মূল পৃষ্ঠা / স্বাস্থ্য / পৰিপুষ্টি / এই হেন শীতৰ বতৰত আপোনাৰ পচন্দৰ খাদ্যৰ সৈতে সুস্বাদু ধনিয়াৰ চাটনিৰ জুতি লওক আৰু ইয়াৰ গুণাৱলীৰ সৈতে পৰিচিত হওক-
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

এই হেন শীতৰ বতৰত আপোনাৰ পচন্দৰ খাদ্যৰ সৈতে সুস্বাদু ধনিয়াৰ চাটনিৰ জুতি লওক আৰু ইয়াৰ গুণাৱলীৰ সৈতে পৰিচিত হওক-

 

সুগন্ধি ধনিয়াৰ অন্তৰ্নিহিত বিস্ময়কৰ গুণাৱলী-

 

আগকথা - আমাৰ ভাৰত উপ মহাদেশৰ পাকঘৰ সমূহৰ দৈনন্দিন প্ৰয়োগত ধনিয়া যেন শৰীৰত থকা আত্মাৰ সদৃশ ৷ হয় ধনিয়াৰ পাত, নহয় ধনিয়াৰ গুটি নাইবা পিচা শুকান গুৰি নিতৌ ৰন্ধন প্ৰকৰণত ব্যৱহৃত হবই ৷ ধনিয়া মছলা হিচাপে আমিষ বা নিৰামিষ তৰকাৰীত নাইবা সৰু সৰুকৈ কুটি আঞ্জাত নিদিলে যেন ৰন্ধাটো অপূৰ্ণ হৈ ৰব ৷ কিন্তু স্বাদ, সুগন্ধি প্ৰদান আৰু মছলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ বাহিৰে ইয়াত উপকাৰিতাৰ বিষয়ে আমাৰ ৰাইজে কিমান জানে সেয়া এক ডাঙৰ প্ৰশ্ন ৷ বিশ্বৰ নানান উন্নত দেশত ধনিয়াৰ ওপৰত বহুতো গৱেষণা হৈছে তাৰে আলমত এই প্ৰৱন্ধ পাঠকৰ আগত দাঙি ধৰিলোঁ ৷
ক'ত ক'ত ধনিয়া উৎপাদিত হয় ? - এই বৰ্ষজীৱী উদ্ভিদ ধনিয়াৰ উৎপাদন ঘাইকৈ দক্ষিণ এচিয়া, উত্তৰ আফ্ৰিকা আৰু দক্ষিণ ইউৰোপত হয় ৷ আজিকালি ভাৰত, বাংলাদেশ, ৰাচিয়া, চীন, জাৰ্মানী, হলেণ্ড, পৰ্টুগাল, মেক্সিকো,তুৰস্ক, দক্ষিণ আফ্ৰিকা, দক্ষিণ আমেৰিকা, অষ্ট্ৰেলিয়া আদি অঞ্চলতো ধনিয়াৰ ভাল উৎপাদন হয় ৷
বুৰঞ্জীমূলক তথ্য : বাইবেলত ধনিয়াৰ কথা উল্লেখ থকাৰ পৰা অনুমান কৰিব পাৰি যে কিমান প্ৰাচীন কালৰ পৰা মানৱ জাতি এইবিধ উদ্ভিদৰ সৈতে পৰিচিত আছিল ৷ গ্ৰীচ, ইজৰাইল,ইজিপ্ত, চুডান, মৰক্কো আদি দেশতো অতি পুৰণি দিনৰ পৰা ধনিয়াৰ সৈতে সম্পৰ্ক থকাৰ কথা পঢ়িবলৈ পোৱা যায় ৷ ১৬৭০চনৰ পৰা দক্ষিণ আমেৰিকাত ধনিয়াৰ প্ৰচলন হয় ৷ ১৪ শতিকাত ৰোমানসকলে ধনিয়াৰ সঁচ ব্ৰিটেইনলৈ নিয়ে ৷ প্ৰাচীন কালত গ্ৰীক আৰু ৰোমানসকলে সুগন্ধি আতৰ হিচাপে ধনিয়াৰ তেল ব্যৱহাৰ কৰিছিল ৷ একেই তেল বেয়া হব ধৰা মাংসৰ গোন্ধ ঢকাৰ কামতো লগাইছিল ৷ এটা সময়ত বৰ আইৰ (Small Pox) চিকিৎসাত ধনিয়াৰ প্ৰয়োগ কৰা হৈছিল ৷


