মূল পৃষ্ঠা / স্বাস্থ্য / পৰিপুষ্টি / পঁইতাভাতৰ জুতি আৰু ইয়াৰ ঔষধি গুণ
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

পঁইতাভাতৰ জুতি আৰু ইয়াৰ ঔষধি গুণ

পঁইতাভাতৰ জুতি আৰু ইয়াৰ ঔষধি গুণৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

পইতাভাত পাল মৰা

কৰকৰা (জকৰা) লৰ মৰা

তপত দিনটোলৈ গাটো শকত

পঁইতা (পন্তা) ভাতৰ প্ৰচলন তাহানি কালৰ পৰা প্ৰচলিত । আগদিনা ৰাতি ৰন্ধা আলুৱা বা উখোৱা চাউলৰ ভাত পানী দি তিয়াই খোৱা ভাতকে পঁইতা (পন্তা) ভাত বুলি কোৱা হয় । ভাত আৰু পানীৰ সংমিশ্ৰণত বেক্টেৰিয়াই ফাৰমেনটেচন কৰে । সেইবাবে পঁইতাভাতত টেঙা হয় ।

ভাৰতবৰ্ষৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত পঁইতাভাতৰ প্ৰচলন তাহানি কালৰ পৰাই আছে । ইয়াক সাধাৰণতে কোজি ৰাইজ বুলি জানে । পশ্চিমবংগত পাণ্টা ভাত , নামনি অসমত ইয়াক পন্তা ভাত আৰু উজনিত পঁইতাভাত । তামিলনাডুত পাজহায়া চৰু, কেৰালাত পাজহাম কাঞ্জি, ছত্তিশগড়ত পাখালা ভাত আৰু ওড়িশাত পোখোলা ভাত বুলি কয় ।

পঁইতাভাত খোৱাৰ জুতি -

পঁইতাভাত গৰৈ মাছ পুৰি তাত কলাখাৰ, মিঠাতেল আৰু কেঁচা জলকীয়া সানি খাবলৈ বৰ জুতি লগা হয় । পঁইতাভাত আৰু দালি বটাৰে খাই বৰ সোৱাদ লাগে । শৰণীয়া কছাৰীসকলে পঁইতাভাত দৈ গাখীৰৰ সৈতে খাই বৰ জুতি পায় ।

আহাৰ-শাওণ মাহত গৰম দিনত পঁইতাভাত খাই বৰ জুতি লাগে । এছিয়া মহাদেশত ইয়াক চুইট ডেজাৰ্ট বুলি কয় । পঁইতাভাতৰ লগত পালেং শাক-ক্ৰীম খাবলৈ বৰ জুতি হয় । এই ভাতৰ লগত কণী ভাজি খালেও বৰ সোৱাদ লগা হয় ।

পঁইতাভাতৰ ঔষধি গুণ -

১) ভাতত যথেষ্ট কাৰ্ব’হাইড্ৰেট থকা বাবে ই শৰীৰৰ শক্তি বৃদ্ধি কৰে ।

২) ভাত ১২ ঘণ্টালৈ তিয়াই থ’লে উপকাৰী বেক্টেৰিয়া উৎপন্ন কৰি দেহৰ শক্তি বঢ়ায় ।

৩) পানীত তিয়াই থোৱা ভাতত পটাছিয়াম আৰু আইৰণ যথেষ্ট পোৱা যায় ।

৪) বিজ্ঞানীসকলৰ মতে পঁইতাভাতত ৭৩.৯১ শতাংশ আইৰণ পোৱা যায় ।

৫) পঁইতাভাতত ভিটামিন ‘বি’ আৰু মাইক্ৰ’ অৰ্গেনিক তৈয়াৰ হয় আৰু ই মানুহৰ পাকস্থলীৰ ঘা আৰু বিভিন্ন পেটৰ ৰোগ নিৰাময় কৰিব পাৰে ।

৬) পঁইতাভাতে ভিটামিন ই সংশ্লেষণৰ দ্বাৰা দেহৰ মৃতকোষসমূহ সক্ৰিয় কৰি তোলে ।

৭) এই ভাতৰ উপকাৰী বেক্টেৰিয়াবোৰে প্ৰোবায়েটিকৰ কাম কৰে বুলি কোৱা হয় ।

৮) প্ৰ’টিন- কাৰ্ব’হাইড্ৰেট আদি স্বাস্থ্যমৌল যথেষ্ট পৰিমাণে পঁইতাভাতত পোৱা যায় ।

৯) ই শৰীৰৰ ভাগৰ দূৰ কৰে । মানুহৰ কৰ্মশক্তি বঢ়ায় । শৰীৰ শীতল কৰি ৰাখে ।

১০) এই ভাত খোৱাৰ ফলত মানুহৰ কোষ্ঠকাঠিন্য দূৰ হয় ।

১১) শৰীৰত শৰ্কৰা আৰু গ্লুক’জ হিচাপে দেহৰ শক্তি বঢ়াই কৰ্মঠ কৰি তোলে ।

১২) পঁইতাভাত খোৱাৰ পৰা মানুহৰ গেছৰ সমস্যা নাইকিয়া কৰি বিভিন্ন ৰোগ নিৰাময় কৰিব পাৰে ।

১৩) ইয়াত থকা প্ৰ’টিনে মানুহক দীৰ্ঘায়ু কৰি তোলে ।

১৪) মানুহৰ পেট ঠাণ্ডা কৰি ৰাখে ।

১৫) ই মানুহক দীৰ্ঘজীৱী কৰে বুলি জনা যায় ।

১৬) পঁইতাভাত , মাছৰ পিটিকা আৰু কেঁচা পিঁয়াজ খালে মানুহৰ হাৰ্টৰ অসুখ নিৰাময় হয় বুলি কোৱা হয় । শেষত কৈছো-

‘পানী পন্তাই ভক্ষণ

সেই সুপুৰুষৰ লক্ষণ’ ।

লেখক :- ধনেশ্বৰ হুজুৰী

উৎস :- নন্দিনী

3.5
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top