অসমীয়া   বাংলা   बोड़ो   डोगरी   ગુજરાતી   ಕನ್ನಡ   كأشُر   कोंकणी   संथाली   মনিপুরি   नेपाली   ଓରିୟା   ਪੰਜਾਬੀ   संस्कृत   தமிழ்  తెలుగు   ردو

ক্ৰিয়েটিনিন নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাৰ উপায় কি?

ক্ৰিয়েটিনিন নিয়ন্ত্ৰণত ৰখাৰ উপায় কি?

ক্ৰিয়েটিনিন হ'ল শৰীৰৰ এক অলাগতিয়াল ৰাসায়নিক পদাৰ্থ৷ মাংসপেশীৰ দৈনন্দিন মেটাবলিজমৰ(বা ক্ৰিয়াৰ) ফলত ই উৎপন্ন হয়৷ আমাৰ কিডনিয়ে ক্ৰিয়েটিনিনক প্ৰসাবৰ যোগেদি বাহিৰ কৰি দিয়ে৷ সকলো মানুহৰ প্ৰসাবত আৰু তেজত ক্ৰিয়েটিনিন পোৱা যায়৷ তেজত থকা ক্ৰিয়েটিনিনৰ পৰিমাণ বয়স, লিংগ, দেহৰ আকাৰ আৰু জাতিভেদে কিছু পৃথক হব পাৰে৷ স্বাভাৱিক অৱস্থাত প্ৰাপ্তবয়স্ক পুৰুষৰ ০.৬ ৰ পৰা ১.২ মিলিগ্ৰাম % আৰু মহিলাৰ ০.৫ ৰ পৰা ১.১ মিলিগ্ৰাম% হয়৷ কিন্তু কিডনিৰ বিজুতি ঘটিলে তেজত ক্ৰিয়েটিনিনৰ পৰিমাণ বৃদ্ধি পাবলৈ ধৰে৷ একে সময়তে তেজত ইউৰিয়াৰ পৰিমাণো বাঢ়িব ধৰে৷ ইউৰিয়াও হ'ল এক অলাগতিয়াল ৰাসায়নিক পদাৰ্থ৷ ক্ৰিয়েটিনিনৰ দৰেই তেজৰ পৰা ইউৰিয়া কিডনিয়ে প্ৰসাবেদি বাহিৰ কৰি দিয়ে৷ প্ৰাপ্তবয়স্ক লোকৰ তেজত ইউৰিয়াৰ পৰিমাণ হ'ল ৬ৰ পৰা ২০মিলিগ্ৰাম%৷ মানৱ দেহৰ তেজত নাইট্ৰজেনযুক্ত অলাগতিয়াল পদাৰ্থ যেনে ক্ৰিয়েটিনিন, ইউৰিয়া আদি বাঢ়ি যোৱা অৱস্থাক ডাক্তৰী ভাষাত Azotemia বোলে৷ ইউৰিয়া আৰু ক্ৰিয়েটিনিন বিপদজনকভাবে বাঢ়ি যোৱা অৱস্থাৰ আন এটা মেডিকেল নাম হ'ল- Uremia৷

ক্ৰনিক ৰেনেল(কিডনি) ফেইলাৰ বা ক্ৰনিক কিডনিডিজিজ হ'ল কিডনিৰ দীৰ্ঘকালীন অসুখৰ এটি পৰ্য্যায়৷ শিশুৰ ক্ষেত্ৰত ক্ৰিয়েটিনিনৰ পৰিমাণ ২ মিলিগ্ৰাম% আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক লোকৰ ক্ষেত্ৰত ৫ মিলিগ্ৰাম% ৰ ওপৰ হলেই ক্ৰিয়েটিনিন 'উচ্চ' পৰিমাণত আছে বুলি গণ্য কৰা হয় আৰু চিকিৎসকে ডায়েলাইচিচ কৰাৰ পৰামৰ্শ দিয়ে৷

ক্ৰিয়েটিনিন বাঢ়িলে দেখা দিয়া লক্ষণসমূহ হ'ল -

*ডিহাইড্ৰেচন অৰ্থাৎ শৰীৰৰ পানী শুকাই যোৱা

*অৱশ বা ক্লান্তিবোধ অনুভৱ হোৱা

*ভৰি ফুলা (Oedema)

*আভোক হোৱা

*মনৰ ভ্ৰান্তিবোধ

*শুষ্ক ছাল

*ওকালি আৰু বমি

*স্নায়বিক দূৰ্বলতা

ক্ৰিয়েটিনিনৰ পৰিমাণ হ্ৰাস কৰিবলৈ কিদৰে যত্নপৰ হব?

