অসমৰ উত্পাদিত মছলা জাতীয় শস্যৰ ভিতৰত আদা এবিধ উত্কৃষ্ট সুগন্ধিযুক্ত মছলা। আমাৰ দৈনন্দিন জীৱনত ই নিত্য প্রয়োজনীয় গুৰুত্বপূৰ্ণ মছলা শস্য হিচাপে ব্যৱহাৰ হৈ আহিছে। আদা মছলা হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰাৰ উপৰিও মাহ - প্রসাদত অৰ্পিত দ্রব্য হিচাপে ব্যৱহাৰ কৰা হয়। আদাৰ পৰা বৰ্তমান নানা ধৰণৰ মুখৰোচক উপাদেয় প্রস্তুত কৰা হৈছে। আয়ুবেদিক ঔষধ প্রস্তুত কৰণতো প্রাচীনতম কালৰে পৰা আদাৰ ব্যৱহাৰ কৰি অহা হৈছে। আদা এবিধ উত্তম হজম শক্তিৰো বৃদ্ধিকাৰক । আদা উত্পাদনত ভাৰতবৰ্ষৰ স্থান পৃথিৱীৰ ভিতৰতে প্রথম। ভাৰতীয় আদা বা কোচিন আদা পৃথিৱীৰ ভিতৰত অতি উত্কৃষ্ট আৰু ভাৰতবৰ্ষৰ কেৰেলা ৰাজ্যতেই এই আদা ৭০ শতাংশ উত্পাদন হয়। অসমৰ জলবায়ু আৰু মাটি আদা খেতিৰ বাবে অতি উত্তম। অসমত ১৭৮৭০ হেক্টৰ মাটিত আদা খেতি কৰা হয় আৰু তাৰ পৰা ১১৪,৪০৮ টন আদা উত্পাদন হয়। অসমৰ কাছাৰ জিলাই আদা উত্পাদনত প্রথম স্থান অধিকাৰ কৰি আছে। বৰ্ত্তমান অসমত আদাৰ চাহিদা আৰু মূল্য বহুত বাঢ়ি গৈছে তথাপি আদা উত্পাদনত অসমে সিমান সাফল্য লাভ কৰিব পৰা নাই। ইয়াৰ প্রথম আৰু প্রধান কাৰক হৈছে বেমাৰ - আজাৰ আৰু পোক - পৰুৱাৰ উপদ্রৱ। গতিকে ব্যৱসায়িক ভিত্তিত এই খেতি কৰি আৰ্থিকভাবে লাভৱান হ'বলৈ হ'লে আদা খেতিৰ অনিষ্টকাৰী পোক-পৰুৱা আৰু বেমাৰ আজাৰক নিয়ন্ত্রণ কৰাত গুৰুত্ব দিব লাগিব । তলত আদা খেতিৰ প্রধান পোক-পৰুৱা আৰু বেমাৰ আজাৰ সমূহৰ সমন্বিত নিয়ন্ত্রণ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰা হ'ল।
১) মজ্জাখোৱা পোক :
এইবিধ পোকৰ পলুৱে আদা গছ ফুটা কৰি মাজৰ মজ্জা অংশ খাই লাহে লাহে আগ অংশৰ মাজ অংশক আক্রমণ কৰে। ফলত আদাৰ পাতবিলাক হালধীয়া হৈ পৰে আৰু ঠাৰিবোৰ মৰি যায়। আক্রান্ত গছৰ ফুটা অংশইদি পোকৰ বিষ্ঠা অংশ ওলাই অহা আৰু মাজৰ ঠাৰিবিলাক বগা পৰাই হৈছে এই পোকৰ আক্রমণৰ প্রধান লক্ষণ। এই পোকৰ আক্রমণ জুন মাহৰ পৰা অক্টোবৰ মাহলৈকে হ'ব পাৰে।
নিয়ন্ত্রণ ব্যৱস্থা
২) হাতী পোক
এইবিধ অনিষ্টকাৰী পোকৰ পলুবিলাক দেখাত মটিয়া বৰণৰ আৰু ইংৰাজী 'C' আখৰটোৰ দৰে হয়। ইহঁতে আদাৰ শিপা আৰু নতুনকৈ ওলোৱা আদাৰ কাণ্ডত আক্রমণ কৰে। আক্রান্ত গছৰ পাতবিলাক হালধীয়া হয় আৰু বেছিকৈ আক্রান্ত হ'লে গা - গছবিলাক মাটিৰ সংলগ্ন অংশত হালি পৰে। পূৰ্ণাঙ্গ পোকবিলাক এপ্রিল - মে মাহত বেছিকৈ ওলায়।
