মূল পৃষ্ঠা / স্বাস্থ্য / পৰিপুষ্টি / বিস্ময়কৰ খাদ্য ঘিউ :
অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

বিস্ময়কৰ খাদ্য ঘিউ :

বিস্ময়কৰ খাদ্য ঘিউৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

 

পৃথিৱীৰ প্ৰায়বোৰ দেশৰ মানুহৰ খাদ্য তালিকাৰ এক অভিন্ন উপাদান হৈছে ঘিউ । প্ৰাচীন কালৰ পৰা খাদ্য তালিকাত ঘিউয়ে এক সুকীয়া স্থান অধিকাৰ কৰি আহিছে । ডেকা, বুঢ়া, শিশু, কিশোৰ সকলোৰে বাবে ঘিউ এক পুষ্টিকৰ আৰু অপৰিহাৰ্য খাদ্য । আমাৰ দেশতো পুৱা শুই উঠি পুৱাৰ চাহকাপৰ লগত ঘিউৰ পৰা তৈয়াৰী বাটাৰৰ সৈতে ব্ৰেড খোৱাটো এক নিয়ম হৈ পৰিছে । মূলত : গাখীৰৰ পৰা তৈয়াৰী ঘিউ আজিৰ দিনত এক অভিজাত, অনিৰ্বচনীয় আৰু উপকাৰী খাদ্যদ্ৰব্য হিচাপে বিবেচিত হৈছে। গৰুৰ গাখীৰৰ পৰাই ঘাইকৈ ঘিউ প্ৰস্তুত কৰা হয় । গৰুৰ গাখীৰৰ পৰা তৈয়াৰী ঘিউৰ আছে বহু বিষ্ময়কৰ গুণাগুণ । ইয়াৰ ভিতৰৰ কেইটামান তলত আলোচনা কৰা হ’ল-

১) পুষ্টি, গুণাগুণ আৰু প্ৰসাৰৰ দিশৰ পৰা ঘিউক বহুতে খাদ্যৰ পৰা ৰজা বুলি ক’ব খোজে । যিকোনো খাদ্যৰ লগত ইয়াক যৌগিক উপাদান হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰিব পৰা যায় । যি খাদ্যত ঘিউ মিহলোৱা হয় লগে লগে সেই খাদ্যৰ সোৱাদৰ মান-মৰ্যাদা সকলো বৃদ্ধি পায় । পূজা-পাৰ্বণৰ ভোগৰ পৰা আৰম্ভ কৰি বিয়া-সবাহৰ মাছ-মাংসকে ধৰি বিভিন্ন খাদ্যৰ প্ৰস্তুতিত ঘিউ সংযোগ কৰিলেহে যেন সেই খাদ্যৰ সুস্বাদুৱে পূৰ্ণতা পায় । বহু হাজাৰ বছৰ পূৰ্বে আয়ুৰ্বেদিক স্বাস্থ্যবিজ্ঞানে কৈ যোৱা ঘিউৰ শক্তি, গুৰুত্ব আৰু মহত্ত্বৰ কথা আজি আধুনিক বিজ্ঞানে স্বীকাৰ কৰি লৈছে । গতিকে গুণগত আৰু স্বাস্থ্যগত দিশৰ পৰা ঘিউৰ যে এক অনন্য-উৎকৃষ্ট গুণাগুণ আছে তাত সন্দেহৰ অৱকাশ নাই ।

