অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

আলুখেতিৰ অধিক উৎপাদনৰ বাবে উন্নত কৃষি পদ্ধতি

আলুখেতিৰ অধিক উৎপাদনৰ বাবে উন্নত কৃষি পদ্ধতি

আলু এবিধ প্ৰয়োজনীয় খাদ্যশস্য আৰু গড় উৎপাদনৰ ফালৰ পৰা ভাৰতবৰ্ষত ঘেহুঁ, ধান আৰু গোমধানৰ পিছতেই ইয়াৰ স্থান চতুৰ্থ৷ পৃথিৱীৰ বিষুব ৰেখাৰ পৰা উত্তৰ আৰু দক্ষিণে ৫০০ অক্ষাংশত থকা প্ৰায় ১২৯ খন দেশত এই খেতিৰ প্ৰচলন আছে৷সাধাৰণতে সাগৰৰ জলপৃষ্ঠৰ পৰা ৪০০০ মিটাৰ উচ্চতালৈকে এই খেতি কৰিব পাৰি৷ বৰ্ত্তমানৰ পেৰু আৰু বলিভিয়াৰ মাজৰ পাহাৰীয়া উচ্চ এন্ডিয়ান অঞ্চলৰ ‘টিটিকাকা’ নামৰ হ্ৰদৰ কাষৰীয়া ঠাইতেই ইয়াৰ উৎপত্তিস্হল বুলি বিজ্ঞানী সকলে ঠাৱৰ কৰিছে৷ পুষ্টিকাৰক দিশৰ পৰা আলু এবিধ কম শক্তিদায়ক, উচ্চ গুণ বিশিষ্ট প্ৰটিন, প্ৰয়োজনীয় ভিটামিন্ আৰু খনিজ দ্ৰব্য যুক্ত খাদ্য৷ তলত আলুৰ খাদ্য গঠনৰ তালিকা ঘেহুঁ আৰু ধানৰ লগত তুলনা কৰা হ’ল৷

দ্ৰব্য (১০০ গ্ৰাম খাদ্যৰ ভিত্তিত)

আলু

ঘেহুঁ

ধান

প্ৰ’টিন(গ্ৰাম)

১.৬০

১১.৮০

৬.৮০

পানী (গ্ৰাম)

৭৪.৭০

১২.৮০

১৩.৭০

কাৰ্বহাইড্ৰেট (গ্ৰাম)

২২.৬০

৭১.২০

৭৮.২০

শক্তি (কিলোকেলৰি)

৯৭.০০

৩৪৬.০০

৩৪৫.০০

চৰ্ব্বী (গ্ৰাম)

০.১০

১.৫০

০.৫০

ফচফৰাচ (মি:গ্ৰা:)

৪০.০০

৩০৬.০০

১৬০.০০

লো (মি:গ্ৰা:)

০.৭০

৪.৯০

৩.১০

কেৰটিন (মাইক্ৰোগ্ৰাম)

২৪.০০

৬৪.০০

০.০০

থায়ামিন (মি:গ্ৰা:)

০.১০

০.৪৫

০.০৬

ৰাইবফ্লেভিন (মি:গ্ৰা:)

০.০১

০.০৭

০.০৬

নিয়াচিন (মি:গ্ৰা:)

১.২০

৫.৫০

১.৯০

ভিটামিন চি (মি:গ্ৰা:)