নামাৱলী:

 

ধনিয়াৰ বৈজ্ঞানিক নাম হ'ল Coriandrum sativum আৰু বংশাৱলী হ'ল Apiaceae ৷
ইংৰাজী নাম কিছুমান হ'ল – Coriander, Cilantro, Dizzycorn, Chinese Parsley, Japanese Parsley ৷ ধনিয়াৰ সৰ্বাধিক প্ৰচলিত ইংৰাজী Coriander শব্দৰ উৎপত্তি প্ৰাচীন লেটিন Coriandrum শব্দৰ পৰা হৈছে বুলি জনা যায় ৷
আন বিদেশী ভাষাত এইদৰে জনা যায়- ফৰাচী (Coriandre),জাৰ্মানী(Koriander),ইটালি (Coriandolo), স্পেনিচ (Cilantro), ৰাচিয়া ( Koriandr), জাপান (Koendoro), পৰ্টুগীজ (Coentro), সিংহলী (ক'টামল্লি), আৰবী (কিজবাৰা), বাৰ্মিজ (নানামবিন ), চীন (য়েন চুই বা হু চুই ), মলয় ((কেইমাৰ ), ইণ্ডোনেচিয়া (কেটুম্বাৰ), থাই (পাক ছি)৷ ভাৰতীয় ভাষাত : অসমীয়াৰ ওপৰিও হিন্দী, বাংলা, ওৰিয়া, পঞ্জাবীত 'ধনিয়া' নামেৰেই পৰিচিত ৷ তামিল (ক'থামিলি), তেলেগু (ধনিয়ালু),সংস্কৃত (ধন্যকা), গুজৰাটী (কঠমিৰি), কানাড়া (কঠমব্ৰি), কাশ্মিৰী (দিনিৱাল), মলয়ালম (কথমপলাৰি) ৷ অসমীয়াত ধনিয়াৰ আন এটা নাম হ'ল মেমেধু ৷


বনস্পতি / উদ্ভিদ জোপাৰ বৰ্ণনা :

এক স্বকীয় গোন্ধযুক্ত ধনিয়া গছজোপাৰ সৈতে আমাৰ প্ৰায় মানুহেই পৰিচিত ৷ এজোপা গছ ২০ইঞ্চি পৰ্য্যন্ত ওখ হব পাৰে ৷ অঞ্চল ভেদে পাতৰ সেউজীয়া বৰণৰ,আকৃতিৰ সামান্য তাৰতম্য হোৱা দেখা যায় ৷ ফুলৰ বৰণ বগা বা পাতল গোলাপীয়া হয় ৷ ইয়াৰ ফল, পূৰঠ হৈ শুকালে (গুটি) ঘূৰণীয়া ৩ৰ পৰা ৫মিলিমিটাৰ ব্যাসৰ হয় ৷
কেনেদৰে আৰু ধনিয়াৰ কি কি অংশ ব্যৱহৃত হয় ? ধনিয়াৰ ডাল-পাত,ঘাই গছ,ফুল,গুটি আনকি শিপাও পেলনি নাযায় ৷ শিপা ভালকৈ পৰিষ্কাৰ কৰি সিজাই চুপ বনাই থাইলেণ্ডৰ ৰেষ্ট্ৰোৰাত পৰিবেশন কৰা হয় ৷ পিয়াঁজ আৰু ধনিয়াৰ মিশ্ৰণৰে সুস্বাদু পৰঠা ৰান্ধিব পাৰি ৷ গোটেই বিশ্বতে ধনিয়াৰ চাটনি আৰু চালাড হ'ল লোকপ্ৰিয় খাদ্য ৷ উত্তৰ আমেৰিকাত বিয়েৰ আৰু মদত ধনিয়া মিহলোৱা হয় ৷ আৰবসকলে ভেড়াৰ বা আন আন মাংস ৰন্ধন প্ৰক্ৰিয়াত যথেষ্ট পৰিমাণত ধনিয়াৰ প্ৰয়োগ কৰে ৷
কি কি উপাদান ধনিয়াত থাকে ? ধনিয়া হ'ল চৰ্বি ৰহিত (Fat free) কম কেলৰিযুক্ত (প্ৰতি ১০০গ্ৰাম ধনিয়াত মাত্ৰ ২৩কেলৰি) খাদ্য ৷ ইয়াৰ গুণকাৰী তত্বসমূহলৈ লক্ষ্য কৰক : এন্টিঅক্সিডেন্ট (কোৱেৰচেটিন, কেম্পফেৰল, ৰামেন্টিন,ইগিগ্নেনিন) ; ভিটামিনসমূহ ( ভিটামিন-এ, ভিটামিন-চি, ভিটামিন- কে); খনিজ (আইৰণ, কেলচিয়াম, মেগনেচিয়াম,মেংগানিজ, প'টেচিয়াম); নানাবিধ ভলেটাইল অইল (বৰ্ণেৱল,চিনেৱল,লিনালল,টাৰ্পিনেৱল, চাইমেনি,ডাইপেন্টিন, ফেলানড্ৰিন); ডায়েটৰী ফাইবাৰ; বিটা-কেৰটিন আৰু প্ৰটিনযুক্ত ৷