নিয়ন্ত্রণ ব্যৱস্থা
৩) পাত মেৰুৱা পোক
এইবিধ পখিলা জাতীয় পোকৰ পলুবিলাকৰ মুখৰ পৰা নিৰ্গত হোৱা পদাৰ্থৰ দ্বাৰা পাতবোৰ মেৰুৱাই তাৰ ভিতৰত থাকি পাতৰ সেউজীয়া অংশ চুৰুকি খাই পাতখন বগা পাতল কৰি পেলায়। পূৰ্ণাঙ্গ পলুবিলাকে পাতবোৰ কাটি ভাজ কৰি ভিতৰত থাকি যায়।
নিয়ন্ত্রণ ব্যৱস্থা
৪) আদাৰ গাত লাগি থকা ছাল পোক
আদাৰ সংৰক্ষণৰ সময়ত এই পোকবিধে আক্রমণ কৰি মুকুল আৰু কাণ্ডৰ ৰস শুহি খায় । ফলত আলুবিলাক কোচ খাই শুকাই যোৱাৰ দৰে হয় আৰু অংকুৰণ নহয় ।
নিয়ন্ত্রণ ব্যৱস্থা
আদা খেতিৰ বেমাৰসমূহ
১) আদা পচা বেমাৰ
এইবিধ মাৰাত্মক বেমাৰৰ ফলত আদাৰ উত্পাদন প্রায় ৭০ শতাংশ কমি যায় । বেমাৰৰ প্রাৰ্দুভাৱ জুলাই মাহত দেখা যায় । তলৰ পাতবিলাক প্রথমে হালধীয়া পৰে আৰু লাহে লাহে ওপৰলৈ প্রসাৰিত হয় । আক্রান্ত আদাৰ পৰা ওলোৱা শিপাবোৰ পচি গৈ বেয়া গোন্ধ ওলায়। কেতিয়াবা গা - গছজোপা টানি দিলে সহজে উভালি আহে । গা - গছ আৰু কাণ্ডৰ পচা অংশ কোমল হৈ পৰা এই বেমাৰৰ প্রধান লক্ষণ। পচা অংশত পাছলৈ অনুজীৱই আৰু আদাৰ মাখি পোকে আক্রমণ কৰে। বৰষুণৰ দিনত এই বেমাৰ অতি সহজে এখন নিৰোগী পথাৰলৈ প্রসাৰিত হয়।
নিয়ন্ত্রণ ব্যৱস্থা
২)মৰহি যোৱা বেমাৰ
এইবিধ বেমাৰৰ প্রাৰ্দুভাৱ জুন - জুলাই মাহত বেছিকৈ হোৱা দেখা যায় । আক্রান্ত গছৰ পাতবোৰ প্রথমে তলফালে ঘূৰখাই যায় । আক্রান্ত গছৰ পাতবোৰ প্রথমে হালধীয়া পৰি পাছলৈ হালি পৰে । আক্রান্ত গা - গছ বা কাণ্ড যদিহে কাটি আনি এটা কাচৰ গিলাচত এগিলাচ পানীত ডুবাই দিয়া হয় তেতিয়া কটা অংশৰ পৰা গাখীৰৰ দৰে বগা সুতাৰ সূত বৈ অহা দেখা যাব । এইবিধ বেমাৰত গা - গছ জোপা টানি আনিলে সহজে উভালি নাহে । গা - গছৰ তলৰ অংশ ক'লা পৰি পাছলৈ সেই অংশ কোমল হৈ যায় আৰু অতি সোনকালে গোটেই গছজোপা মৰি যায় ।
প্রতিকাৰ ব্যৱস্থা
পাতজ্বলা বা পাতত দাগ পৰা বেমাৰ
এইবিধ বেমাৰত প্রথমে কুমলীয়া পাতত মাকু সদৃশ কিছুমান দাগ পৰে। দাগবোৰৰ মাজ অংশ বগা হয় আৰু চাৰিওকাষ গাঢ় মুগা বৰণৰ হয়। পাছলৈ লাহে লাহে দাগবোৰ লগ লাগি বাঢ়ি যায় । বেছিকৈ আক্রান্ত হ'লে গোটেই পাতবোৰ শুকাই যায়।
প্রতিকাৰ ব্যৱস্থা
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 10/7/2018
জাপানীছ এনকেফেলাইটিছ
অপকাৰী চৰ্বীৰ পৰা হাত সাৰিবলৈ
জীৱ জন্তৰ বেমাৰ আৰু প্ৰতিকাৰ
কিছুমান সহজলভ্য ঔষধি গুণযুক্ত বনৌষধি