১৭.০০

০.০০

০.০০

উন্নত কৃষি পদ্ধতিৰ আৱিষ্কাৰ আৰু ব্যৱহাৰৰ বাবেই ভাৰতবৰ্ষত আলুৰ উৎপাদন বৃদ্ধি হোৱা বুলি কৃষি বিজ্ঞানী সকলে ধাৰণা কৰে৷ বৰ্ত্তমানলৈকে দেশখনত ২৯ টা উচ্চ উৎপাদনক্ষম উন্নত জাতৰ সঁচ উদ্ভাৱন কৰি কৃষকৰ বাবে উলিয়াই দিছে৷ কম সময়ৰ ভিতৰত পৈণত হোৱা উন্নত সঁচৰ ব্যৱহাৰ এটি লাভজনক ব্যৱস্থা, কিয়নো এনে সঁচৰ দ্বাৰা লেট ব্লাইট ৰোগৰ পৰা হাত সাৰিব পাৰি৷ আগৰ ১২০ – ১৩০ দিনৰ পৰিবৰ্ত্তে এতিয়াৰ ৭০ – ৮০ দিনৰ ভিতৰত হোৱা এই সঁচ বিলাক ৰোগৰ বীজাণু বায়ুমণ্ডলত আৱিৰ্ভাব হোৱাৰ আগতেই চপাব পাৰি৷ অসমৰ মাটি আৰু জলবায়ুৰ বাবে আলুখেতি যথেষ্ট লাভজনক হ’লেও কেইবা ধৰণৰ অসুবিধা আমাৰ কৃষকৰ আছে৷ উচ্চ উৎপাদনক্ষম বীজৰ নাটনি, থলুৱা সঁচৰ ব্যৱহাৰ, ভাইৰাচ মুক্ত উন্নত জাতৰ অভাৱৰ উপৰি লেট ব্লাইট ৰোগৰ প্ৰাদুৰ্ভাৱ এটা ডাঙৰ সমস্যা৷ বৰষুণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল খেতি, শীতলীকৰণ ভঁড়ালৰ নাটনি ইত্যাদি সমস্যাৰ বাবেও এই খেতিৰ উৎপাদিকা শক্তিত বহুতো বাধা আহি পৰিছে৷ তথাপি সময়ে সময়ে উদ্ভাৱন কৰা উন্নত কৃষি পদ্ধতিৰ ব্যৱহাৰে আলুখেতিৰ উৎপাদন বঢ়োৱাত যথেষ্ট সহায় কৰি আহিছে৷ ‘চিডপ্লট টেকনিক্’ আৱিষ্কাৰৰ পাচত সচৰাচৰ বীজ উৎপাদন আচনিত সম্পূৰ্ণ ৰূপে ভাইৰাচ মুক্ত কৰিব নোৱাৰিলেও অন্তত: কমাব পৰা যায়৷ অসমৰ বাবে উন্নত জাত কেইবিধৰ বিৱৰণ দাঙি ধৰা হ’ল

নাম

শস্যকাল (দিন)

গড় উৎপাদন (কুইন্টল/হেক্টৰ)

ৰোগ প্ৰতিৰোধ
ক্ষমতা থকা গুণ

কুফ্ৰী চন্দমুখী

৮০-১০০

৮৫-১০০

১৫০-১৬০

পাত মেৰ খোৱা

কুফ্ৰী জ্যোতি

১১০-১২০

৮৫-১০০

১৫০-১৬০

লেট ব্লাইট

কুফ্ৰী চিন্ধুৰী

১১০-১২০

৮৫-১০০

১০০-১৬০

লেট ব্লাইট

কুফ্ৰী মেঘা

১১০-১২০

১২০-১৫০

১৭৫-২০০

লেট ব্লাইট

ইয়াৰ উপৰি বহুতো নতুন জাত উদ্ভাৱন কৰা হৈছে আৰু অসমত ইয়াৰ খেতি পৰীক্ষামূলক ভাবে কৰি থকা হৈছে৷ ইয়াৰ ভিতৰত প্ৰধান কেইটামান জাত যেনে – কুফ্ৰী বাদচাহ, কুফ্ৰী বাহাৰ, কুফ্ৰী অশোকা, কুফ্ৰী জৱাহৰ, কুফ্ৰী চুটলেজ ইত্যাদি অসমৰ জলবায়ু আৰু মাটিত অধিক উৎপাদন দিয়াৰ লক্ষণ আছে৷ কুফ্ৰী অশোকা, কুফ্ৰী জৱাহৰ প্ৰভৃতি জাতবোৰ ৭০ – ৮০ দিনৰ ভিতৰতে পৈণত হয় আৰু লেট ব্লাইট প্ৰতিৰোধ ক্ষমতাও যথেষ্ট বেছি৷