কি কি উপকাৰিতাৰ কথা জনা যায় ?


• টুথপেষ্ট আবিষ্কাৰ হোৱাৰ আগতে মানুহে মুখৰ দূৰ্গন্ধ আতৰাবলৈ ধনিয়া ব্যৱহাৰ কৰিছিল ৷
• একেদৰে আগৰ দিনত মানুহে শৰীৰৰ ঘামৰ বা দেহৰ আন বেয়া গোন্ধ আতৰাবলৈ ধনিয়া ব্যৱহাৰ কৰিছিল ৷
• চাবুন আৰু আন প্ৰসাধন সামগ্ৰী তৈয়াৰ কৰাত ধনিয়া ব্যৱহাৰ কৰা হয় ৷
• তেজৰ শৰ্কৰা (চুগাৰ) নিয়ন্ত্ৰণত সহায়ক - দেহৰ ইনচুলিনৰ সক্ৰিয়তা ধনিয়াই বঢ়াবলৈ সক্ষম ৷
• উচ্চ ৰক্তচাপ নিয়ন্ত্ৰণত ধনিয়াৰ ভূমিকা - ধনিয়াত ১৪শতাংশ প'টেচিয়ামৰ বিপৰীতে চ'ডিয়াম থাকে সামান্য (মাত্ৰ ১শতাংশ)৷ সেয়ে তেলৰ নলী বহলাই ৰখাত (Vasodilator action) ৰক্তচাপ হ্ৰাস পায় ৷ তদুপৰি ধনিয়াৰ প্ৰসাব বঢ়োৱা (Diuretic action ) গুণো ৰক্তচাপ কমোৱাত সহায়ক হয় ৷
• অপকাৰী ক'লেষ্টেৰল (LDL) কমায় আৰু উপকাৰী ক'লেষ্টেৰলৰ (HDL)বৃদ্ধি ঘটায় ৷
• পাক প্ৰণালীৰ উপকাৰিতা- পেট ফুলা,বমি ভাৱ কমায় ৷ গ্ৰহণী আৰোগ্য কৰে ; ভোক লগায় আৰু হজম হোৱাত সহায়ক হয় ৷ আমেৰিকাৰ Digestive Diseases and Sciencesত প্ৰকাশিত তথ্য অনুসৰি Irritable Bowel Syndromeত ভোগা ৰোগীয়ে ধনিয়াৰে চিকিৎসা কৰাত উপকৃত হোৱা দেখা গৈছে ৷
• ফুড পইজনিং ৰোধ কৰিবৰ সক্ষমতা ৰাখে – Journel of Agricultural & Food Chemistyত প্ৰকাশিত তথ্যমতে চালমোনেলা বেক্টেৰিয়াৰ বিৰুদ্ধে ধনিয়াৰ এন্টিবেক্টেৰিয়েল গুণ দেখা গৈছে ৷
• হেভি মেটেল পইজনিঙৰ চিকিৎসা- লিড,মাৰকাৰি আদি বিষাক্ত ধাতুৰ অপকাৰিতা হ্ৰাস কৰে ৷
• থাইৰয়েড হৰমোনৰ (হাইপো আৰু হাইপাৰ থাইৰয়েডিজম) উপশম ঘটোৱাত ধনিয়াৰ গুটি সিজোৱা পানী খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হয় ৷ হেভি মেটেলৰ প্ৰভাৱত উৎপন্ন হোৱা থাইৰয়েডৰ এন্টিবডি ধনিয়াই বিনষ্ট কৰে আৰু তেজ বিশুদ্ধকৰণ কৰে ৷
• মানসিক ৰোগ প্ৰতিৰোধক – Journel of Molucular Microbiologyত প্ৰকাশিত তথ্যমতে Alzheimers disease, Parkinsonisom, Multiple sclerosis ত ভোগা ৰোগী ধনিয়াৰ দ্বাৰা উপকৃত হোৱা দেখা গৈছে ৷ মেগনেচিয়াম, মেংগানিজ আৰু এন্টিঅক্সিডেন্টে মস্তিষ্কৰ স্নায়ু প্ৰণালীৰ ক্ৰিয়া সুচল ৰখাত সহায় কৰে ৷