২) ঘি এক উচ্চ উতলাংকসম্পন্ন এক বিশিষ্ট খাদ্যদ্ৰব্য । প্ৰায় ২৫০° চেলছিয়াছ পৰ্যন্ত উত্তাপলৈ উতলালেও ঘিউৰ গুণাগুণ হ্ৰাস নাপায় । সেইবাবে মানুহে বিভিন্ন খাদ্য প্ৰস্তুত কৰোতে ঘিউ ব্যৱহাৰ কৰে । কাৰণ দীৰ্ঘ সময় ধৰি উচ্চ উতলাংকত গৰম কৰিলেও ঘিউত ভজা বিভিন্ন খাদ্য-উপাদানৰ গুণ হ্ৰাস নাপায়, বৰঞ্চ এই খাদ্য খোৱাৰ বাবে বেছ সুস্বাদুহে হয় । সেইবাবে উৎসৱ-পাৰ্বণ তথা বিভিন্ন অনুষ্ঠানত খাদ্য প্ৰস্তুতকৰণত ঘিউ ব্যৱহাৰ কৰা হয় ।

৩) ঘিউ সহজতে আৰু সোনকালে বেয়া হৈ নাযায় । অৰ্থাৎ এক নিৰ্দিষ্ট সময়ৰ ব্যৱধানত আন খাদ্যই যিদৰে গৰম, ঠাণ্ডা বা অন্যান্য কাৰণত ইয়াৰ নিজস্ব গুণাগুণ হেৰুৱাই পেলায়, ঘিউ এইক্ষেত্ৰত ব্যতিক্ৰম । প্ৰতিকূল বতৰতো বহু বছৰলৈ ঘিউৰ গুণাগুণ লোপ নাপায় । সেইবাবে ইয়াক দীৰ্ঘকাল থৈ দিবলৈ কোনো শীত-তাপ নিয়ন্ত্ৰিত ব্যৱস্থাৰ প্ৰয়োজন নহয় । দীৰ্ঘকাল ধৰি ইয়াৰ গুণাগুণ অটুট থাকে । প্ৰায় ১০০ বছৰ পৰ্যন্ত ঘিউ সংৰক্ষণ কৰিব পৰা যায় ।

৪) ঘিউ মানুহৰ দেহৰ বাবে অতি উপকাৰী । ই মানুহৰ স্বাস্থ্যৰ কোনো ক্ষতি নকৰে । সকলো শ্ৰেণীৰ মানুহেই ইয়াক গ্ৰহণ কৰিব পাৰে । ঘিউয়ে শৰীৰৰ দুৰ্বলতা আঁতৰাই শৰীৰটোক সুঠাম আৰু সবল কৰে ।

৫) ঘিউ এক উচ্চ গুণবিশিষ্ট তেলজাতীয় খাদ্যদ্ৰব্য । ইয়াত প্ৰধানত: ভিটামিন- এ আৰু ভিটামিন- ই পোৱা যায় ।

৬) ঘিউ প্ৰধানত: উন্নত মানৰ এণ্টি-অক্সিডেণ্ট আৰু এণ্টি-ভাইৰেলযুক্ত উপাদানেৰে ভৰপূৰ । সেয়েহে ইয়াক সুস্বাস্থ্যৰ উৎস বুলি ক’ব পাৰি ।

৭)  ঘিউ এবিধ অতি পুষ্টিকাৰক খাদ্য হোৱা হেতুকে ইয়াত যথেষ্ট পৰিমাণৰ শক্তি আৰু ভিটামিন যুক্ত হৈ থাকে । ইয়াত থকা উপাদানসমূহ আমাৰ শৰীৰে সহজে গ্ৰহণ কৰিব পাৰে । সেই বাবে খেলুৱৈসকলে, বিশেষকৈ এথলীটসকলে খাদ্যৰ লগত যথেষ্ট পৰিমাণে ঘিউ গ্ৰহণ কৰে ।

