চৰ্বিযুক্ত, চকচকীয়া বজাৰৰ বিভিন্ন ধৰণৰ ৰন্ধন তেলৰ বিষয়ে জানিবলগীয়া কিছু কথা
প্ৰত্যেকবিধ ৰন্ধন তেলতে গুণানুসাৰে প্ৰায় একেই চৰ্বি থাকে। কিন্তু বিভিন্ন ধৰণৰ চৰ্বিযুক্ত এচিডৰ পৰিমাণ এক ধৰণৰ তেলৰ পৰা আনধৰণৰ তেললৈ পৰিৱৰ্তিত হয়। তেলৰ বিষয়ে ক’বলৈ গ’লে চৰ্বিযুক্ত আৰু কম চৰ্বিযুক্তৰে আৰম্ভ কৰিব লাগিব।
বিশেষকৈ জন্তুভিত্তিক চৰ্বি, যেনে-ঘি, মাখন ইত্যাদি। কিছুমান উদ্ভিদজাতীয় তেল, যেনে- নাৰিকল, প্লাম আদি তেলতো বহু বেছি পৰিমাণে এই চৰ্বি পোৱা যায়। প্ৰত্যেক মানুহেই এদিনত বিভিন্ন পৰিমাণৰ কেল’ৰি উপভোগ কৰিব পাৰে। কিন্তু, গড় হিচাপে ২০০০ কেল’ৰি যথেষ্ট। আমেৰিকান হাৰ্ট এছ’চিয়েছনে আগবঢ়োৱা পৰামৰ্শ মৰ্মে প্ৰত্যেক ব্যক্তিয়ে খাদ্যত চৰ্বি সীমিত কৰা উচিত, যাতে মুঠ কেলৰিৰ ৩০ শতাংশতকৈ বেছি নহয়। তাৰে আকৌ ৮-১০ শতাংশ অতিৰিক্ত চৰ্বিৰ পৰা আহে। অধিক চৰ্বিয়ে তেজত কলেষ্টৰলৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি কৰে। উচ্চ স্তৰৰ এলডিএল বা বেয়া কলেষ্টৰল গ্ৰহণ হৃদৰোগৰ বাবে অত্যন্ত হানিকাৰক। গতিকে অতিৰিক্ত চৰ্বি উপভোগৰ ক্ষেত্ৰত যিমানদূৰ সম্ভৱ সচেতন হ’ব লাগে। কম চৰ্বি দুই ধৰণৰ। মন’ আনচেচুৰেটেড ফেটি এচিড আৰু প’লি আনচেচুৰেটেড ফেটি এচিড। ডাক্তৰ আৰু পুষ্টিবিদৰ কোনোৱে সিদ্ধান্তলৈ আহিব পৰা নাই যে দুইধৰণৰ কম চৰ্বিৰ ভিতৰত কোনবিধ উত্তম?
