প্ৰস্তুত প্ৰণালী
প্ৰথমে কঁঠালগুটিৰ বাকলি গুচাই লওক। (হাতত আঠা আৰু ক’লা দাগ লগাটো কমাবলৈ হাত আৰু কটাৰীত মিঠাতেল সানি ল’ব।) এতিয়া কঁঠালগুটিখিনি কুকাৰত পানী দি সিজিবলৈ দিয়ক। দুটা হুইছেল মাৰিলে নমাই থওক। ঠাণ্ডা হোৱাৰ পাছত উলিয়াই ওপৰৰ ৰঙা বাকলিখিনি হাতেৰে মোহাৰি আঁতৰাই লওক আৰু এবাৰ ঠাণ্ডা পানীৰে ধুই লওক।
এতিয়া কেৰাহীখন গৰম হ’বলৈ দি মিঠাতেল দিয়ক। তেল গৰম হোৱাৰ পাছত পাঁচফোৰণখিনি দি ফুটিবলৈ দিয়ক। এইবাৰ কুটা পিয়াঁজ আৰু জলকীয়া দি সামান্য ৰঙচুৱা হোৱালৈ ভাজক। ইয়াৰ পাছতে কঁঠালগুটিখিনি হাতেৰে ভাঙি লৈ (সম্পূৰ্ণ পিটিকা নকৰিব) কেৰাহীত দি দিয়ক। নিমখ-হালধি দি ভালদৰে লৰাই ভাজি থাকক। মাজতে কিছুসময়ৰ বাবে ঢাকোনেৰে ঢাকি দিয়ক। পুনৰ লৰাই দিয়ক। লাহেকৈ দেখিব কঁঠালগুটিখিনিয়ে সামান্য ৰঙচুৱা বৰণ লৈছে। এইবাৰ খৰিচাখিনি দি পুনৰ ভালদৰে লৰাই ঢাকি দিয়ক। জুই চিমত ৰাখিব। লাহেকৈ খৰিচাৰ ভজা গোন্ধটো ওলালে নমাই থওক। বচ্, আপোনাৰ জুতি লগা খৰিচা-কঁঠালগুটি উদৰস্থ কৰিব পৰাকৈ সাজু !
ফাগুণ-চ’ত মাহত পকা ঔৰে মাছৰ জুতি সততে লোৱা যায়। কিন্তু ঔটেঙাৰ জুতি বিচাৰিলেও এই গৰমৰ দিনত পাবলৈ দিগদাৰ। এনে ক্ষেত্ৰত সৰহকৈ ঔ টেঙা ওলোৱাৰ দিনতে ঔ কাটি শুকুৱাই থৈ পিছত নাটনিৰ দিনত ব্যৱহাৰ কৰিব পাৰি।
উপকৰণ (দুজনৰ বাবে) –
প্ৰস্তুত প্ৰণালী
প্ৰথমে শুকান ঔটেঙাৰ টুকুৰাকেইটা কুহুমীয়া গৰম পানীত অলপ নিমখ দি তিয়াই থৈ দিয়ক। আধাঘণ্টা মানৰ পাছত পানীৰ পৰা টুকি লোৱা ঔটেঙা আৰু বাকলি গুচাই লোৱা আলুটো একেলগে কুকাৰত পানী দি সিজাই দিয়ক। দুটা হুইছেল মাৰিলে নমাই থওক আৰু ঠাণ্ডা হবলৈ দিয়ক।
এতিয়া ভালকৈ বাছি নিমখ হালধি সানি লোৱা সৰু মাছ কেইটা তেলত ভাজি লওক। এইবাৰ কেৰাহীত সামান্য তেল দি গৰম হ’লে পাঁচফোৰণ ফুটাই লওক। এইবাৰ কুটা পিঁয়াজকণ ভালকৈ ভাজি কেঁচা জলকীয়া কেইটা দি দিয়ক। তাৰ পাছত নমাই থোৱা সিজোৱা ঔ আৰু আলুখিনি পানীৰ পৰা উলিয়াই ভালকৈ খচি লৈ কেৰাহীত দি দিয়ক। (পানীখিনি পেলাই নিদিব।) নিমখ, হালধি দি ভালকৈ লৰাই আলু আৰু ঔটেঙাখিনি ভাজি লওক। লাহে লাহে মিশ্ৰণটো ৰঙচুৱা হৈ আহিলে, ঔ আৰু আলু সিজোৱা পানীখিনি মিশ্ৰণত ঢালি উতলিবলৈ দিয়ক। ভালদৰে উতল আহিলে তাত মাছকেইটা দি ঢাকোন দি কিছুসময় পুনৰ উতলিবলৈ দিয়ক। এনেদৰে পাঁচমিনিট মান থৈ দি নমাই থওক আৰু গৰম ভাতৰ সতে পৰিৱেশন কৰক।
