খাদ্য |
প্ৰোটিন(গ্ৰাম) |
চৰ্বি(গ্ৰাম) |
কেলচিয়াম(মিঃগ্ৰাম) |
আয়ৰণ(মিঃগ্ৰাম) |
চাউল- মিলত বনা উখুৱা চিৰা ভজা(কৰাই, হুৰুম আদি) |
৬.৮ ৬.৪ ৬.৬ ৭.৫ |
০.৫ ০.৪ ১.২ ০.১ |
১০ ৯ ২০ ২০ |
০ ০ ০ ০ |
ঘেঁহু- আটা(ভুসি সহ) পৰিশোধিত ময়দা চুজি বগা ব্ৰেড |
১২.১ ১১.০ ১০.৪ ৭.৮ |
১.৭ ০.৯ ০.৮ ০.৭ |
৪৮ ২৩ ১৬ ১১ |
১১.৫ ২.৫ ২.৬ ১.১ |
দানা শস্য- বজ্ৰা জোৱাৰ গোমধান বা মাকৈ ৰাগি |
১১.৬ ১০.৪ ১১.১ ৭.৩ |
৫.০ ১.৯ ৩.৬ ১.৩ |
৪২ ২৫ ১০ ৩৪৪ |
৫.০ ৫.৮ ২.০ ৬.৪ |
দাইল বা মাহজাতীয় শস্য- দেশী বুটৰ দাইল ক’লা বুট সেউজীয়া বুট ৰঙা বুট |
২০.৮ ২৪.০ ২৪.৫ ২২.৩ |
৫.৫ ১.৪ ১.২ ১.৭ |
৫৬ ১৫৪ ৭৫ ৭৩ |
৯.১ ৯.১ ৮.৫ ৫.৮ |
গোটা মাহ- দেশী বুট সেউজীয়া বুট মচুৰ দাইল শুকান মটৰ ৰাজমাহ লুবিয়া ছয়াবিন |
১৭.১ ২৪.০ ২৫.০ ১৯.৭ ২২.৯ ২৩.৬ ৪৩.২ |
৫.৩ ১.৩ ০.৭ ১.১ ১.৩ ১.১ ১৯.৫ |
২০২ ১২৭ ৬৯ ৭৫ ২৬০ ২০২ ২৪০ |
১০.২ ৭.৩ ৪.৮ ৫.১ ৫.৮ ৯.৫ ১১.৫ |
বাদাম জাতীয় শস্য- সাধাৰণ বাদাম তিল আফু গুটি কাজু বাদাম আলমগু শুকান নাৰিকল |
২৫.৩ ১৮.৩ ২১.৭ ২১.২ ২০.৮ ৬.৮ |
৪০.১ ৪৩.০ ১৯ ৪৭ ৫৯ ৬২ |
৯০ ১৪৫০ ১৫৮৪ ৫০ ২৩০ ৪০ |
২.৮ ১০.৫ - ৫.০ ৪.৫ ২.৭ |
গাখীৰ আৰু দুগ্ধজাত খাদ্য- গৰুৰ গাখীৰ ম’হৰ গাখীৰ ছাগলীৰ গাখীৰ দৈ ঘোল |
৩.২ ৪.৩ ৩.৩ ৩.১ ০.৮ |
৪.১ ৮.৮ ৪.৫ ৪.০ ১.১ |
১২০ ২১০ ১৭০ ১৪৯ ৩০ |
০.২ ০.২ ০.৩ ০.২ ০.৮ |
চীজ- গাখীৰৰ সৰ গাখীৰ গুড়ি(সৰ সহ) গুড়ি গাখীৰ(সৰ তোলা) |
২৪.১ ১৪.৬ ২৫.৮ ৩৮.০ |
২৫.১ ৩১.২ ২৬.৭ ০.১ |
৭৯০ ৬৫০ ৯৫০ ১৩৭০ |
২.১ ৫.৮ ০.৬ ১.৪ |
কণী আৰু মাংস- মুৰ্গীৰ কণী ভেড়াৰ মাংস ছাগলীৰ মাংস মুৰ্গীৰ মাংস গৰুৰ মাংস গাহৰিৰ মাংস ভেড়াৰ লিভাৰ |
১৩.৩ ১৮.৫ ২১.৪ ২৬.০ ২২.৬ ১৮.৭ ১৯.৩ |
১৩.৩ ১৩.৩ ৩.৬ ০.৬ ২.৬ ৪.৪ ৭.৫ |
৬০ ১৫০ ১২ ২৫ ১০ ৩০ ১০ |
২.১ ২.৫ - - - ০ ০ ০ |
মাছ- পমফ্ৰেট(সাগৰীয়) ইলিচ মিছা মাছ চৰ্বিযুক্ত মাছ শুকান মাছ কেঁকোৰা |
১৭.০ ২১.৮ ১৯.১ ১১.২ ৫.৫ ৮.৯ |
১.৩ ১৯.৪ ১.০ ৫.৮ ২.৭ ১.১ |
২০০ ১৮০ ৩২৩ ২৪০ ৩১৫ ১৩৭০ |
০.৯ ২.১ ৫.৩ ২.৩ ৩.৫ ২১.২ |
সেউজীয়া পাচলি- মৰিচা জিলমিল(ভটুৱা) বন্ধা কবি কচুৰ ঠুৰি ধনিয়া চজিনাৰ পাত মেথি লাই শাক মূলাৰ পাত পালেং শাক বীট গাজৰ মূলা পিয়াঁজ আলু কচু ওলকচু |
৪.০ ৩.৭ ১.৮ ৩.৯ ৩.৩ ৬.৭ ৪.৪ ২.১ ৩.৮ ২.০ ১.৭ ০.৯ ০.৭ ১.২ ১.৬ ৩.০ ১.২ |
০.৫ ০.৪ ০.১ ১.৫ ০.৬ ১.৭ ০.৯ ০.৩ ০.৪ ০.৭ ০.১ ০.২ ০.১ ০.১ ০.১ ০.১ ০.১ |
৩৯৭ ১৫০ ৩৯ ২২৭ ১৮৪ ৪৪০ ৩৯৫ ৫০ ২৬৫ ৭৩ ১৮ ৮০ ৩৫ ৪৭ ১০ ৪০ ৫০ |
২৫.৫ ৪.২ ০.৮ ১০.০ ১৮.৫ ৭.০ ১৬.৫ ২.৪ ৩.৬ ১০.৯ ১.০ ২.০ ০.৪ ০.৭ ০.৭ ১.৭ ০.৬ |
খাদ্য |
ভিটামিন-চি(মিঃগ্ৰাম) |
ভিটামিন-এ(আইইড) |
কেলৰি |
চাউল- মিলত বনা উখুৱা চিৰা ভজা(কৰাই, হুৰুম আদি) |
০ ০ ০ ০ ০ |
০ ০ ০ ০ ০ |
৩৪৫ ৩৪৬ ৩৪৬ ৩২৫ |
ঘেঁহু- আটা(ভুসি সহ) পৰিশোধিত ময়দা চুজি বগা ব্ৰেড |
০ ০ ০ ০ |
২৯ ২৫ - ০ |
৩৪১ ৩৪৮ ৩৪৮ ২৪৫ |
দানা শস্য- বজ্ৰা জোৱাৰ গোমধান বা মাকৈ ৰাগি |
০ ০ ০ ০ |
১৩২ ৪৭ ৯০ ৪২ |
৩৬১ ৩৪৯ ৩৪২ ৩২৮ |
দাইল বা মাহজাতীয় শস্য- দেশী বুটৰ দাইল ক’লা বুট সেউজীয়া বুট ৰঙা বুট |
১ ০ ০ ০ |
১২৯ ৩৮ ৪৯ ১৩২ |
৩৭২ ৩৪৭ ৩৪৮ ৩৩৫ |
গোটা মাহ- দেশী বুট সেউজীয়া বুট মচুৰ দাইল শুকান মটৰ ৰাজমাহ লুবিয়া ছয়াবিন |
৩ ৩ ৩ ০ ০ ০ ০ |
১৮৯ ৯২ ২৯৪ ৩৯ - ৯ ৪২৬ |
৩৬০ ৩৩৪ ৩৪৩ ৩১৫ ৩৪৬ ৩৩০ ৪৩২ |
বাদাম জাতীয় শস্য- সাধাৰণ বাদাম তিল আফু গুটি কাজু বাদাম আলমগু শুকান নাৰিকল |
০ ০ - - - ৭ |
৩৭ ৬০ - - - - |
৫৬৭ ৫৬৩ ৪০৮ ৪০৮ ৬৫৫ ৬৬২ |
গাখীৰ আৰু দুগ্ধজাত খাদ্য- গৰুৰ গাখীৰ ম’হৰ গাখীৰ ছাগলীৰ গাখীৰ দৈ ঘোল |
২ ১ ১ ১ - |
১৭৮ ১৬০ ১৮২ ১০২ ০ |
৬৭ ১১৭ ৭২ ৬০ ৩০ |
চীজ- গাখীৰৰ সৰ গাখীৰ গুড়ি(সৰ সহ) গুড়ি গাখীৰ(সৰ তোলা) |
- - ১৪০০ ৫ |
- - - ০ |
৩৪৮ ৪২১ ৪৯৬ ৩৫৭ |
কণী আৰু মাংস- মুৰ্গীৰ কণী ভেড়াৰ মাংস ছাগলীৰ মাংস মুৰ্গীৰ মাংস গৰুৰ মাংস গাহৰিৰ মাংস ভেড়াৰ লিভাৰ |
০ - - - ০ ০ ০ |
৬০০ ০ ০ - ০ ০ ০ |
১৭৩ ১৯৪ ১১৮ ১০৯ ১১৪ ১১৪ ১৫০ |
মাছ- পমফ্ৰেট(সাগৰীয়) ইলিচ মিছা মাছ চৰ্বিযুক্ত মাছ শুকান মাছ কেঁকোৰা |
- ২৪ - - - - |
- - - - - - |
৮৭ ২৭৩ ৮৯ ১৩৮ ২৫৫ ৫৯ |
সেউজীয়া পাচলি- মৰিচা জিলমিল(ভটুৱা) বন্ধা কবি কচুৰ ঠুৰি ধনিয়া চজিনাৰ পাত মেথি লাই শাক মূলাৰ পাত পালেং শাক বীট গাজৰ মূলা পিয়াঁজ আলু কচু ওলকচু |
৯৯ ৩৫ ১২৪ ১২ ১৩৫ ২২০ ৫২ ১০ ৮১ ২৮ ১০ ৩ ১৫ ২ ১৭ ০ ০ |
৫৫২০ ১৭০০ ১২০০ ১০২৭০ ৬৯১৮ ৬৭৮০ ২৩০০ ৯৯০ ৫৩০০ ৫৫৮০ ০ ১৮৯০ ০ ০ ০ - ২৬০ |
৪৫ ৩০ ২৭ ৫৬ ৪৪ ৯২ ৪৯ ২১ ২৮ ২৬ ৪৩ ৪৮ ১৭ ৫০ ৯৭ ৯৭ ৯৭ ৭৯ |
উৎস: স্বাস্থ্য আৰু দীৰ্ঘজীৱন
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 1/23/2023