অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

বিবিধ খাদ্যৰ পুষ্টি গুণ(প্ৰতি ১০০ গ্ৰামত)

বিবিধ খাদ্যৰ পুষ্টি গুণ(প্ৰতি ১০০ গ্ৰামত)

খাদ্য

প্ৰোটিন(গ্ৰাম)

চৰ্বি(গ্ৰাম)

কেলচিয়াম(মিঃগ্ৰাম)

আয়ৰণ(মিঃগ্ৰাম)

চাউল-

মিলত বনা

উখুৱা

চিৰা

ভজা(কৰাই, হুৰুম আদি)

 

৬.৮

৬.৪

৬.৬

৭.৫

 

০.৫

০.৪

১.২

০.১

 

১০

২০

২০

 

ঘেঁহু-

আটা(ভুসি সহ)

পৰিশোধিত ময়দা

চুজি

বগা ব্ৰেড

 

১২.১

১১.০

১০.৪

৭.৮

 

১.৭

০.৯

০.৮

০.৭

 

৪৮

২৩

১৬

১১

 

১১.৫

২.৫

২.৬

১.১

দানা শস্য-

বজ্ৰা

জোৱাৰ

গোমধান বা মাকৈ

ৰাগি

 

১১.৬

১০.৪

১১.১

৭.৩

 

৫.০

১.৯

৩.৬

১.৩

 

৪২

২৫

১০

৩৪৪

 

৫.০

৫.৮

২.০

৬.৪

দাইল বা মাহজাতীয় শস্য-

দেশী বুটৰ দাইল

ক’লা বুট

সেউজীয়া বুট

ৰঙা বুট

 

 

২০.৮

২৪.০

২৪.৫

২২.৩

 

 

৫.৫

১.৪

১.২

১.৭

 

 

৫৬

১৫৪

৭৫

৭৩

 

 

৯.১

৯.১

৮.৫

৫.৮

গোটা মাহ-

দেশী বুট

সেউজীয়া বুট

মচুৰ দাইল

শুকান মটৰ

ৰাজমাহ

লুবিয়া

ছয়াবিন

 

১৭.১

২৪.০

২৫.০

১৯.৭

২২.৯

২৩.৬

৪৩.২

 

৫.৩

১.৩

০.৭

১.১

১.৩

১.১

১৯.৫

 

২০২

১২৭

৬৯

৭৫

২৬০

২০২

২৪০

 

১০.২

৭.৩

৪.৮

৫.১

৫.৮

৯.৫

১১.৫

বাদাম জাতীয় শস্য-

সাধাৰণ বাদাম

তিল

আফু গুটি

কাজু বাদাম

আলমগু

শুকান নাৰিকল

 

২৫.৩

১৮.৩

২১.৭

২১.২

২০.৮

৬.৮

 

৪০.১

৪৩.০

১৯

৪৭

৫৯

৬২

 

৯০

১৪৫০

১৫৮৪

৫০

২৩০

৪০

 

২.৮

১০.৫

-

৫.০

৪.৫

২.৭

গাখীৰ আৰু দুগ্ধজাত খাদ্য-

গৰুৰ গাখীৰ

ম’হৰ গাখীৰ

ছাগলীৰ গাখীৰ

দৈ

ঘোল

 

 

৩.২

৪.৩

৩.৩

৩.১

০.৮

 

 

৪.১

৮.৮

৪.৫

৪.০

১.১

 

 

১২০

২১০

১৭০

১৪৯

৩০

 

 

০.২

০.২

০.৩

০.২

০.৮

চীজ-

গাখীৰৰ সৰ

গাখীৰ গুড়ি(সৰ সহ)

গুড়ি গাখীৰ(সৰ তোলা)

 

২৪.১

১৪.৬

২৫.৮

৩৮.০

 

২৫.১

৩১.২

২৬.৭

০.১

 

৭৯০

৬৫০

৯৫০

১৩৭০

 

২.১

৫.৮

০.৬

১.৪

কণী আৰু মাংস-

মুৰ্গীৰ কণী

ভেড়াৰ মাংস

ছাগলীৰ মাংস

মুৰ্গীৰ মাংস

গৰুৰ মাংস

গাহৰিৰ মাংস

ভেড়াৰ লিভাৰ

 

১৩.৩

১৮.৫

২১.৪

২৬.০

২২.৬

১৮.৭

১৯.৩

 

১৩.৩

১৩.৩

৩.৬

০.৬

২.৬

৪.৪

৭.৫

 

৬০

১৫০

১২

২৫

১০

৩০

১০

২.১

২.৫

-

-

-

মাছ-

পমফ্ৰেট(সাগৰীয়)

ইলিচ

মিছা মাছ

চৰ্বিযুক্ত মাছ

শুকান মাছ

কেঁকোৰা

 

১৭.০

২১.৮

১৯.১

১১.২

৫.৫

৮.৯

 

১.৩

১৯.৪

১.০

৫.৮

২.৭

১.১

 

২০০

১৮০

৩২৩

২৪০

৩১৫

১৩৭০

 

০.৯

২.১

৫.৩

২.৩

৩.৫

২১.২

সেউজীয়া পাচলি-

মৰিচা

জিলমিল(ভটুৱা)

বন্ধা কবি

কচুৰ ঠুৰি

ধনিয়া

চজিনাৰ পাত

মেথি

লাই শাক

মূলাৰ পাত

পালেং শাক

বীট

গাজৰ

মূলা

পিয়াঁজ

আলু

কচু

ওলকচু

 