৮) শৰীৰৰ ওজন হ্ৰাস কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ঘিউৰ যথেষ্ট অৱদান আছে । ঘিউত থকা ফেটী এচিডে আমাৰ শৰীৰ্ত থিতাপি লোৱা অলগাতিয়াল চৰ্বি দহন শৰীৰৰ ওজন হ্ৰাস হোৱাত সহায় কৰে । ইয়াৰ ফলত শৰীৰৰ পাচন প্ৰক্ৰিয়া শক্তিশালী হোৱাৰ লগতে শাৰীৰিক সক্ষমতা  বৃদ্ধি পায় । ঘিউত যথেষ্ট পৰিমাণৰButyric acid থকা বাবে ই পাকস্থলীত থকা বেক্টেৰিয়াৰ সহায়ত খাদ্যবস্তু শক্তিলৈ ৰুপান্তৰ কৰে । গতিকে স্বাস্থ্যৱান শৰীৰ গঠনত ঘিউৰ যথেষ্ট অৰিহণা আছে । অৱশ্যে কাৰ্বহাইড্ৰেটযুক্ত খাদ্যৰ লগত ঘিউ গ্ৰহণ কৰিলে শৰীৰৰ ওজন হ্ৰাস পোৱাৰ পৰিৱৰ্তে বৃদ্ধি হোৱাহে দেখা যায় ।

৯) শক্তিশালী পাচন প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে ঘিউ অপৰিহাৰ্য । এক গৱেষণাৰ পৰা প্ৰমাণ পোৱা গৈছে যে যিবোৰ মানুহৰ পাচন প্ৰক্ৰিয়া দুৰ্বল  তেওঁলোকৰ দেহত Butyric acid  উৎপন্ন নহয় অথবা অতি নিম্নহাৰত উৎপন্ন হয় । নিয়মিত ঘিউ গ্ৰহণৰ দ্বাৰা এইসকল লোকে এনে সমস্যাৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰে ।

১০) শাৰীৰিক প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত ঘিউৰ ভূমিকা অতুলনীয় । এক গৱেষণাৰ পৰা দেখা গৈছে যে ঘিউ গ্ৰহণৰ দ্বাৰা আমাৰ শৰীৰত পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ Butyric acid  ৰ উৎপন্ন হয় । এই Butyric acid এ আমি গ্ৰহণ কৰা খাদ্যৰ অজীৰ্ণ পদাৰ্থবোৰ জীণ যোৱাত সহায় কৰে । গতিকে ইয়াৰ সহায়ত আমি এক শক্তিশালী প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাসম্পন্ন পাচন প্ৰক্ৰিয়া লাভ কৰিব পাৰো ।

১১) কেন্সাৰ প্ৰতিৰোধক হিচাপে ঘিউৰ যথেষ্ট গুৰুত্ব আছে । শৰীৰৰ বিভিন্ন অংগত দেখা দিয়া বিভিন্ন উপসৰ্গ নাশ কৰিবলৈ ঘিউ গ্ৰহণৰ তথ্য গৱেষণাত প্ৰমাণিত হৈছে । আয়ুৰ্বেদিক বিজ্ঞানতো বহু ৰোগ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ঘিউ ব্যৱহাৰৰ তথ্য পোৱা যায় ।

১২) শৰীৰৰ হজম শক্তি শক্তিশালী কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ঘিউৰ গুৰুত্ব অসীম । পাকস্থলীৰ আম্লিক এচিডৰ নি:সৰণত ঘিউৱে বাধাৰ সৃষ্টি কৰে । ফলত ই আমাৰ হজম শক্তি বৃদ্ধি কৰি আমাক সুস্থ হৈ থকাত সহায় কৰে ।

১২) ঔষধ প্ৰস্তুতকৰণতো ঘিউ ব্যৱহাৰ কৰা হয় । প্ৰাকৃতিকভাৱে কৰা ঔষধ প্ৰস্তুতকৰণত ঘিউ ব্যৱহাৰ কৰা হয় । প্ৰাকৃতিক চিকিৎসা- বিজ্ঞানত ঘিউৰ দ্বাৰা অথবা ঘিউত ডুঅবই থৈ ঔষধ প্ৰস্তুতকৰণৰ বহু তথ্য পোৱা যায় ।

লেখক :- জীৱন শৰ্মা

উৎস :- জি এনআৰচি স্বাস্থ্য

2.66666666667
তৰাসমূহৰ ওপৰত ক্লীক কৰি মান প্ৰদান কৰক।
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top