ঢেঁকীয়াশাকৰ ভাজি খাই প্ৰায় সকলোৱে ভাল পায়। পিছে আমাৰ ঘৰত (আইৰ ঘৰত) গৰমৰ দুপৰীয়া ঢেঁকীয়াশাকৰ টেঙাজোলখনৰ আদৰ আটাইতকৈ বেছি। মোৰ মাৰ হাতৰ এই ব্যঞ্জনবিধৰ জুতি আপোনালোকৰ বাবে—
উপকৰণ
প্ৰস্তুত প্ৰণালী
মাহৰ বৰ – তিয়াই থোৱা মচুৰমাহখিনি পটা বা মিক্সিত ভালকৈ বটি লওক। এইবাৰ নিমখ-হালধি আৰু সামান্য বেচন বা আটা বা পিঠাগুৰি সানি সৰু সৰুকৈ পিঠাৰ দৰে তেলত ভাজি লওক।
এইবাৰ কেৰাহীত মিঠাতেল তেনেই সামান্য পৰিমাণে দি গৰম হ’লে পাঁচফোৰণ দিয়ক। পাঁচফোৰণখিনি ফুটি শেষ হ’লে নহৰু কেইফুটা থেতেলিয়াই তেলত দি কিছুপৰ ভাজক। এইবাৰ বাচি, ধুই, কুটি সাজু কৰি থোৱা ঢেঁকীয়াশাক খিনি তেলত দি নিমখ আৰু হালধি দি ভাজক। ঢেঁকীয়াখিনি সামান্য ভাজখোৱা যেন হওঁতেই সিজাই থোৱা কঁঠালগুটিখিনি দি পুনৰ লৰাই দিয়ক। তাৰে কেইটামান কঁঠালগুটি ভাঙি দিবও পাৰে। এইবাৰ জোখমতে পানী দি ঢাকোন মাৰি দিয়ক। পানীৰ পৰিমাণটো এনেকুৱা হ’ব লাগে যাতে সম্পূৰ্ণকৈ উতল অহাৰ পাছতো আঞ্জাখন ডাঠ বা থপ্থপীয়া নহৈ পাতল হৈ থাকে। ভালকৈ উতল আহিলে শাকখিনি সুন্দৰকৈ পানীৰ লগত মিলি যাব। এনে সময়তে মছুৰমাহৰ বৰকেইটা জোলখনত দি পুনৰ ঢাকোন দি উতলিবলৈ দিয়ক। এইকণ সময়তে নেমু চেপি ৰসখিনি এটা কাঁচৰ বাটিত উলিয়াই লওক। টেঙা বেছিকৈ খোৱা লোকে সৰহকৈ নেমু ৰস ল’ব পাৰে। জোলখন ভালদৰে উতল অহাৰ পাছত জুই কমাই লৈ নেমুৰ ৰসখিনি জোলখনত দি ভালকৈ লৰাই দিয়ক। এক-দুইমিনিট কম জুইত থৈ কেৰাহী জুইৰ পৰা নমাই দিয়ক। চাব যাতে নেমুৰস দিয়াৰ পাছত বেছিপৰ জুইৰ তাপ দিয়া নহয়, নহ’লে তিতা হৈ যাব পাৰে। এইবাৰ এই তৰকাৰী গৰম ভাতৰ লগত খাই চাওক।
লেখিকা: মানসী গোস্বামী
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 4/25/2020
কাঠফুলাৰ সংৰক্ষণ আৰু ব্যঞ্জন প্ৰস্তুত পদ্ধতি
দৈৰ সৈতে পটলৰ ব্যঞ্জন