• শৰীৰৰ আৰু মনৰ উত্তেজনা,দু:চিন্তা আতৰ কৰাত সহায়ক ৷ সুনিদ্ৰাত সহায় কৰে ৷
• প্ৰসাবৰ সংক্ৰমণৰ উপশম ঘটায় -ইয়াৰ বাবে ২কাপ পানীত দেড় চামুচ ধনিয়া গুটি ৰাতিটো তিয়াইথৈ পুৱা খাবলৈ কোৱা হয় ৷
• কিডনিৰ পাথৰৰ চিকিৎসাত সহায়ক - ধনিয়াৰ Diuretic action আৰু তেজ শুদ্ধিকৰণ গুণৰ দ্বাৰা ৷
• মাহেকীয়াৰ বিষ আৰু অনিয়মীয়া ঋতুস্ৰাবৰ চিকিৎসাত ব্যৱহৃত ধনিয়া হ'ল আয়ুৰ্বেদিক ঔষধি ৷
• এনিমিয়া আতৰ কৰাত সহায়ক –আইৰণ আৰু ভিটামিন-চিৰ বাবে সেয়া সম্ভৱ ৷
• মুখৰ ঘাঁ আৰু দাঁতৰ আলু ফুলা আদি ৰোগ আৰোগ্য কৰে ৷
• বাত বিষ কমায় - ধনিয়াত থকা ভলেটাইল অইলৰ বাবে সেয়া সম্ভৱ ৷
• চৰ্মৰোগ যেনে খৰ (একজিমা), খজুৱতি - আতৰ কৰাত ধনিয়াত থকা ভলেটাইল অইলে সহায় কৰে ৷
• শালমন আৰোগ্য কৰাত সহায়ক ৷
• মুখমণ্ডলৰ পৰা দাগ আৰু বয়সৰ ছাপ আতৰ কৰাত সহায়ক ৷
• চুলিসৰা ৰোধ কৰিবলৈ কেঁচা ধনিয়াৰ পাতেৰে মূৰত ভালদৰে মালিশ কৰিব লাগে ৷
• সূৰ্য্যৰ প্ৰখৰ উত্তাপৰ পৰা সুৰক্ষা - খনিজ আৰু ভিটামিনৰ বাবে শৰীৰৰ ছালখনক আলট্ৰাভায়লেট ৰশ্মি   আৰু চানবাৰ্ণৰ পৰা বচাই ৰাখে ৷
• দৃষ্টিশক্তিৰ উন্নতি ঘটায় আৰু নানান চকুৰ ৰোগ উপশম ঘটায় ৷
• যৌন শক্তি বঢ়োৱাত সহায়ক ৷
• কৰ্কট ৰোগ প্ৰতিৰোধক - ইয়াত থকা এন্টি অক্সিডেন্ট অহিতকাৰী ফ্ৰি-ৰেডিকেল বিনষ্ট কৰে ৷
• মেদবহুলতা কমোৱাত সহায়ক - ইয়াৰ বাবে ৫০গ্ৰাম কেঁচা ধনিয়াৰ পাত ৪গিলাচ পানীত ভালদৰে উতলাই সিজাই পানীখিনি চেকি লব ৷ সেয়া ঠাণ্ডা হলে তাত মৌজোল আৰু নেমুৰ ৰস এচামুচকৈ মিহলাব৷ ৰাতিপুৱা খালি পেটত ৭৷১০দিন সেৱন কৰিব ৷
• মাতৃদুগ্ধৰ পৰিমাণ বঢ়োৱাত সহায়ক ৷


লবলগীয়া সতৰ্কতা :


- কাচিৎ ধনিয়াই কোনো লোকৰ ছালত এলাৰ্জি কৰিব পাৰে
- সতৰ্ক হব ৷
- গৰ্ভৱতী মহিলাই সীমিত মাত্ৰাতহে গ্ৰহণ কৰিব ৷

ডা০ ভূপেন শইকীয়া

2.95454545455
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top