বীজ আহৰণ আৰু প্ৰস্তুত কৰণ

উন্নত জাতৰ প্ৰমাণিক বীজ আহৰণ কৰিবলৈ ৰাজ্যিক কৃষিবিভাগ নাইবা বীজ নিগমৰ সহায় লব লাগে ৷ প্ৰকৃত মোহৰ বা চিহ্ন থকা বীজ আহৰণ কৰিব পাৰিলে ভাল আৰু প্ৰতি ৩-৪ বছৰৰ অন্তত পুৰণা বীজ খিনি সলাই লব পাৰিলে ভাল ৷ বীজ সিচাঁৰ আগতে গজালি ওলাই থকাটো ভাল, কাৰণ ইয়াৰ পৰা অঙ্কুৰণ নিয়মীয়া, খৰতকীয়া হয় আৰু গছৰ সংখ্যা বৃদ্ধি পায় ৷ আগতীয়াকৈ গজালি উলিয়াবলৈ কুফ্ৰী চন্দমুখীৰ বাবে ৭ দিনৰ আগত আৰু কুফ্ৰী জ্যোতি নাইবা অন্য পলমকৈ হোৱা জাতৰ বাবে অন্তত : ১৫ দিনৰ আগতেই শীতল ভঁৰালৰ পৰা উলিয়াই ছাঁত ভালদৰে মেলি দিয়াৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগে৷

খেতি পথাৰ প্ৰস্তুতকৰণ

পানী জমা নোহোৱা বালীয়া বা বালিচহীঁয়া মাটি আলুখেতিৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয় ৷ মাটিডৰা ভালদৰে চহায় লৈ সমান কৰি লব লাগে আৰু বৰষুণ বেছি হ’লে যাতে পানী জমা হব নোৱাৰে, তাৰ বাবে নলাৰ ব্যৱস্থা কৰি থব লাগে ৷ মাটি প্ৰস্তুত কৰাৰ সময়ত এটা কথা মনত ৰখা উচিত, যাতে মাটিডৰা দ-লৈকে চাহ হয়৷ অন্তত: ৫০ চে: মি: ব্যৱধানত চাপৰকৈ সীৰলু তৈয়াৰ কৰি লব লাগে ৷ ভালদৰে দ-লৈকে চাহ হোৱা মাটিত আলু বাঢ়িবলৈ সুবিধা পায়৷

বীজ ৰোৱাৰ সময়

যি কোনো ঠাইৰ উষ্ণতাইহে বীজ সিচাঁৰ উপযুক্ত সময় নিৰূপণ কৰে৷ অসমৰ বাবে অক্টোবৰ মাহৰ মাজভাগৰ পৰা নবেম্বৰ মাহৰ মাজভাগলৈ বীজ সিচাঁৰ উপযুক্ত সময়৷ কুফ্ৰী মেঘাৰ দৰে সচঁৰ বাবে ডিচেম্বৰৰ মাজভাগলৈকে বীজ সিচাঁৰ সময় থাকে ৷ উচ্চ পাহাৰীয়া অঞ্চলৰ বাবে উপযুক্ত সময় হ’ল এপ্ৰিল মাহৰ দ্বিতীয় সপ্তাহ৷

বীজৰ পৰিমান আৰু ৰোৱাৰ ব্যৱধান

এক হেক্টৰ মাটিত উপযুক্ত পৰিমানৰ গছ পাবলৈ হ’লে বীজৰ পৰিমান আৰু সিচাঁৰ সময়ত দুটা বীজৰ দূৰত্ব সঠিক হব লগে ৷ প্ৰকৃত ব্যৱধান এটা বীজৰ গড় ওজন অনুযায়ী বেলেগ বেলেগ হোৱা উচিত ৷ সাধাৰণতে ২৫-৫০ গ্ৰাম ওজনৰ বীজৰ বাবে ব্যৱধান ৫০X২০ চে:মি: বা ৬০X১৫ চে:মি: ; ৫০-১০০ গ্ৰাম ওজনৰ বাবে ৬০X২৫ চে:মি: আৰু ১০০ গ্ৰামৰ অধিক ওজন হ’লে ৬০X৪০ চে:মি: হোৱা উচিত ৷ যেতিয়া এটা বীজৰ গড় ওজন ২৫ গ্ৰাম হয়, সাধাৰণতে এক হেক্টৰ মাটি ৰোবৰ বাবে ২২৫০-২৫০০ কি:গ্ৰাম বীজৰ আৱশ্যক হয় ৷ অৱশ্যে বীজৰ ওজন যথেষ্ট বেছি হ’লে দুভাগকৈ কাটি ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি আৰু লক্ষ্য কৰা উচিত যে প্ৰতিটো ভাগতে অন্ত্তত: ২-৩ টাকৈ চকু থাকে৷