‘Use more Pufa’s’- এক প্ৰকাৰ খণ্ডবাক্যত পৰিণত হৈছিল। অথচ, য’ত নেকি MUFA – ই তেজত অপকাৰী কলেষ্টৰলৰ পৰিমাণ কমাই আনে আৰু দৰকাৰী কলেষ্টৰলৰ পৰিমাণ বঢ়ায়। PUFA ত এনে কিছুমান সামগ্ৰী সমৃদ্ধ যে PUFA ৰ অতিৰিক্ত উপভোগে যিদৰে ভবা যায়, আচলতে সেইদৰে স্বাস্থ্যৱান নকৰে। গতিকে স্বাভাৱিকতেই MUFA তেলেই সকলোৰে পছন্দ। কাৰণ MUFA ই PUFA ৰ দৰে অকল তেজত ভাল কলেষ্টৰলৰ পৰিমাণ বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগায়।
যিকোনো বনস্পতি তেল এচামুচত ১৪ গ্ৰাম চৰ্বি থাকে আৰু কেলৰি থাকে ১২৫ গ্ৰাম, যিটো উপভোগ কৰি আপুনি স্বাস্থ্যত সামান্য পৰিমাণহে পৰিৱৰ্তন দেখিব। কোনোবাই যদি প্লাম বা নাৰিকলৰ দৰে বনস্পতি তেলসমূহ ত্যাগ কৰিব বিচাৰে, তেনেহ’লে তেওঁ প্ৰতি চামুচতে ৭-১২ গ্ৰাম অতিৰিক্ত চৰ্বিৰ পৰা ৰেহাই পাব।
বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ আহাৰত বিভিন্ন ধৰণৰ চৰ্বিযুক্ত এচিড থাকে আৰু এইটোৱে ইয়াকে সূচায় যে সেইবোৰ তেল বিভিন্ন প্ৰকাৰৰ ৰন্ধনৰ বাবেই প্ৰযোজ্য। যিটো উষ্ণতাত ধোঁৱাবলৈ লয়, তাক কোৱা হয় ‘Smoke point’। তেলৰ ক্ষেত্ৰত যিবোৰ উচ্চ উষ্ণতালৈ নহালৈকে নোধোঁৱায়, সেইবোৰেই উত্তম। যেনে- গ্ৰাউননাট, ছয়াবিন, ছানফ্লাৱাৰ, ছাফ’লা আদি তেল।
মনো আনচেচুৰেটেড গ্ৰাউননাট তেল ভাজিৰ বাবে উত্তম। পৰীক্ষা-নিৰীক্ষণৰ দ্বাৰা জানিব পাৰি- তেলত থকা বেছি পৰিমাণৰ ভিটামিন ই ভজাৰ সময়তেই ধ্বংস হৈ যায়। ভাজিব বাবে চাৰি-পাঁচ বাৰতকৈ বেছি তেলখিনি ব্যৱহাৰ নকৰিব। তেলখিনি পুনৰ ব্যৱহাৰ কৰিলে, নমাই ঠাণ্ডা কৰি তাক চেকি লওক।
স্মোক পইন্ট হ’ল উষ্ণতা, য’ত এবিধ তেল অথবা নিৰ্দিষ্ট চৰ্বি পোৰে। উচ্চতম স্মোক পইন্টে কেৰাহীৰ মুখক অতি বেছি গৰম কৰে। গতিকে, মনত ৰাখিবলগীয়া যে এবিধ তেলত বহুত বেছি প’লি আনচেচুৰেটেড মানেই নিৰ্দিষ্ট উষ্ণতাত সেয়া অস্থায়ী আৰু যেতিয়া গৰম হৈ থাকে, তেতিয়া কিন্তু পৰিণতি ভয়াবহ।
তেল |
দ্ৰৱীভূত |
মন’আনচেচুৰেটেড ফেটি এচিড |
পলি আনচেচুৰেটেড ফেটি এচিড |
নাৰিকল তেল |
৮৭ |
৬ |
২ |
শস্য তেল |
১৩ |
২৪ |
৫৮ |
কপাহৰ তেল |
২৬ |
১৮ |
৫২ |
চীনাবাদাম তেল |
১৫ |
৫০ |
৩০ |
জলফাই তেল |
১৪ |
৭৪ |
৮ |
প্লাম তেল |
৪৭ |
৩৮ |
১১ |
মিঠা তেল |
১১ |
৫৯ |
২১ |
ছাফ’লা তেল |
৯ |
১২ |
৭৪ |
তিল তেল |
১৪ |
৩৮ |
৪২ |
চয়াবিন তেল |
১৮ |
৩০ |
৪৮ |
ছানফ্লাৱাৰ তেল |
১২ |
২১ |
৬৬ |
উৎস: নন্দিনী।
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 4/27/2020
তেল পানী মিহলি নহয়
সুগন্ধিযুক্ত তেল প্ৰস্তুত কৰা আগৰ গছৰ খেতিৰ বিষয়ে ...
খাৰুৱা তেলৰ ৰাজনীতি
তেল আৰু গেছৰ সন্ধানত পাতাল জগতত এভূমুকি