এইটো এটা লাখটকীয়া প্ৰশ্ন৷ খাদ্যাভাস, লাইফষ্টাইল আৰু ক্ৰিয়েটিনিন বঢ়াৰ কাৰণ চিনাক্ত কৰি তদৰূপ চিকিৎসা আগবঢ়ালে সেয়া একেবাৰে অসম্ভৱ নহয়৷ প্ৰাথমিক পৰ্য্যায়ত যাৰ বৰ্ধিত ক্ৰিয়েটিনিন ধৰা পৰিছে, তেনে লোক উপকৃত হোৱাৰ সম্ভাৱনা বেচি৷ আন সকলৰো ডায়েলাইচিচ পিছুৱাব পৰাৰ বা ডায়েলাইচিচৰ ব্যৱধান বঢ়াব পৰা যাব পাৰে৷

ক্ৰিয়েটিনিন বঢ়াৰ কাৰণ কি কি হব পাৰে?

*অত্যধিক মাংস ভক্ষণ

*অতি মাত্ৰাৰ শাৰীৰিক অনুশীলন বা শ্ৰম

*গুৰুতৰ সংক্ৰমণৰ ফলত কিডনিৰ অহিত সাধন

*ক্ৰনিক কিডনি ডিজিজ

*গুৰুতৰ ডিহাইড্ৰেচনৰ ফলত কিডনিৰ ৰক্তপ্ৰবাহ হ্ৰাস হোৱা

*তেজৰ নলীৰ বিজুতিৰ ফলত কিডনিৰ ৰক্ত সঞ্চালন কমি যোৱা

*ৰক্তক্ষৰণ, শ্বক

*নানাবিধ অসুখৰ ফলত কিডনিৰ ফিল্টাৰ কৰা অংশ বিশেষ(Glomeulus) বিনষ্ট হোৱা:

উদাহৰণ ডায়েবেটিজ, উচ্চ ৰক্তচাপ, গাউট, অটো-ইমিউন ডিজিজ যেনে লুপাচ, মটৰ নিউৰন ডিজিজ, ৰেৱডমায়োলাইচিচ, গুডপেষ্টুৰ চিনড্ৰম আদি৷

খাদ্যাভাসৰ সালসলনি -

(১)প্ৰটিনৰ পৰিমাণ হ্ৰাস-

বিশেষকৈ মাংস, তাৰ পিছত ডায়েৰী প্ৰডাক্ট৷ যেহেতু খাদ্যৰ প্ৰটিন ভাগিলে ক্ৰিয়েটিনিন উৎপন্ন হয়৷

(২)ডায়েটেৰী চাপ্লিমেন্টৰ ব্যৱহাৰ পৰিত্যাগ কৰা-

বহুলোকে বিশেষকৈ শৰীৰ-চৰ্চা কৰা লোক আৰু খেলুৱৈয়ে ডায়েটেৰী চাপ্লিমেন্ট সেৱন কৰে শৰীৰ সুডোল আৰু বলৱন্ত কৰিবলৈ৷ এনে চাপ্লিমেন্টত 'ক্ৰিয়েটিন' নামৰ পদাৰ্থ থাকে৷ এই ক্ৰিয়েটিনৰ পৰা ক্ৰিয়েটিনিন উৎপন্ন হয়৷

