অংশিদাৰী
Views
  • স্থিতি: সম্পাদনাৰ বাবে মুকলি

বথুৱা শাক :

বথুৱা শাকৰ বিষয়ে লিখা হৈছে ।

 

ইংৰাজী-Fat hen, Lambsquarters,

বৈজ্ঞানিক নাম-Chenopodium album.

ইয়াক বাংলাত-বেটো শাক বোলে৷

অসমত ঠাই বিশেষে ইয়াক বেলেগ বেলেগ নামেৰেও জনা যায় যদিও অসমীয়া সমাজৰ ই এক পৰিচিত উদ্ভিদ৷

শাক হিচাবে খাই নোপোৱা ব্যক্তি হয়তো নোলাব৷ হিন্দী বলয়ত বথুৱা শাকৰ সমাদৰ বেছি৷ ইয়াৰে বনোৱা পৰঠা আৰু ৰাইতা বৰ সোৱাদৰ হয়৷

সেউজীয়া আৰু ৰঙা দুবিধ বথুৱা পোৱা যায়৷ ইয়াৰ গছ ৫/৬ ফুট উখ হয়৷
ইয়াৰ ঔষধী গুণৰ বিষয়ে বহু লোকেই নাজানে৷ শীতকালি ইয়াৰ সেৱনে বহুতো ৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা দিয়ে৷ বথুৱাত পৰ্যাপ্ত আইৰণ থাকে৷ বথুৱাই পাচন শক্তি বৃদ্ধি কৰাৰ লগতে বহুতো ৰোগ আৰোগ্য কৰে৷বথুৱাৰ পাতত পটাছ আৰু অলবিউমিনাইড পোৱা যায়৷

ই ত্ৰিদোষ(বাত, পিত্ত, কফ) শান্ত কৰে৷ আয়ুৰ্বেদ বিদ্যান সকলে বথুৱাক ক্ষুধা বৃদ্ধি কাৰক, পিত্ত শামক, মলমূত্ৰ পৰিস্কাৰক আৰু শুদ্ধিকাৰক বুলি কৈছে৷ ই চকুৰ বাবে উপকাৰী৷ পেটৰ পৰজীৱি নাশক৷পাচন শক্তি আৰু ৰুচি বৃদ্ধি কৰে৷ কোষ্ঠকাঠিন্য দূৰ কৰে আৰু স্বৰ মধুৰ কৰে৷

সেউজীয়াতকৈ ৰঙা বথুৱা অধিক উপকাৰী৷বথুৱাই শাৰিৰীক বল বৃদ্ধি আৰু মানসিক স্বাস্থ্য উন্নত কৰে৷ৰঙা বথুৱা খালে টোপ টোপকৈ নিৰ্গত হোৱা কষ্টদায়ক পেচাব খোলোচা কৰে৷ যক্ষ্মাজনিত কাঁহত বাদাম তেলত ৰঙা বথুৱা ভাজি খালে উপশম হয়৷

ইয়াৰ পাত সিজোৱা পানী মিচিৰি মিহলাই খালে কোষ্ঠকাঠিন্য ভাল হয়৷ ৰঙা বথুৱাই হৃদবল বৃদ্ধি কৰে৷ৰক্ত পৰিস্কাৰ কৰি ফোঁহা বা ছালৰ ৰোগ আদি নোহোৱা কৰে৷ লিভাৰৰ বিকৃতি দূৰ কৰে৷ শৰীৰৰ শিথিলতা দূৰ কৰে৷বথুৱাৰ বীজ পিহি লেপ লগালে মুখৰ ছাল পৰিস্কাৰ দাগহীন আৰু মসৃণ কৰে৷

Spleen ৰ ৰোগ আৰু পিত্তৰ প্ৰকোপত ইয়াৰ শাক খাব লাগে৷ ইয়াৰ শাকে কেচুমূৰীয়া, অৰুচি,অজীৰ্ণ,আভোক,লিভাৰৰ ৰোগ, জণ্ডিচ, ধাতু দুৰ্বলতা আদি নিৰাময় কৰে৷ বথুৱাৰ বীজত প্ৰচুৰ এমিন' এচিড থাকে৷ এই বীজ ভাতৰ দৰে সিজাই খাব পাৰি৷ চিমলাত এই বীজৰ পৰা চুৰা, ঘান্টি আদি নিচাযুক্ত পানীয় (মদিৰা) প্ৰস্তুত কৰে৷

১)কোষ্ঠ কাঠিন্যঃ বথুৱাত যথেষ্ট প্ৰাকৃতিক ফাইবাৰ আৰু জুলাপ গুণ থকাৰ বাবে ই কোষ্ঠ কাঠিন্য নিৰাময় কৰে৷

২)ভিটামিন Aঃ বথুৱা ভিটামিন A সমৃদ্ধ ৷ ইয়াত পোৱা ভিটামিন A গাজৰত পোৱাৰ সমান৷ ভিটামিন A ৰ বাবে ই দৃষ্টিশক্তি বঢ়ায় আৰু শৰীৰৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা বঢ়ায়৷ কিডনী আৰু হাৰ্টক সুৰক্ষা দিয়ে৷ কুকুৰিকনা দূৰ কৰে৷ ভিটামিন A ই শাৰিৰীক বৃদ্ধি, হাড়ৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি, প্ৰজনন স্বাস্থ্য উন্নত আৰু ক্ষত নিৰিময়ত সহায় কৰে৷

৩)ৰক্তপৰিস্কাৰকঃ বথুৱা পাতৰ পৰিস্কাৰক (Cleansing proprties) গুণে ৰক্ত শোধণ কৰে৷ বথুৱা পাতৰ লগত ৪/৫ খিলা নীমপাত মিলাই উলিওৱা ৰস খালে তেজ পৰিস্কাৰ কৰে৷