৪.০

৩.৭

১.৮

৩.৯

৩.৩

৬.৭

৪.৪

২.১

৩.৮

২.০

১.৭

০.৯

০.৭

১.২

১.৬

৩.০

১.২

 

০.৫

০.৪

০.১

১.৫

০.৬

১.৭

০.৯

০.৩

০.৪

০.৭

০.১

০.২

০.১

০.১

০.১

০.১

০.১

 

৩৯৭

১৫০

৩৯

২২৭

১৮৪

৪৪০

৩৯৫

৫০

২৬৫

৭৩

১৮

৮০

৩৫

৪৭

১০

৪০

৫০

 

২৫.৫

৪.২

০.৮

১০.০

১৮.৫

৭.০

১৬.৫

২.৪

৩.৬

১০.৯

১.০

২.০

০.৪

০.৭

০.৭

১.৭

০.৬

 

খাদ্য

ভিটামিন-চি(মিঃগ্ৰাম)

ভিটামিন-এ(আইইড)

কেলৰি

চাউল-

মিলত বনা

উখুৱা

চিৰা

ভজা(কৰাই, হুৰুম আদি)

 

 

 

৩৪৫

৩৪৬

৩৪৬

৩২৫

ঘেঁহু-

আটা(ভুসি সহ)

পৰিশোধিত ময়দা

চুজি

বগা ব্ৰেড

 

 

২৯

২৫

-

 

৩৪১

৩৪৮

৩৪৮

২৪৫

দানা শস্য-

বজ্ৰা

জোৱাৰ

গোমধান বা মাকৈ

ৰাগি

 

 

১৩২

৪৭

৯০

৪২

 

৩৬১

৩৪৯

৩৪২

৩২৮

দাইল বা মাহজাতীয় শস্য-

দেশী বুটৰ দাইল

ক’লা বুট

সেউজীয়া বুট

ৰঙা বুট

 

 

 

 

১২৯

৩৮

৪৯

১৩২

 

 

৩৭২

৩৪৭

৩৪৮

৩৩৫

গোটা মাহ-

দেশী বুট

সেউজীয়া বুট

মচুৰ দাইল

শুকান মটৰ

ৰাজমাহ

লুবিয়া

ছয়াবিন

 

 

১৮৯

৯২

২৯৪

৩৯

-

৪২৬

 

৩৬০

৩৩৪

৩৪৩

৩১৫

৩৪৬

৩৩০

৪৩২

বাদাম জাতীয় শস্য-

সাধাৰণ বাদাম

তিল

আফু গুটি

কাজু বাদাম

আলমগু

শুকান নাৰিকল

 

-

-

-

 

৩৭

৬০

-

-

-

-

 

৫৬৭

৫৬৩

৪০৮

৪০৮

৬৫৫

৬৬২

গাখীৰ আৰু দুগ্ধজাত খাদ্য-

গৰুৰ গাখীৰ

ম’হৰ গাখীৰ

ছাগলীৰ গাখীৰ

দৈ

ঘোল

 

 

-

 

 

১৭৮

১৬০

১৮২

১০২

 

 

৬৭

১১৭

৭২

৬০

৩০

চীজ-

গাখীৰৰ সৰ

গাখীৰ গুড়ি(সৰ সহ)

গুড়ি গাখীৰ(সৰ তোলা)

 

-

-

১৪০০

 

-

-

-

 

৩৪৮

৪২১

৪৯৬

৩৫৭

কণী আৰু মাংস-

মুৰ্গীৰ কণী

ভেড়াৰ মাংস

ছাগলীৰ মাংস

মুৰ্গীৰ মাংস

গৰুৰ মাংস

গাহৰিৰ মাংস

ভেড়াৰ লিভাৰ

 

-

-

-

 

৬০০

-

 

১৭৩

১৯৪

১১৮

১০৯

১১৪

১১৪

১৫০

মাছ-

পমফ্ৰেট(সাগৰীয়)

ইলিচ

মিছা মাছ

চৰ্বিযুক্ত মাছ

শুকান মাছ

কেঁকোৰা

 

-

২৪

-

-

-

-

 

-

-

-

-

-

-

 

৮৭

২৭৩

৮৯

১৩৮

২৫৫

৫৯

সেউজীয়া পাচলি-

মৰিচা

জিলমিল(ভটুৱা)

বন্ধা কবি

কচুৰ ঠুৰি

ধনিয়া

চজিনাৰ পাত

মেথি

লাই শাক

মূলাৰ পাত

পালেং শাক

বীট

গাজৰ

মূলা

পিয়াঁজ

আলু

কচু

ওলকচু

 

৯৯

৩৫

১২৪

১২

১৩৫

২২০

৫২

১০

৮১

২৮

১০

১৫

১৭

 

৫৫২০

১৭০০

১২০০

১০২৭০

৬৯১৮

৬৭৮০

২৩০০

৯৯০

৫৩০০

৫৫৮০

১৮৯০

-

২৬০

 

৪৫

৩০

২৭

৫৬

৪৪

৯২

৪৯

২১

২৮

২৬

৪৩

৪৮

১৭

৫০

৯৭

৯৭

৯৭

৭৯

 

উৎস: স্বাস্থ্য আৰু দীৰ্ঘজীৱন



© 2006–2019 C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate