আনহাতে তামোল-পাণ খাই মুখ শুদ্ধি কৰাটো হৈছে অসমীয়া খাদ্য প্ৰণালীৰ এটা পৰিচিত বৈশিষ্ট্য । ইয়াৰ উপৰিও অসমীয়া খাদ্যত খাৰ ব্যৱহাৰৰ প্ৰচলন এক প্ৰাচীন পৰম্পৰা । এসময়ত অসমীয়া মানুহে নিমখ সহজতে পাবলৈ নোহোৱা বাবে ইয়াক খাদ্যত বহুলভাৱে ব্যৱহাৰ কৰিছিল । সেইবাবে অসমীয়া সমাজত আজিও খাৰ খোৱা অসমীয়া যোজনাটো সৰ্বজনবিদিত । এই খাদ্যবিলাক সুস্বাদু হোৱাৰ লগতে গুণাগুণৰ দিশৰপৰাও স্বাস্থ্যসন্মত । কিন্তু অসমৰ খাদ্যসম্ভাৰে এতিয়াও পৃথিৱীৰ জনসমাজত সুকীয়া পৰিচয় লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হোৱা নাই । এইক্ষেত্ৰত চৰকাৰী পৃষ্টপোষকতাৰ লগতে ব্যক্তিগত প্ৰচেষ্টা আৰু স্বেচ্ছাসেৱী সংগঠনসমূহ আগবাঢ়ি আহি শক্তিশালী পদক্ষেপ হাতত ল’লে নিশ্চয় অসমীয়া খাদ্যই জগত জিনিব পৰাৰ সম্ভাৱনা প্ৰৱল ।
ৰিদিপ ৰঞ্জন চেতিয়া