সাৰৰ পৰিমান আৰু প্ৰয়োগ

মাটিৰ গুণাগুণ আৰু পথাৰডৰাত কৰা আগৰ শস্যবিধৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি উপযুক্ত পৰিমানৰ সাৰ প্ৰয়োগ কৰিব পাৰিলে ভাল হয়৷ গোবৰ বা পচন সাৰ আলুখেতিৰ বাবে অতি প্ৰয়োজনীয়৷ প্ৰায় ১০ টন ওজনৰ শুকান গোবৰ সীৰলু তৈয়াৰ কৰাৰ পাচত শাৰী শাৰীকৈ দিব পাৰিলে ভাল ৷ তলত দিয়া ধৰণেৰে সাৰৰ সাধাৰণ মাত্ৰা আলু খেতিৰ বাবে অনুমোদন কৰা আছে ৷

সাৰৰ পৰিমান আৰু নামকেইটা হ’ল : -

পুষ্টিকৰ মৌল (কি:গ্ৰাম প্ৰতি হেক্টৰত)

সাৰৰ নাম

সাৰৰ মাত্ৰা

কি:গ্ৰা:/হেক্টৰ

কি:গ্ৰা:/বিঘা

১) বৰষুণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল

নাইট্ৰোজেন ৬০

ইউৰীয়া

১৩৩

১৯

ফচ্ফৰাচ্ ৫০

একক চুপাৰ ফচ্ফেট

৩১২

৪৫

পটাছ ৫০

মিউৰেট অৱ পটাচ

৮৩

১২

২) জলসিঞ্চন কৰা ঠাইত

নাইট্ৰোজেন ১২০

ইউৰীয়া

২৬৬

৩৮

ফচ্ফৰাচ্ ১০০

একক চুপাৰ ফচ্ফেট

৩২৪

৯০

পটাছ ১০০

মিউৰেট অৱ পটাচ

১৬৮

২৪

সাৰ প্ৰয়োগৰ সময়ত আধা মাত্ৰাৰ ইউৰীয়া সাৰ (৯.৫ কি:গ্ৰা:) আৰু সমুদায় একক চুপাৰ ফচ্ফেট আৰু মিউৰেট অৱ পটাছ মাটি প্ৰস্তুতকৰণৰ সময়ত প্ৰয়োগ কৰি বাকী থকা ইউৰীয়া সাৰ ভাগ (৯.৫ কি:গ্ৰা:) প্ৰথমবাৰ মাটি চপাবৰ সময়ত প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷ সীৰলুৰ কাষে কাষে সাৰখিনি প্ৰয়োগ কৰি মাটিৰ লগত ভালদৰে মিহলাই দিব লাগে৷ ইয়াৰ পাচত ভালদৰে মাটি চপাই দিব লাহে৷

বীজ সিচাঁৰ পদ্ধতি

দুটা সীৰলুৰ মাজৰ ঠইত বীজবোৰ শাৰীবদ্ধ ভাৱে ৰাখিব লাগে আৰু দুটা বীজৰ ব্যৱধান বীজৰ আকাৰ বা গড় ওজনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰি ৰাখিব লাগে ৷ সাধাৰণতে দুটা শাৰীৰ মাজত ৫০ চে:মি: ব্যৱধান আৰু দুটা গুটিৰ মাজত ২০ চে: মি: ব্যৱধান ৰখা উচিত৷ গুটি বিলাক ভালদৰে মাটিৰে ঢাকিব লাগে, যাতে ওপৰৰ পৰা বাকলিৰ অকণো অংশ ওলাই নাথাকে ৷ আজি কালি ট্ৰেক্টৰৰ সহায়ত আলুগুটি সিচাঁ যন্ত্ৰও পথাৰত ব্যৱহাৰ কৰা দেখা যায় ৷ ইয়াৰ সহায়ত কম সময়ত বেছি মাটিত আলুৰ বীজ সিচিঁব পাৰি৷

