অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

বিলাহীত কি কি লাগতিয়াল উপাদান থাকে?

বিলাহীত কি কি লাগতিয়াল উপাদান থাকে?

 

প্ৰতি ১০০ গ্ৰাম বিলাহীত থাকে -

*প্ৰটিন ১৪ গ্ৰাম,

*কাৰ্বহাইড্ৰেট ৫৬ গ্ৰাম,

*ফেট ২ গ্ৰাম,

*শক্তি ২৫৮ কেলৰি,

*ডায়েটেৰি ফাইবাৰ ১২ গ্ৰাম৷

বিলাহীত থকা আন লাগতিয়াল তত্ব হ’ল লাইকোপেন, বিটা-কেৰটিন, আলফা লিপয়িক এচিড, লিউটিন, ঝিয়াজেনথিন ৷

বিলাহীৰ উপকাৰিতাৰ তালিকা -

*হৃদৰোগৰ পৰা সুৰক্ষা প্ৰদান: অপকাৰী ক’লেষ্টেৰলৰ (এল ডি এল আৰু ট্ৰাইগ্লিচাৰাইডৰ) পৰিমান বিলাহীত থকা এন্টিঅক্সিডেন্টে হ্ৰাস কৰে৷ ভিটামিন-ই আৰু ভিটামিন-চি হৃদয় আৰু ৰক্ত প্ৰণালীৰ বাবে উপযোগী তত্ব৷

*উচ্চ ৰক্তচাপ কমায়: বিলাহীত উচ্চ পৰিমাণত থকা প’টেচিয়ামে তেজৰ নলী বহলাই ৰাখি ৰক্তচাপ হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰে৷

*দৃষ্টি শক্তিৰ উন্নতি সাধন কৰে: কুকুৰীকণা আৰু আন চকুৰ অসুখ ভিটামিন-এৰ বাবে উপশম হয়৷

*ধুম্ৰপানৰ অপকাৰিতা হ্ৰাস কৰে: বিলাহীত থকা ক্ল’ৰনাৰ্জিক এচিড, কউমাৰিক এচিড আৰু ভিটামিন-এৰ বাবে চিগাৰেটত থকা কাৰচিনোজন (কৰ্কট ৰোগৰ কাৰক) নিস্ক্ৰিয় হয়৷

*পাক প্ৰণালীৰ উপকাৰিতা: বিলাহীত থকা ডায়েটেৰি ফাইবাৰে ডায়েৰিয়া আৰু শৌচকচা দুয়োটাই নিৰাময় কৰে৷

*পিত্তৰ পাথৰৰ ৰোগৰ উপশম ঘটায়: নিয়মীয়া বিলাহী সেৱনে এই লাভ প্ৰদান কৰে৷

*ডায়েবেটিজ ৰোগ কমায়: Journel of Americam Medical Associationৰ মতে ডায়েবেটিজ ৰোগী নিয়মীয়া বিলাহী সেৱন কৰিলে উপকৃত হয়৷

*মূত্ৰাশয়ৰ ৰোগ নিয়ন্ত্ৰণত সহায়ক: বিলাহীৰ ডাইয়ুৰেটিক (প্ৰসাবৰ পৰিমাণ বঢ়োৱা) গুণৰ বাবে কিডনি লাভবান হয়৷ প্ৰসাবৰ সংক্ৰমণ কমে৷

*চৰ্মৰ উন্নতি সাধন: ৰদৰ উত্তাপে কৰা চানবাৰ্ণ বিলাহীৰ ৰস লগালে উপশম হয়৷ নিয়মীয়া বিলাহী সেৱন কৰিলে চৰ্মৰ উজ্বলতা বাঢ়ে আৰু মুখমণ্ডলত বয়সৰ ছাপ পৰিব নিদিয়াকৈ ৰাখে৷

*চুলি শক্তিশালী_আৰু চিকচিকিয়া কৰে: সেয়া এন্টিঅক্সিডেন্ট আৰু ভিটামিনৰ গুণৰ ফলত৷

*হাঁড় শক্তিশালী কৰাত ভূমিকা: সেয়া ভিটামিন-কে আৰু কেলচিয়ামৰ বাবে সম্ভৱপৰ৷

*কৰ্কট ৰোগ হ্ৰাস কৰাত সহায়ক: প্ৰষ্টেটৰ, হাওঁফাওঁৰ, মূত্ৰাশয়ৰ, পাকপ্ৰণালী আদিৰ কৰ্কট ৰোগ বিহালীত থকা লাইকোপেন আৰু আন আন এন্টিঅক্সিডেন্টে প্ৰতিৰোধ কৰাত সহায়ক সিদ্ধ হৈছে৷ শৰীৰৰ অপকাৰী ফ্ৰি-ৰেডিকেলৰ বিলাহীয়ে বিনষ্ট কৰে৷

*বিলাহীৰ ব্যৱহাৰত লবলগীয়া সতৰ্কতা : দেখিবলৈ মনোমোহা,খাবলৈ সুস্বাদু বিলাহীৰো পাৰ্শ্বক্ৰিয়া কোনো কোনো ব্যক্তিৰ ক্ষেত্ৰত হব পাৰে৷ সম্ভাব্য অপকাৰিতাৰ কথা তলত উল্লেখ কৰিলোঁ৷

* এলাৰ্জি – সৰু-ডাঙৰ এলাৰ্জিৰ ফলত এই বিলাক সংঘটিত হব পাৰে।

* মূৰৰ বিষ,মূৰঘূৰণি, বমি-ওকালি,মাংসপেশীৰ বিষ, শৰীৰ আৰু মুখ মণ্ডল জ্বলা পুৰা কৰা৷ বিলাহীৰ পাত অতি বিপদজনক আৰু বিষাক্ত৷

* এচিডিটিৰ সমস্যা – টেঙা ওগাৰ অহা, পেট ফুলা আদি হব পাৰে৷

*ৰক্তক্ষৰণৰ সম্ভাৱনা থকা বা আগৰ হিষ্ট্ৰী থকা লোকে বিলাহী নোখোৱাই মংগলজনক৷

*গৰ্ভৱতী মহিলাই কম পৰিমাণত সতৰ্কতাৰে বিলাহী খাব৷

*কেঁচা বা সিজোৱা বিলাহীয়ে সকলো ধৰণৰ ক’লাইটিচ অসুখত বিৰূপ প্ৰতিক্ৰিয়া কৰিব পাৰে৷

*তেজত ইউৰিক এচিড বেচি থকা লোকসকলেও বিলাহী বৰ্জন কৰিব৷ কেঁচা বা সিজোৱা বিলাহী খালেও হাঁড়ৰ বিষ উক দিয়াৰ সম্ভাৱনা থাকে৷

লেখক: ডাঃ ভূপেন শইকীয়া (সংগ্ৰহীত)

ফোন নং: ০০৯৭৪৩৩৭৩৮৭২২

 

 



© 2006–2019 C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate