৰা 'পিউৰিন' থকা খাদ্যসমূহ হ'ল ঘাইকৈ মাংস আৰু সাগৰীয় মাছ-শামুক,মিছামাছ আদি ৷ মাংসৰ লিভাৰ,কিডনি,মগজ আদিত পিউৰিন বেচিকৈ থাকে৷গোমাংস,ছাগলি,গাহৰি,ৰাজহাঁহ,হাঁহ, টাৰ্কি মূৰ্গী আদিৰ ৰঙা মাংসত যথেষ্ট পিউৰিন থাকে৷ বনস্পতি যেনে মশৰুম,এচপাৰগিলাচ, বীন, ফুলকবি, মটৰমাহ, পালেংশাক আদিতো কিছু পৰিমানে পিউৰিন থাকে৷ আমাৰ খাদ্যৰ পৰা অহা এই পিউৰিন ভাঙিলে ইউৰিক এচিড ওলায়৷ গতিকে খোৱাত সতৰ্ক নহলে যি কোনো লোকেই ৰোগাক্ৰান্ত হব পাৰে৷
কিডনিৰ পৰা ইউৰিক এচিডৰ নিস্কাষনত বাধা ওপজাব পৰা কিছুমান ঔষধ হ'ল : ডাইইউৰেটিক, চেলিচাইলেট,পাইৰাজিনামাইড,ইথামবিউটল,নিকটিনিকএচিড, চাইক্লস্পৰিন আৰু কিছুমান কৰ্কট ৰোগৰ দৰব৷
মদ বিশেষকৈ বীয়েৰে লেক্টিক এচিড উৎপন্ন কৰাৰ ফলত ইউৰিক এচিড বেচিকৈ সৃষ্টি হয় আনহাতে ইউৰিক এচিড নিৰ্গত হোৱাত বাধা প্ৰাপ্ত হয়৷
আজিকালি অনেক চফ্টড্ৰিংচত মিঠা কৰিবলৈ ফ্ৰুকটজ মিহলায়৷টেবল চুগাৰৰ কিউব আৰু ফ্ৰুকটজে ইউৰিক এচিডৰ উৎপাদন বঢ়ায়৷
আকৌ অধিক চৰ্বিজাতীয় খাদ্য, চেচুৰেটেড ফেট থকা তেল ডালডা আদিয়ে শৰীৰ পৰা ইউৰিক এচিড ওলাই যোৱাত বাধাৰ সৃষ্টি কৰে৷তদুপৰি তেনে খাদ্য মেদবহুলতাৰো কাৰক৷
এতিয়া প্ৰশ্ন হয় সাবধানতা কি কি লব লাগিব আৰু কি কি খোৱা স্বাস্থ্যসন্মত হব ?
- মদ,মাংস,সাগৰীয় মাছ যেনে টুনা,লবষ্টাৰ,মিছামাছ যিমান পাৰে এৰাই চলক৷
- মশৰুম,পালেং,বীন,মটৰ বাদ দিয়ক
- ফ্ৰুক্টজ থকা শীতল পানীয় পৰিত্যাগ কৰক
- অতি ক্ষিপ্ৰতাৰে ওজন কমাবলৈ কৰা দীঘলীয়া উপবাসো ক্ষতিকাৰক৷ ইয়ো ইউৰিক এচিড বঢ়াৰ কাৰণ হব পাৰে৷
* স্বাস্থ্যসন্মত লাইফ ষ্টাইল- নিয়মীয়াকৈ খোজ কাঢ়ক, ব্যায়াম কৰক,শৰীৰৰ ওজন বাঢ়িব নিদিব
* ১০০% বিশুদ্ধ ফলৰ ৰসপান কৰক
* দিনে ১০৷১৫গিলাচ পানী খাওক
* দিনটোত ৪৷৫কাপ চাহ বা কফি খাব
* চানফ্লাৱাৰ নাইবা অলিভ অইল ৰন্ধনত ব্যৱহাৰ কৰক
* কম চৰ্বি থকা গাখীৰ ব্যৱহাৰ কৰক
গাজৰ, মিঠাআলু, আদাৰ চুপৰ জুতিলৈ চাব পাৰে ৷আপেল,আঙুৰ,আখৰোট,নুনি বা ষ্ট্ৰবেৰীৰ ফ্ৰুট চালাড খাওক -এনে ফলৰ 'মেলিক এচিডে' ইউৰিক এচিড উৎপাদনত বাধা দিয়ে৷বেঙেনা,বিলাহী,বয়ল বা পোৰা আলু পচন্দ অনুসৰি জুতি লগাই খাওঁক৷চীজ খাব পাৰিব৷ কমকৈ কেতিয়াবা ব্ৰইলাৰ মূৰ্গীৰ এক দুই পিচো খাব পাৰিব৷পৰাপক্ষত ব্ৰাউন ব্ৰেড বা আন ফাইবাৰযুক্ত খাদ্য বাচনি কৰিব৷ কৰ্ণফ্লেস্ক কমচৰ্বিযুক্ত গাখীৰৰ সৈতে খাব৷
এতিয়ালৈ ইমানেই৷ আগলৈ আৰু তথ্য পাঠকৰ প্ৰয়োজন অনুসৰি যোগ দিয়া হব৷
ডা০ ভূপেন শইকীয়া
ডোহা,কাটাৰ : ৰচনা কাল - মে ২০১৩ Email : drbksaikia@gmail.com
ফোন ০৯৭৪-৩৩৭৩৮৭২২
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 6/11/2020
‘মেলেৰিয়া’ বা ‘মেলেৰিয়াৰ সদৃশ’ৰোগৰ হোমিও আৰু বায়োক...
অজীৰ্ণ ৰোগৰ ঘৰুৱা চিকিৎসা
অজীৰ্ণ ৰোগৰ যৌগিক চিকিৎসা
অৰ্শ (পাইলচ) ৰোগৰ মহৌষধ ফুটকলা গছৰ পাত