জলসিঞ্চন ব্যৱস্থা

আলুখেতিত জলসিঞ্চনৰ যথেষ্ট প্ৰয়োজন আছে ৷ জলসিঞ্চনৰ সুবিধা থকা ঠাইত এই খেতিত উপযুক্ত পৰিমানৰ পানী প্ৰয়োগ কৰিলে অধিক উৎপাদন পাব পাৰি ৷ অসমৰ সৰহ সংখ্যক অঞ্চলৰ আলু খেতি বৰষুণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল আৰু কম উৎপাদন পোৱাৰ ইও এটা কাৰণ ৷ জলসিঞ্চনৰ বাবে সাধাৰণতে সীৰলু পদ্ধতিৰে (Furrow irrigation) পানী যোগান ধৰা হয় ৷ কেতিয়াও সীৰলু বিলাক পানী বুৰ যাব নালাগে ৷ পানী প্ৰয়োজনীয়তাৰ ফালৰ পৰা তলত দিয়া অৱস্থা কেইটা অতি প্ৰয়োজনীয় ৷

শস্য অৱস্থা

ৰোৱাৰ পাচত দিন

১) শিপাৰ পৰা ওলোৱা গজালি ধৰা অৱস্থা

২৫-৩০ দিন

২) আলুধৰা অৱস্থা

৫৫-৬০ দিন

৩) আলু বঢ়া অৱস্থা

৭০-৮০ দিন

উপৰোক্ত তিনিওটা অৱস্থাতে গছত যথেষ্ট পানীৰ প্ৰয়োজন হয় আৰু মাটিও জীপাল হৈ থকা উচিত ৷ বৰষুণ নহলে এই সময় কেইটাত জলসিঞ্চন কৰি অধিক উৎপাদন পাব পাৰি ৷ বৰষুণৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল খেতিত পানী মেটেকাৰ ব্যৱহাৰ কৃষক সকলে কৰি আহিছে ৷ যথেষ্ট পৰিমানৰ পানী মেটেকা নাপালে অন্য কোনো খেৰ জাতীয় পদাৰ্থৰ দ্বাৰা সীৰলুবিলাক ঢাকি ৰাখিব পাৰি ৷ এনে কৰিলে মাটিত থকা পানী ভাগ বাষ্প হৈ উৰি যাব নোৱাৰে ৷ অৱশ্যে, আলু গছ পৈণত হোৱা অৱস্থাত বেছি পানী থকাটো মাটিৰ তলত থকা আলুৰ বাবে ক্ষতিকাৰক৷

অপতৃণ নিয়ন্ত্ৰণ

আলুখেতিত সাধাৰণতে অপতৃণ নিয়ন্ত্ৰণত বেছি গুৰুত্ব আৰোপ কৰা নহয়, কাৰণ এই সময়ছোৱাত বৰ বেছি অপতৃণ দেখা নাযায়৷ অন্যহাতেদি যিহেতু দুবাৰকৈ খেতি ডৰাত গছৰ গুৰিলৈকে মাটি চপোৱা হয়, দুটা শাৰীৰ মাজত থকা বনবাত সাধাৰণতে উঠি যায়৷ পানী মেটেকা বা ধানৰ নৰা ব্যৱহাৰ কৰা খেতিডৰাত সাধাৰণতে অপতৃণ কম হোৱা দেখা যায়৷ জলসিঞ্চন কৰা খেতিত যদি কেতিয়াবা বনবাত বেছি হয় ইয়াক প্ৰতিৰোধ কৰিবৰ বাবে হাতেৰে উঠাব পাৰিলে ভাল৷ অপতৃণ নিয়ন্ত্ৰণৰ কাৰণে ৰাসায়নিক দ্ৰব্য ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ হ’লে ‘পেৰাকোৱাট’ নামৰ ঔষধ প্ৰতি হেক্টৰত ২.৫ লিটাৰ হাৰত প্ৰায় ৫ শতাংশ গছ ওলোৱাৰ সময়ত প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷ বাকী থকা ইউৰীয়া সাৰভাগ বনবাত নিৰোৱাৰ পাছত ব্যৱহাৰ কৰি গছৰ গুৰিলৈকে ভালদৰে মাটি চপায় দিব লাগে৷ মাটি চপোৱাৰ কাম ২৫-৩০ দিনৰ ভিতৰত সম্পন্ন কৰিলে ভাল হয়৷

শস্য ৰক্ষা

আলুখেতিত পোক – পতঙ্গ আৰু ৰোগ নিবাৰণৰ বাবে যথেষ্ট সৰ্তকতা লব লাগে৷ অন্যথাই শস্যডৰা নষ্ট হ’বলৈ বেছি সময় নালাগে৷

