অধিক মাত্ৰাত প্ৰটিন যুক্ত আৰু নানা ওষধি গুণ বিশিষ্ট কাঠফুলাৰ জীৱনকাল অতি চুটি৷ সতেজ কাঠফুলাত যথেষ্ট পানী থাকে৷ পুষ্টিতত্ব সম্পূৰ্ণকৈ পাবলৈ হ’লে, চপোওৱাৰ লগে লগে ইয়াক ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে৷ অন্যথা সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগে৷ কাঠফুলাৰ সংৰক্ষণ দুই ধৰণৰ হ’ব পাৰে৷
(ক) কমদিনিয়া সংৰক্ষণঃ- শীতকালত কাগজৰ ঠোঙাত কাঠফুলা ভৰাই তিনিদিনলৈকে সংৰক্ষণ কৰিব পাৰি৷ অৱশ্যে গৰমকালি এনেদৰে ১২ ঘন্টা মানলৈকেহে সংৰক্ষণ কৰিব পাৰি৷ ৰেফ্ৰিজাৰেটৰত সতেজ কাঠফুলাক প্ৰায় এপষেক পৰ্যন্ত সংৰক্ষণ কৰিব পাৰি৷ ইয়াৰোপৰি, প্ৰতি লিটাৰ পানীত ১০০- ১৫০ গ্ৰাম নিমখ মিহলাই, এনে দ্ৰৱনত কাঠফুলা ডুবাই ৰাখি এসপ্তাহ পৰ্যন্ত সংৰক্ষণ কৰিব পাৰি৷
(খ) দীৰ্ঘদিনিয়া সংৰক্ষণঃ- কাঠফুলাৰ ঠাৰি কাটি টান ৰ’দত ২-৩ দিন শুকুৱাই মচমচিয়া কৰি ১০০ গজ পলিথিনৰ বেগত ২৫-৫০ গ্ৰামকৈ ভৰাই বায়ুৰুদ্ধকৈ বান্ধি ৫-৬ মাহলৈকে সংৰক্ষণ কৰিব পাৰি৷ অৱশ্যে, শুকুবা যন্ত্ৰ থাকিলে, বতৰলৈ অপেক্ষা নকৰি ৬ – ৮ ঘন্টাৰ ভিতৰত শুকুৱাব পাৰি৷ কাঠফুলাক ৮০- ৮৫ ডিগ্ৰী ছেন্টগ্ৰেড উষ্ণতাৰ পানীত ১.৫ – ২ মিনিট সময় জুবুৰিয়াই, টোপোলা খুলি এখন চালনিত মেলি ৰ’দত বা ড্ৰয়াৰত দি শুকুওৱাব লাগে, এই পদ্ধতিক ব্লেঞ্চিং বোলা হয়৷
(১) কাঠফুলাৰ আঞ্জা
কাঠফুলা ২০০ গ্ৰাম, হালধী আধা চামুচ, পিঁয়াজ দুটা, জিৰা আধা চামুচ, নহৰু ৬ কোহ, দৈ বা গাখীৰ ১ কাপ, আদা এডোখৰ, ঘিউ এচামুচ, দুটা ডাঙৰ বিলাহী, জলকীয়া আৰু নিমখ আন্দাজমতে৷
কাঠফুলা আৰু বিলাহীখিনি ভালকৈ পৰিষ্কাৰ কৰি টুকুৰা কৰিব৷ পিঁয়াজ কাটিব, নহৰু আৰু আদা বটি ল’ব৷ ঘিউখিনি গৰম কৰি তাত জিৰাখিনি দি ভালদৰে ফুটিবলৈ দিব৷ বিলাহীখিনি দি কম জুইত সিঁজিবলৈ দিয়ক৷ দৈ বা গাখীৰখিনি মিহলাওক৷ অলপ ভাঁজি লোৱা কাঠফুলা দি কম জুইত ৰান্ধি গৰমে গৰমে পৰিবেশন কৰক৷
(২) কাঠফুলা পকোৰা
ঠাৰিবিহীন কাঠফুলা ২৫০ গ্ৰাম, কনী দুটা, বেচন ১০০ গ্ৰাম, বেকিং পাউডাৰ এচামুচ, নিমখ আৰু ৰঙা জলকীয়াৰ গুড়ি আন্দাজ মতে, পাওৰুটি এটা আৰু তেল প্ৰয়োজন অনুসৰি৷ কনী দুটা ভাজি তাত বেচন, বেকিং পাউডাৰ, জলকীয়াৰ গুড়ি মিহলাই ঘোল তৈয়াৰ কৰক৷ প্ৰয়োজনত পানী মিহলাওক৷ কাঠফুলা ঘোলত মিহলাই পাওৰুটিত পকাই লৈ গৰম তেলত বাদামী ৰঙৰ হোৱাকৈ ভাজক আৰু গৰমে গৰমে পৰিবেশন কৰক৷
বৈজ্ঞানিক পদ্ধতিৰে অনুমোদিত কাঠফুলাহে ভক্ষণ কৰিব লাগে৷ অভিজ্ঞ ব্যক্তিয়ে বাচি দিয়া প্ৰাকৃতিক কাঠফুলাহে ভক্ষণ কৰা উচিত৷ কাঠফুলাৰ লগত মদ্যপান কৰা অনুচিত ৷ লগতে এটা কথা মন কৰিব যে,- ৰঙালাও আৰু উৰহীৰ লগত কাঠফুলা খালে অজীৰ্ণ হৈ বিষক্ৰিয়া হ’ব পাৰে৷
ৰুদ্র নাৰায়ণ বৰকাকতি, পতংগতত্ব বিশেষজ্ঞ,অসম কৃষি বিশ্ববিদ্যালয়
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 4/23/2020
কাঠফুলাৰ কেইটামান বিশেষ উপকাৰী দিশৰ বিষয়ে আলোচনা ...
আমি কিয় কাঠফুলা খাব লাগে লিখা হৈছে
অয়ষ্টাৰ কাঠফুলাৰ কৃষি পদ্ধতি
কাঠফুলা আৰু মানৱ স্বাস্থ্য