(৩)পানী বা আন জুলীয়া পদাৰ্থ উচিত মাত্ৰাত গ্ৰহণ কৰা–

পানীৰ পৰিমাণ শৰীৰত হ্ৰাস হলেই ডিহাইড্ৰেচনে বিপদজনক ৰূপ ধাৰণ কৰিব পাৰে৷ কেবল সুদা পানী খাবলৈ ভাল নালাগিলে পানীৰ গিলাচত এচকল নেমু নাইবা তিঁয়হ দি তাক বেচি গ্ৰহণযোগ্য কৰি লব পাৰে৷ আমি গ্ৰহণ কৰা পানীয়ে কিডনিত পাথৰ হোৱা প্ৰতিৰোধ কৰে৷ এজন পুৰুষে দিনটোত তিনি লিটাৰ আৰু মহিলাই ২-২ লিটাৰ পানী গ্ৰহণ কৰিব লাগে৷ ডায়লাইচিচৰ পৰ্য্যায়লৈ যোৱা ৰোগীয়ে ইয়াতকৈ কম পৰিমাণত লব লাগে কাৰণ তেনে লোকৰ প্ৰসাবৰ পৰিমাণ কমি যায়৷ আকৌ এটা সতৰ্কবাণী অতিপাত গৰমত বেচি ঘামিলে বেচি পানীৰ প্ৰয়োজন হয়৷ সেই পানীত কিছু নিমখ মিলাই লোৱাৰ প্ৰয়োজন, নহলে তেজৰ চ'ডিয়ামৰ পৰিমাণ কমি(Hyponetremia) বিপদত পেলাব পাৰে৷

(৪)খাদ্যত ডায়েটেৰী ফাইবাৰৰ পৰিমাণ বঢ়োৱা–

ইউৰোপিয়ান জাৰ্ণেল অৱ ক্লিনিকেল মেডিচিনৰ মতে ডায়েটেৰী ফাইবাৰে কিডনিৰ সহায়কাৰী ভূমিকা পালন কৰি ক্ৰিয়েটিনিনৰ পৰিমাণ কমোৱাত লাগতিয়াল ভূমিকা পালন কৰে৷

(৫)চিটোচান(Chitosan) চাপ্লিমেন্টৰ প্ৰয়োগ–

চিটচান হ'ল এবিধ Polysaccharide কম্পাউণ্ড যাক মিছা মাছ,কেঁকোৰা বা আন খোলাযুক্ত সমুদ্ৰী প্ৰাণীৰ পৰা নিৰ্মাণ কৰি ওলোৱা হয়৷ ইয়াৰ টেবলেট বা কেপচুল শৰীৰৰ চৰ্বি (কলেষ্টৰল) কমাবলৈ, এনিমিয়া, নিদ্ৰাহীনতাৰ চিকিৎসা আৰু ওজন হ্ৰাস কৰিবলৈ প্ৰয়োগ কৰা হয়৷ ইয়াৰ আন উপকাৰিতা হ'ল ই ক্ৰিয়েটিনিনৰ পৰিমাণ কমায়৷ ভাৰতবৰ্ষৰ মুম্বাই,নাগপুৰ আদি ঠাইৰ ঔষধ নিৰ্মাতাই এশটা কেপচুলৰ বটল দুহেজাৰ টকাত বিক্ৰী কৰে৷ অনলাইনটো ই উপলব্ধ৷ ইয়াৰ পাৰ্শ্বক্ৰিয়া হিচাবে ওকালি,পেটৰ গেছ আৰু শৌচ কচা হব পাৰে৷ কদাচিত এলাৰ্জি হব পাৰে৷

(৬)অন্যান্য কিডনিৰ উপযোগী বনৌষধিৰ সেৱন–

উদাহৰণ হ'ল- চিনামন (ডালচেনি), জিনচেং, চালভিয়া, ডাণ্ডেলিয়ন, চিকৰি, চামোমাইল, নেটলি, পূনৰ্ণৱা, দূপৰ টেঙা ইত্যাদি৷

উল্লেখ কৰা বনৌষধিসমূহ চিকিৎসকৰ তত্বাবধানত উচিত মাত্ৰাতহে সেৱন কৰাতো আৱশ্যকীয়৷ ইয়াৰে প্ৰায়বোৰ বনৌষধি শৰীৰৰ ইমিউনিটি বঢ়ায়৷ কিন্তু কোনো কোনোটোৱে আন আন ঔষধৰ (যেনে এন্টিকোএগুলেন্ট, এন্টিডায়েবেটিক, এন্টিহাইপাৰটেনচিভ দৰব) সৈতে Drug interaction কৰিব পাৰে৷ মোৰ শেহতীয়া কিতাপ 'চিনাকি পাচলিৰ অচিনাকি গুণ'ত পূনৰ্ণৱা আৰু দূপৰ টেঙাৰ উপকাৰিতাৰ বিষয়ে বহলাই বৰ্ণনা কৰা হৈছে৷ পূনৰ্ণৱাৰ টেবলেট আৰু চিৰাপ আয়ুৰ্বেদিক ফাৰ্মাচী সমূহত সহজে উপলব্ধ৷ ডালচেনি পাউদাৰ খোৰাক হ'ল দিনটোত আধা চামুচৰ পৰা এচামুচ৷ এই পৰিমাণৰ বেচি খোৱাতো হানিকাৰক হব পাৰে৷ ই কিডনিৰ ক্ৰিয়াৰ উন্নতি সাধে, প্ৰসাবৰ পৰিমাণ বঢ়ায় আৰু তেজৰ চুগাৰো নিয়ন্ত্ৰণত সহায়ক হয়৷ ডালচেনি যি কোনো সময়তে লব পাৰে৷ চাহ, দৈ, মৌৰ সৈতেও মিহলাই ডালচেনিৰ গুৰি খাব পাৰে৷ ইয়াৰ কেপচুলো উপলব্ধ৷

কিডনিৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে আপেল চিডাৰ ভিনেগাৰ আৰু অলিভ অইল উপযোগী খাদ্য পদাৰ্থ৷ কিডনিৰ স্বাস্থ্যৰ বাবে আন লাগতিয়াল পাচলি আৰু ফল কিছুমান হ'ল - ৰেড পেপাৰ বেল (কেপচিকাম), নেমু, পিয়াঁজ, নহৰু, বন্ধাকবি,ফুলকবি, তিঁয়হ, তৰমুজ, বিন(যদিহে গাউট নাথাকে), আপেল, ৰেচবেৰী, ব্লোবেৰী, চেৰি৷

জীৱনশৈলীৰ সালসলনি কি কি কৰা উচিত?

*মাংসপেশীত চাপ পৰা সকলো কঠোৰ অনুশীলন বাদ দিব লাগিব৷

*বুলৱৰ্কাৰ, কুস্তি, চাইকেলিংঙৰ সলনি খোজ কঢ়া, লঘু ব্যায়াম, আসন, সাঁতোৰ আদি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব৷

*টোপনি খতি নকৰি দিনটোত নিয়মীয়া ৭/৮ঘন্টা বিশ্ৰাম কৰা প্ৰয়োজনীয়৷

*সকলো ধৰণৰ ধূম্ৰপান পৰিত্যাগ কৰিব৷ ধপাতৰ নিকটিনে কিডনিৰ অহিত সাধে৷ উচ্চ ৰক্তচাপ কৰে৷

দিনটোত আমি নিমখ কিমান গ্ৰহণ কৰা উচিত?

এজন সুস্থ লোকে স্বাভাৱিক অৱস্থাত দিনটোত ১৫০০ মিলিগ্ৰাম(অৰ্থাৎ এচামুচৰ সামান্য কম) নিমখ গ্ৰহণ কৰা উচিত৷ বিভিন্ন অসুখ ভোগা ৰোগীয়ে চিকিৎসকৰ পৰামৰ্শ অনুসৰি নিমখৰ পৰিমাণ ঠিৰাং কৰাতো বাঞ্চনীয়৷ সাধাৰণ নিমখত ৭০ শতাংশ চ'ডিয়াম আৰু ৩০শতাংশ ক্লৰাইড থাকে৷ লো-চল্ট(Lo Salt)ত চ'ডিয়ামৰ সলনি থাকে প'টেচিয়াম৷ প'টেচিয়ামে তেজৰ নলী শিথিল কৰি ৰক্তচাপ কমোৱাত সহায় কৰে৷ সেয়ে বেচি উচ্চ ৰক্তচাপ থকা ৰোগীক চিকিৎসকে লো-চল্ট খাবলৈ পৰামৰ্শ দিয়ে৷

প্ৰসংগক্ৰমে জনাওঁ যে আজিকালি বজাৰত উপলব্ধ নিমখবিলাক হ'ল আয়ডিনযুক্ত৷ আয়ডিনৰ অভাৱত, গৰল, থাইৰয়েডৰ অসুখ, মস্তিষ্কৰ বিকাৰ হব পাৰে সেয়ে ভাৰত চৰকাৰে আইন অনুসৰি কেবল আয়ডিনযুক্ত নিমখহে বিক্ৰীৰ অনুমতি দিছে৷

লেখক: ডাঃ ভূপেন শইকীয়া

উৎস: অসমীয়া সুখ-দুখ



© 2006–2019 C–DAC.All content appearing on the vikaspedia portal is through collaborative effort of vikaspedia and its partners.We encourage you to use and share the content in a respectful and fair manner. Please leave all source links intact and adhere to applicable copyright and intellectual property guidelines and laws.
English to Hindi Transliterate