৪)খনিজঃ বথুৱাত কেলচিয়াম, মেগনেচিয়াম, পটাচিয়াম, ফচফৰাচ আৰু জিঙ্ক প্ৰচুৰ পৰিমানে পোৱা যায়৷ ১০০ গ্ৰাম কেঁচা বথুৱা পাতত আইৰণ-১.২০mg, কেলচিয়াম-৩০৯ mg, মেগনেচিয়াম-৩৪ mg, ফচফৰাচ-৭২ mg, পটাচিয়াম-৪৫২ mg, চডিয়াম-৪৩ mg, জিঙ্ক-০.৪৪ mg, কপাৰ-০.২৯৩ mg, মেঙ্গানীজ-০.৭৮২ mg, চেলেনিয়াম-০.৯ ug পোৱা যায়৷

৫)ভিটামিন C: বথুৱাত যথেষ্ট পৰিমানে ভিটামিন C পোৱা যায়৷ শৰীৰত ভিটামিন C ৰ অভাৱ হলে স্কাৰ্ভী ৰোগ হব পাৰে৷ স্কাৰ্ভীৰ চিকিৎসাত বথুৱা উপকাৰী৷

ক)শাৰিৰীক বৃদ্ধি আৰু পুনৰ্গঠনৰ সহায়ক৷

খ) Antioxidant.

গ) মগজুৰ বাবে উপকাৰী৷

ঘ) Collagen নিৰ্মাণ কৰে৷ বথুৱাৰ পৰ্যাপ্ত আইৰণে হিমগ্লবিন লেভেল বৃদ্ধি কৰে৷

৬) এমিন' এচিডঃ বথুৱাৰ পৰ্যাপ্ত এমিন' এচিডেৰে শৰীৰে প্ৰটিন নিৰ্মাণ কৰি খাদ্য শোষণ, শাৰিৰীক বৃদ্ধি, টিচু মেৰামতি আদি কাৰ্য সম্পাদন কৰাৰ উপৰিও বহুতো প্ৰয়োজনীয় কাৰ্যকলাপ সম্পাদন কৰাত সহায়ক হয়৷

বথুৱাত ৮ বিধ অতি প্ৰয়োজনীয় এমিন' এচিড পোৱা যায়৷ যেনে- ট্ৰাইপ্ট'ফেন, ফেনিলেলানাইন, মেথ'নাইন, থেয়'নাইন, থ্ৰেয়'নাইন, লেওচাইন আৰু ভেলাইন৷

৭) হাৰ্ট টনিকঃ হৃদস্বাস্থ্যৰ বাবে বথুৱা এক উৎকৃষ্ট টনিক৷

৮) কৃমিঃ আন্ত্ৰীক পৰজীৱিৰ বাবে বথুৱা পাতৰ ৰস উত্তম ঔষধী৷ কিছুদিন ইয়াৰ ৰস নিয়মীয়াকৈ সেৱন কৰিলে লৰাছোৱালীৰ কৃমি বাহিৰ হৈ যায়৷

কৃমিৰ বাবে-১০/১৫ ml পাতৰ ৰসত এচিকুট সৈন্ধৱ লবন মিহলাই আহাৰৰ পিছতেই দিনে ৩ বাৰ খাব৷ (চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লৈ)

৯) পাচন তন্ত্ৰঃ বথুৱা Liver/gallblader/spleen ৰ বাবে উপকাৰী৷ পাচন তন্ত্ৰ সুস্থ ৰাখিবলৈ নিতৌ ১০ml কৈ বথুৱা পাতৰ ৰস খাব লাগে৷

১০) কিডনীস্টোনঃ বথুৱা বৃক্ক পাথৰৰ ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী৷ ই বৃক্কত কালকুলি বা স্টোন হোৱাত বাধা দিয়ে৷

কুমলীয়া পাত আৰু কুমলীয়া গা-গছ খুন্দি ৰস উলিয়াই ১০/১৫ ml দৈনিক খাব৷ (চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ লৈ)।

১১) দন্ত স্বাস্থ্যঃ বথুৱাৰ কেঁচাপাত চোবালে দাঁতৰ সমস্যা দূৰ কৰে৷ মুখৰ সাধাৰণ ঘাঁ, পাইৰিয়া, দুৰ্গন্ধ আদি বহু সমস্যা বথুৱাই নিৰাময় কৰে৷

১২) কেঁচুমূৰীয়াঃ আগতেই উল্লেখ কৰিছো যে বথুৱাই কোষ্ঠকাঠিন্য দূৰ কৰে৷ এই গুণৰ বাবেই বথুৱা কেঁচুমূৰীয়া ৰোগীৰ বাবে উপকাৰী৷ পুৱা গধুলী বথুৱা পাতৰ ৰস খালে এইৰোগ দূৰ হয়৷

সাৱধানতা-
ক) গৰ্ভাৱস্থাত বথুৱা নাখাব৷

খ) অধিক পৰিমানে বথুৱা খালে ডাইৰীয়া হব পাৰে৷

গ) অতিৰিক্ত সেৱনে গেস্ট্ৰিকৰ বিষ আৰু স্নায়ু তন্ত্ৰৰ সমস্যা শৃষ্টি কৰিব পাৰে৷

লেখক: যোগশ দাস

উৎস: স্বাস্থ্য দ্য হেলথ ছলিউশ্যনছ

 

3.0
আপোনাৰ পৰামৰ্শ প্ৰদান কৰক

(এই লিখনি সম্পৰ্কে যদি আপোনাৰ কোনো মতামত নাইবা পৰামৰ্শ আছে তেন্তে ইয়াত প্ৰদান কৰক।)

Enter the word
দিক্‌ নিৰ্ণায়ক
Back to top