আলুৰ বাবে ৰঙা পৰুৱা আৰু মাটিত থকা উঁই জাতীয় পোক প্ৰধান শক্ৰ ৷ এনে পোকৰ আক্ৰমণৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ ‘ফোৰেট’ নামৰ ঔষধ (১০%) প্ৰতি হেক্টৰত ১৫ কি:গ্ৰা: হাৰত মাটি চপোৱাৰ সময়ত প্ৰয়োগ কৰিব লাগে ৷ অৱশ্যে ‘খলিহৈ’ প্ৰয়োগ কৰিও ৰঙা পৰুৱা বা উঁই পোক বহুখিনি নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পাৰি৷

ছৰহাপোক বা এফিদ ভাইৰাচ্ জাতীয় ৰোগ বিয়পোৱাৰ প্ৰধান উৎস৷ সাধাৰণতে অসমৰ জলবায়ুত জানুৱাৰী মাহত আলুখেতিত চৰহা পোক আৰ্বিভাৱ হয়৷ চৰহা পোক নিবাৰণ কৰিবলৈ মালাথিয়ন ২০০ মি:লি: ৭০-৮০ লিটাৰ পানীত এক হেক্টৰৰ বাবে আৰু ডাইমেক্ৰণ ০.৫ লিটাৰ সমপৰিমানৰ পানীত মিশ্ৰণ কৰি প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷

আলুখেতিত কেইবা প্ৰকাৰৰ ৰোগ দেখা যায় ৷ তথাপি লেট ব্লাইট ৰোগ প্ৰধান, কিয়নো এই ৰোগ এবাৰ হ’লে গোটেই খেতিডৰা সম্পূৰ্ণৰূপে ধ্বংস কৰে ৷ বায়ুমণ্ডলত জলীয় বাষ্প বেছি হ’লে বা বৰষুণ হ’লে এই ৰোগৰ বীজাণু বিয়পি পৰে ৷ লেট ব্লাইট ৰোগৰ বাবে সাধাৰণতে ৬ টা স্প্ৰে ডাইথেন্ এম-৪৫ (এক লিটাৰ পানীত ২.৫ গ্ৰাম ঔষধ) ৰ দ্বাৰা ১২ দিনৰ অন্তৰত স্প্ৰে কৰিব লাগে ৷ ৰিডমিল এম জেদ-৭২ (প্ৰতি লিটাৰত ২ গ্ৰাম ঔষধ) এই ৰোগ নিবাৰণৰ বাবে অতি শক্তিশালী আৰু ইয়াৰ পৰা অধিক সুফল পাব পাৰি৷ আকাশ ডাৱৰীয়া হৈ থাকিলে এই ৰোগৰ লক্ষণ দেখা পোৱাৰ আগতে স্প্ৰে কৰা ভাল ৷ ঔষধ প্ৰয়োগ কৰাৰ সময়ত গছজোপাৰ তলৰ অংশ আৰু পাতৰ দুয়োটা ফাল তিয়াই দিব লাগে ৷ ‘কুফ্ৰী মেঘা’ সঁচৰ ৰোগ প্ৰতিৰোধ ক্ষমতা অধিক, গতিকে ইয়াৰ ব্যৱহাৰ অতি প্ৰয়োজনীয়৷

আলু গছ মৰহি যোৱা ৰোগ বহুত সময়ত দেখা যায়৷ এই ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণ কৰিবলৈ কঠিন, কাৰণ এই ৰোগৰ বীজাণু মাটিৰ তলত থাকে৷ তথাপি ৰোগ কমাবৰ বাবে ব্লিচিং পাউদাৰ (প্ৰতি হেক্টৰত ১২ কি:গ্ৰাম) বীজ সিঁচাৰ সময়ত মাটিত প্ৰয়োগ কৰিব লাগে৷ ধানখেতি কৰা মাটিত সাধাৰণতে এই ৰোগ কম হোৱা দেখা যায়৷

