পানীৰ পাছতেই মানুহে বহুলভাৱে ব্যৱহাৰ কৰা পানীয়বিধেই হ’ল চাহ। বহুতেই পুৱা চাহকাপ খাই দিনটোৰ বাবে সতেজ অনুভৱ কৰে। একপ্ৰকাৰে ক’বলৈ গ’লে চাহ আমাৰ বাবে সঞ্জীৱনীমূলক উপাদান।
একাপ চাহে কিছু সময়ৰ বাবে হ’লেও আমাৰ দেহলৈ সজীৱতা আনি দিয়ে। শৰীৰৰ দুখ-ভাগৰ, ক্লান্তি নিৰাময় কৰাত চাহকাপে এক বিশেষ ভূমিকা গ্ৰহণ কৰে। কিন্তু চাহকাপৰ গুণাগুণ সম্পৰ্কে আমি বাৰু কিমান কথা জানো?
এই চাহকাপৰ পিছে চীনা সমাজত এক সুকীয়া সমাদৰ আছে। অতীজতে চীনাসকলে চাহপানীয়ে-
পৃথিৱীৰ বিভিন্ন সভ্যতাত চাহৰ ঔষধীয় গুণাগুণ আছে বুলি কোৱা হৈছে। আধুনিক বিজ্ঞানে চাহৰ পৰা মানৱ দেহত হ’ব পৰা উপকাৰবোৰ গৱেষণাৰ দ্বাৰা প্ৰমাণ কৰিছে।
উল্লেখ্য যে পৃথিৱীত প্ৰায় ৩০০০ প্ৰজাতিৰ চাহগছ আছে। ভাৰত, আমেৰিকা আৰু ইউৰোপৰ দেশবোৰত সচৰাচৰ বিশেষভাৱে প্ৰস্তুত কৰা ক’লা চাহ খোৱা হয়।
জাপান, চীন আদি দেশত ‘গ্ৰীন টি’ আৰু কিছুমান দেশত ব্লেক লাৰু ‘গ্ৰীন টি’ৰ মাজৰ এবিধ সংশোধিত চাহ ব্যৱহাৰ কৰা হয়।
চাহত পলিফিনল নামৰ কিছুমান ৰাসায়নিক দ্ৰব্য থাকে। এই ৰসায়নবোৰ প্ৰতিজাৰক(এন্টি অক্সিডেন্ট) শ্ৰেণীৰ বাবে শৰীৰৰ কোষবোৰ নষ্ট নোহোৱাকৈ ৰখাত সহায় কৰে আৰু প্ৰায় ৫০ টা বেমাৰৰ পৰা আমাৰ শৰীৰক ৰক্ষা কৰি থাকে।
বিজ্ঞানীসকলে মন্তব্য কৰিছে যে দিনে চাৰি-পাঁচ কাপ চাহ খোৱা লোকৰ হৃদপিণ্ডৰ ষ্ট্ৰ’ক হোৱাৰ সম্ভাৱনা কম হয়।
দৈনন্দিন খাদ্য তালিকাত থকা শাক-পাচলি আৰু ফলমূলৰ লগতে চাহ খোৱাৰ অভ্যাস থকাসকলে কেন্সাৰ প্ৰতিৰোধী ক্ষমতা লাভ কৰে বুলিও আন এক গৱেষণাত কোৱা হৈছে। ‘গ্ৰীন টি’ত থকা এবিধ বিশেষ ৰসায়নেও হাওঁফাওঁত কেন্সাৰ ৰোগ হোৱাত বাধা দিয়ে।
চাহত থকা পলিফিনল জাতীয় ৰসায়নবোৰে তেজৰ প্ৰবাহিকা নলীত কলেষ্টৰেল জমা হ’বলৈ নিদিয়াৰ বাবে শৰীৰত তেজ চলাচল কৰাত বাধাৰ সৃষ্টি নহয়।
শৰীৰৰ আৰু বহুতো উপকাৰ চাহ খোৱাৰ পৰা হয়। সেয়েহে নিয়মিত পৰিমাণে চাহ খোৱাৰ অভ্যাস কৰাটো স্বাস্থ্যসন্মত হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
লেখিকা: টুনমণি মহন্ত(ৰাইজৰ বাতৰি)
ক’লাকচু এবিধ বৰ্ষজীৱী বনজাতীয় ভেষজ গুণসম্পন্ন উদ্ভিদ। ক’লাকচু সাধাৰণতে পুখুৰীৰ পাৰত, ঘৰৰ বাৰীখনৰ সেমেকা মাটিত গজে। ক’লাকচু ঔষধি গুণবিশিষ্ট বনৰীয়া উদ্ভিদ।
ক’লা কচুৰ পাতবোৰ বহল বা ডাঠ সেউজীয়া। ক’লাকচু বাৰিষা কালত বেছিকৈ গজে। ক’লাকচুৰ বৈজ্ঞানিক নাম Calocasia esculenta। ই Araccae গোত্ৰৰ অন্তৰ্গত।
ক’লাকচুৰ ঔষধি গুণসমূহ আলোচনা কৰা হ’ল-
লেখিকা: সুল্লভী ফুকন(ৰাইজৰ বাতৰি)
অজীৰ্ণ সাধাৰণতে এক উপসৰ্গহে। কিন্তু আজিকালি অজীৰ্ণ হ’লে ইয়াক ৰোগ হিচাপে ধৰা হয়। অজীৰ্ণ সাধাৰণতে-
অজীৰ্ণ হ’লে-
অজীৰ্ণ হ’লে মাজে-সময়ে আক্ৰান্ত ব্যক্তিজন এনিমিয়াত আক্ৰান্ত হোৱা দেখা যায়।
অজীৰ্ণ হ’লে বনৌষধিৰ যোগেদি পৰিত্ৰাণ পাব পাৰি। অজীৰ্ণত বনৌষধি-
অজীৰ্ণ হ’লে চাহ-কফি, দাইল, আলু, মাছ-মাংস-কণী, জলাজাতীয় খাদ্য, গুৰুপাকী বস্তু নাখাব। কাচকল, মানিমুনি, ভেদাইলতা খাব লাগে। ত্ৰিফলা অজীৰ্ণ ৰোগৰ মহৌষধ।
উৎস: ৰাইজৰ বাতৰি
শেহতীয়া উন্নীতকৰণ: : 4/25/2020