আলুভিত্তিক শস্যক্ৰম

আধুনিক কৃষি পদ্ধতিত যি কোনো শস্যক্ৰমক অধিক গুৰুত্ব দিয়া হয়৷ একে ডোখৰ মাটিত এটাতকৈ অধিক শস্য কৰিবৰ যথেষ্ট দৰকাৰ আহি পৰিছে৷ অসমৰ বাবে আলুখেতিৰ লগত কেইবাটাও শস্যক্ৰম সুবিধা অনুযায়ী গ্ৰহণ কৰিব পাৰি৷ উদাহৰণস্বৰূপে, আলু–গ্ৰীষ্মকালীন মগুমাহ – শালিধান, আলু – আহুধান –শালিধান, মৰাপাট – আলু৷ এই কেইবিধ শস্যক্ৰমৰ ভিতৰত প্ৰথমবিধ বেছি লাভজনক৷ অন্যহাতেদি মাহজাতীয় শস্য থকা বাবে এই শস্যক্ৰমৰ দ্বাৰা মাটিৰ উৰ্বৰতা অটুট ৰখাত সহায় হয়৷ ইয়াৰ উপৰি, আলুৰ লগতে অন্য কিছুমান শস্য, যেনে – আলু+ঘেহুঁ; আলু+সৰিয়হ; আলু+সূৰ্য্যমূখী ফুল; আলু+গোমধান(ৰবি) ইত্যাদি একে সময়তে কৰি অধিক লাভজনক হব পাৰি৷ মুঠতে, পৰিস্থিতি সাপেক্ষে একে ডোখৰ মাটিৰ পৰা অধিক লাভৱান হ’বৰ বাবে যি কোনো ধৰণৰ শস্যক্ৰম বাছি লৈ খেতি কৰা উচিত৷ অসমৰ জলবায়ুত এটা কম দিনত পৈণত হোৱা সঁচ আৰু কুফ্ৰী মেঘাৰ দৰে দীৰ্ঘম্যাদী সঁচৰ ব্যৱহাৰ কৰি একেডোখৰ মাটিতে দুটা আলুখেতি কৰিব পৰা যায়৷ কুফ্ৰী চন্দ্ৰমুখী বা কুফ্ৰী অশোকাৰ দৰে সঁচ লৈ কৰিলে অধিক উৎপাদন আশা কৰিব পাৰি৷

এবছৰত দুটাকৈ আলুখেতি কৰিবলৈ হ’লে উন্নত জাতৰ বীজ সোনকালে বজাৰত ওলাব লাগিব ৷ ইয়াৰ বাবে ৰাজ্যিক বীজ নিগম আৰু কৃষি বিভাগৰ দায়িত্ব বহুত আচে৷

শস্য চপোৱাৰ সময়ত ল’ব লগা সাৱধানতাৰ ভিতৰত আলুৰ বাকলি টান হোৱাৰ সময় নিৰূপণ কৰাটো প্ৰয়োজনীয় ৷ ইয়াৰ বাবে শস্য চপোৱাৰ প্ৰায় ১০ দিন মানৰ আগতে শস্যডৰা কাটি পেলাব লাগে ৷ উপযুক্ত সময়ত আলু খান্দি প্ৰতিটো আলুৰ ওজন অনুপাতে ভাগ কৰিব লাগে৷ অন্তত: ৭ - ১০ দিনৰ বাবে উঠাই লোৱা আলুখিনি দ’মকৈ ৰাখিব লাগে, যাতে আলুৰ বাকলি টান হয় আৰু বস্তাত ভৰাবলৈ সুবিধা হয়৷ ইয়াৰ পাছত বজাৰত বিক্ৰি কৰিবলৈ বা ভবিষ্যতৰ বাবে ৰাখিবলৈ হ’লে শীতল ঘৰত থোৱাৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগে৷

ভাৰতবৰ্ষত আলুৰ উৎপাদন বৃদ্ধি হোৱাৰ যথেষ্ট স্থল আছে৷ উন্নত পদ্ধতিৰে আলুখেতি কৰি প্ৰতি হেক্টৰ খেতিৰ পৰা প্ৰায় ৩০০ কুইন্টল আলু পাব পাৰি৷ মাত্ৰ অধিক উৎপাদনক্ষম উন্নত মানৰ বীজ, সাৰ প্ৰয়োগ, জলসিঞ্চন, যথা সময়ত ৰোগ আৰু পোক – পতঙ্গ নিবাৰণ ইত্যাদি কামবোৰ হাতত ল’ব পাৰিলে অধিক উৎপাদন কৰিবলৈ সুবিধা হয়৷

লিখক: মৃণাল শইকীয়া, অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়।

শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 6/21/2020



© C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate